Ez a gyönyörű nő volt Napóleon szeretője - A lengyel Marie Walewska először nem akart a császár kedvese lenni

A férjezett, lengyel hölgy először vonakodott, hogy a császár szeretője legyen, végül azonban beadta a derekát.

marie walewska over
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bonaparte Napóleon életének legismertebb nőalakjai első, illetve második felesége voltak. Jozefina francia császárnéval 1796-ban házasodtak össze, majd 1810-ben mondták ki válásukat. Ezután Mária Lujza francia császárné kezét kérte meg, akivel 1810-ben léptek frigyre. 

A császárnak törvényes kapcsolatai mellett viszont számos szeretője is volt. Az egyik leghíresebb közülük a lengyel származású Marie Walewska.

Napóleon felfigyelt a házas, fiatal nőre

Maria Walewska 1786 decemberében született gazdag, nemesi családba Mathieu Laczynski és Eva Zaborowska gyermekeként. Hat testvérével a lengyelországi Kiernoziában nevelkedtek, és tanulmányaikat is itt végezték. 1794-ben apja súlyosan megsérült egy csatában, majd elhunyt.

1805-ben az akkor 18 éves fiatal lány hozzáment a nála jóval idősebb, hetven év feletti, gazdag földbirtokos Athenasius Colonna-Walewski grófhoz, hogy házasságával bebiztosítsa családja és saját anyagi stabilitását. Nem sokkal később egy fiút szült neki, bár egyes történészek feltételezése szerint Marie már esküvőjük előtt várandós volt, és anyja azért rendezte el a frigyet, hogy megőrizze lánya és az egész család tisztességét.

1806 végén vagy 1807 elején találkozott először I. Napóleonnal, amikor Varsóba érkezett. Memoárja szerint a vezetőt üdvözlő tömegen verekedte keresztül magát, hogy személyesen is köszönthesse a férfit. A császárt rögtön elkápráztatta a kék szemű, bájos Marie szépsége. A férfi több nemest is megkérdezett arról, ki is a csodás hölgy, ekkor azonban, úgy tudni, csak pár szót váltottak egymással.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Így lett a császár szeretője

Napóleont annyira lenyűgözte a nő, hogy nem hagyta annyiban a dolgot, és megkerestette embereivel, akik tudtára adták, hogy a császár újra találkozni szeretne vele, és meghívták egy bálra. Egyértelmű volt, hogy a férfi többet szeretne Marie-tól, de a lány vonakodott. Házas asszony volt, és nem akart a császár szeretője lenni, ám Napóleon egyik barátja, valamint a lengyel arisztokraták meggyőzték arról, hogy hazája érdekében meg kell tennie ezt a lépést. Arra számítottak ugyanis, hogy segítségével kivívhatják Lengyelország függetlenségét. Úgy tudni, emiatt férje is beleegyezett az afférba.

A lány így végül részt vett az eseményen, Napóleon pedig virágokat és drága ékszereket küldött neki. A találkozás során beadta a derekát, de nem a vágy vagy vonzalom, hanem a hazája iránti elkötelezettség hajtotta. Később viszont mindenki számára egyértelmű lett, hogy beleszeretett a férfiba. Először igyekeztek titokban tartani viszonyukat, ezért Marie esténként látogatta meg Napóleont varsói rezidenciáján, és reggel mindig korán távozott. Ennek ellenére kapcsolatukról szinte minden nemes tudomást szerzett.

Közös gyermekük is született

Amikor a férfi Poroszországba költözött, szeretője is vele ment, de Párizsba és Bécsbe is követte. Marie várandós lett, majd életet adott egy fiúnak, Alexandre Josephnek, akit bár szinte biztos, hogy Napóleoné volt, végül a nő férje, gróf Colonna-Walewski sajátjaként ismert el. A gyermekből felnőttként politikus és diplomata lett. Marie 1810-ben Párizsba költözött Napóleonnal, de kapcsolatuk hamarosan véget ért. A császár továbbra is látogatta fiát, illetve gondoskodott anyagi jólétéről, ám egykori szeretőjével elhidegültek egymástól.

marie napoleon
Fotó: Getty Images Hungary

Az asszony 1812-ben elvált férjétől, majd 1816-ban hozzáment régi szeretőjéhez, Philippe Antoine d'Ornano grófhoz, és a belgiumi Liège-ben telepedtek le.1817-ben közös gyermekük született, Marie pedig ezen év decemberében hunyt el hosszú ideje tartó vesebetegség következtében. 

A történelem leghíresebb szeretői

A történelem során sokáig teljesen elfogadott volt az uralkodók, illetve a férfiak hűtlensége, de az sem volt ritka, hogy az asszonyok kacsintgattak félre. Voltak, akik igyekeztek titkolni afférjaikat, általában nem sok sikerrel, míg mások az egész nyilvánosság előtt felvállalták őket. Így számos olyan szerető is volt, aki viszonyaival, különleges vonzerejével került be a történelembe: őket gyűjtöttük most össze. 

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük