Ilyen volt az ideális nő a viktoriánus korban: házas, passzív az ágyban, igazi konyhatündér

Az 1800-as évek tökéletes nője engedelmes, tiszta, erkölcsös feleség és anya volt, aki minden területen kiszolgálta férjét.

viktorianus no cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A viktoriánus korra a látszaterkölcsösség és a visszafogottság volt jellemző. A társasági eseményeken mindenkinek szigorú etikettszabályokat kellett betartania, még a nyilvános flörtölés is tilosnak számított. A nőknek azonban nemcsak mások előtt, hanem a magánéletükben és az otthonukban is rengeteg elvárásnak kellett megfelelniük. A férfiak uralta korszakban még könyvet is adtak ki arról, hogy mi is egy feleség dolga a házasságban.

Bár az 1800-as években női uralkodó, Viktória királynő volt a brit trónon, ez nem azt jelentette, hogy a nőknek több joguk lett volna. Nem szavazhattak, nem indíthattak pereket, és tulajdonuk sem lehetett, ám a korszakban elindult egy kis változás, és egyre több hölgy vállalt munkát. Ennek ellenére a társadalom úgy vélte, az asszonyoknak otthon van a helyük, feladatuk pedig az, hogy kiszolgálják férjüket.

Az ideális viktoriánus nő házas, és gyermeket szül

A viktoriánus eszmék szerint a tökéletes nő házas volt, és gyermeket szült. A házasságot és az anyaságot a nők érzelmi beteljesülésének tekintették. Előbbi az érettséget, a tiszteletre méltóságot jelentette, a férjezett asszonyoktól pedig elvárták, hogy gyermeket hozzanak a világra. A szülés nem csupán reproduktív funkció volt, hanem szimbolikus jelentéssel is bírt. Az anyaszerep idealizálódott, „édes hivatásnak” tekintették, a gyermektelen, egyedülálló hölgyeket lenézték, lesajnálták. Az anyák ebben a korban már jobban kötődtek gyerekeikhez, több időt töltöttek velük, mint a korábbi években: szoptatták őket, játszottak velük, és oktatták őket. A folyamatos gondozás révén a kötődés is erősebbé vált.

Tökéletes háziasszony és konyhatündér

Számos könyv tanította a viktoriánus nőknek azt, hogyan is legyenek igazán jó háziasszonyok, háztartásvezetők. Mrs. Beeton's Book of Household Management című írása például 1861-ben jelent meg, és ötven éven keresztül bestseller maradt. Tanácsokat adott a hölgyeknek arra vonatkozóan, hogyan is lehetnek tökéletes háziasszonyok, vagy hogy hogyan alakíthatják a férfi számára megfelelővé az otthonukat. A lakásnak ugyanis egy olyan menedéknek kellett lennie, ahová szívesen ment haza a férj. A háztartás fenntartása egyébként a 19. században sok fizikai munkát igényelt, de mindent az asszonyok végeztek: vizet cipeltek és forraltak, ruhát mostak, padlót súroltak, főztek, sőt alsóneműt és ágyneműt varrtak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A feleségek dolga volt persze az is, hogy mindennap finom, meleg étellel és megterített asztallal várják haza uraikat. Ha anyagi helyzetük engedte, cselédeket vettek fel ezen feladatok elvégzésére, de a legtöbben ezt nem tehették meg. Aki mégis, annak a betanításuk és a koordinálásuk mellett maradt egy kis ideje hímezni, zongorázni vagy társaságba járni.

Engedelmes feleség, aki passzív az ágyban

A házasság után a nők gyakorlatilag férjük tulajdonait lettek, a pár egy személlyé olvadt össze. Az asszonyt a férfi képviselte, ő kezelte a vagyont, és felesége teste felett is ő uralkodott. A friggyel a nők teste uruké lett, így akkor kellett odaadnia magát párjának, amikor csak a férj akarta. A viktoriánus felfogás szerint az ideális nő aszexuális, szenvedélytelen és kötelességtudó volt - az ágyban is. Passzivitást vártak el tőlük, valamint azt, hogy megengedjék a férfiaknak, hogy kiéljék rajtuk vágyaikat.

A nők számára a szex nem a gyönyörről vagy a vágyról szólt, hanem férjük kielégítéséről. A viktoriánus korban egyébként magát az együttlétet is szigorúan szabályozták: a misszionáriuspózt tartották elfogadhatónak, és heti kettőnél többször nem javasolták a szeretkezést. A szexuális erőszak és a verbális zaklatás sem volt ritka a házasságokban, de mivel a válást tabunak tekintették, nem igazán volt lehetőségük kilépni egy mérgező, bántalmazó kapcsolatból.

Nem csupán a szex terén kellett azonban kiszolgálniuk férjeiket, hanem egész életükben ez volt a feladatuk. Mindent úgy kellett csinálniuk, hogy az a férfinak megfeleljen. A ház urát tiszta lakás és meleg étel kellett, hogy várja, a feleség pedig ideális esetben szerény, visszafogott, finom és érzékeny asszony volt, aki figyelt ura minden rezdülésére.

A 19. század végére egyre több nő vállalt munkát, és a feminista mozgalmak is egyre erősebbé váltak, így egy lassú átalakulás kezdődött a társadalomban, aminek köszönhetően a nők szerepe is változásnak indult.

Ilyen volt a szex a viktoriánus korban

A szexualitást korábban szigorú szabályok és furcsa hiedelmek övezték. Így volt ez a 19. században, a viktoriánus korban is, ahol a könyvek, az orvosok, a vallási vezetők és a nagy tudásúnak vélt emberek még azt is megmondták a pároknak, hogy milyen pózban, mikor szeretkezhetnek.

Ezt is szeretjük