8 szabály, amit csak Katalinnak és Vilmosnak kell betartania: a királyi család többi tagjára nem vonatkoznak

Vilmos hercegnek és Katalin hercegnének leendő királyként, valamint királynéként rengeteg szabályra oda kell figyelniük. Sok mindenben Erzsébet királynő jóváhagyására van szükségük.

katalin vilmos cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár ahhoz nem fér kétség, hogy a királyi család tagjainak sosem kell anyagi gondokkal küszködniük, ettől még nem olyan egyszerű az életük, mint amilyennek első látásra tűnhet. Mindenhová fotósok és rajongók ezrei követik őket, minden mozdulatukat figyelik, ráadásul a szigorú etikettre is oda kell figyelniük.

Katalin hercegnének és Vilmos hercegnek pedig még több szabályra kell ügyelniük, hiszen ők a leendő uralkodópár. Mint a következő király és királyné, olyan elvárásoknak is meg kell felelniük, amelyek más rokonaikra nem vonatkoznak.

Engedély kell a házassághoz

Az öröklési sorrendben az első öt helyen álló családtagnak szüksége van a királynő engedélyére a házassághoz, de Vilmos esetében ennél kicsit többre kellett figyelni. Mivel királyi vérvonalon kívül választott magának párt, Katalint alaposan leellenőrizték, és csak akkor kérhette meg a kezét, ha azt II. Erzsébet jóváhagyta. 2015 óta a család tagjai római katolikus társat is választhatnak, de az ilyen vallásúak nem vehetik át a trónt. Például, ha György herceg római katolikus hölgybe szeret majd bele, és így nevelik majd gyermekeiket is, akkor elméletileg nem válhat belőlük uralkodó.

katalin vilmos 1
Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

Szigorú elvárások az esküvői szetteket illetően

Az esküvői szettekről is ki kellett kérniük a királynő véleményét, és csak akkor választhatták a kiszemelt ruhát, ha arra ő is rábólintott. Nemcsak Katalinnak kellett megbeszélnie Erzsébettel, hogy mit visel majd, hanem Vilmosnak is - ő például nem vehette volna el másban szerelmét, mint katonai egyenruhában. Az uralkodónak joga van megvétózni a választott darabokat, ha úgy érzi, nem felelnek meg az elvárásoknak.

A terhesség alatti problémák nyilvánosak

A protokoll szerint a terhességet az első trimeszter letelte után jelenthetik be, de amikor Katalin várandós volt, már előbb közölték a hírt a nyilvánossággal, méghozzá azért, mert hyperemesis gravidarumban, azaz vészes terhességi hányásban szenvedett. Az etikett szerint a várandós hercegné egészségügyi állapota és problémái a nyilvánosságra is tartoznak. Legfőképpen azért, hogy megindokolják, miért nem vesz részt férjével az eseményeken.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A baba nevét a királynőnek kell először elmondani

Bár hivatalosan Katalinnak és Vilmosnak nem kellett jóváhagyatni gyermekeik nevét II. Erzsébettel, az biztos, hogy az etikett miatt vele kellett megosztaniuk először azt, hogy mit választottak, és csak ezután jelenthették be az egész világnak. A szokások szerint viszont általában a királynő véleményét is kikérik, a leendő uralkodópárnak pedig szigorúbb követelményeknek kell megfelelni a névválasztást illetően, ők ugyanis leginkább a hagyományos keresztnevek közül válogathatnak.

Az utazásokat jóvá kell hagynia Erzsébetnek

Ha Vilmos és Katalin a gyermekeivel együtt utazna el, ahhoz is a királynő engedélyét kell kérnie. Mivel György herceg a trónörökös Vilmos után, hivatalosan nem utazhat egy repülőgépen apjával, nehogy mindkettőjüket baleset érje. A hercegi pár már megszegte ezt a szabályt, viszont György 12. születésnapját követően szigorúan be kell majd tartaniuk.

Az ünnepi tervekre is rá kell bólintania a királynőnek

A nagy ünnepek igen fontosak a királyi családban. Katalinnak és Vilmosnak ezért engedélyt kell kérnie akkor, ha a karácsony egy részét nem Erzsébet királynővel és a rokonaikkal, hanem a hercegné családjával szeretnék tölteni. Az uralkodó igent mondott kívánságukra, de mindig figyelniük kell arra, hogy György, Charlotte és Lajos ilyenkor is eltöltsenek egy kis időt Sandringhamben a dédnagymamájukkal.

Vakáció-költségvetés

Amikor Katalinék családi vakációt terveznek, szigorúan számba kell venniük a költségvetést is. Van ugyanis egy bizonyos összeg, amit az utazásokra szoktak szánni, és ezt nem nagyon haladhatják meg. A királynő ügyel arra, hogy ne essenek túlzásba még a nyaralások során sem.

Nincs helye a nyilvános romantikának

Bár hivatalosan semmilyen előírás nem tiltja azt, hogy a hercegi pár kimutassa egymás iránti érzelmeit a nyilvánosság előtt, gyakorlatilag íratlan szabály, hogy ez tilos számukra. A királyi illemtan-szakértők szerint attól függ, hogyan viselkedhetnek egymással, hogy mennyire formális az adott esemény. Katalin és Vilmos nagyon odafigyelnek erre, és csak igen ritkán látni őket ölelkezni vagy puszit adni egymásnak.

Mennyire ismered a királyi család etikettjét?

Az angol királyi család tagjainál nem mindegy például, hogyan ülnek, milyen sorrendben lépnek be egy helyiségbe, de vannak tiltólistás ételeik, társasjátékaik is. Te mennyire ismered a brit királyi család szigorú és sokak számára furcsa szabályait? Kvízünkben letesztelheted.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük