Végzetes hiba, melyre kevesen gondolnak az állásinterjún
Emiatt nem jutsz tovább?
Nem kell tökéletesnek látszanod. Jobb, ha el tudod adni a gyengéidet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran tanácsolják az állásinterjúra készülőknek, hogy ha a hibáikról kérdezik őket, vagy épp sarokba szorítós kérdést kapnak, tereljék a szót az erősségeikre, de legalábbis csempésszenek valami pozitívumot is a lebuktató vallomásba.

Ám a tapasztalt HR-esnél ez a trükk nem mindig válik be. Kíváncsi vagy, miért? Nem csak azért, mert úgy érezheti, megpróbálod őt megvezetni. Sokkal inkább azért, mert a hibák takargatása azt sugallhatja, hogy a jelölt nincs tisztában a saját határaival, így elzárja maga elől a fejlődés lehetőségét  - aminek gyengébb munkahelyi teljesítmény lehet a következménye.

Harcosok klubja

A harcművészet példája megvilágíthatja azt, hogy mit is vár az interjúztató. Ha összehasonlítasz egy feketeöves harcművészt valakivel, aki utcai verekedésekben és nála gyengébbek zaklatásával tett szert a tudására, akkor kiugró a különbség a kettejük között. Ha megkérdeznék őket, mi a harctechnikájuk gyengéje, a verekedő valószínűleg elégedett lenne azzal a válasszal, hogy "nem mindegy?", míg a harcművész részletesen elemezni kezdené, hogy mi az, amit még fejleszthetne.

Ha viszont ők ketten összeütköznének, valószínűleg nem lenne kérdés, hogy melyikük győz. A harcművésznek bizonyos szempontból könnyebb a dolga, mivel folyamatos visszajelzéseket kapott, melyek segítettek neki, hogy pontosan lássa, mik a hibái és az erősségei.

Nem szégyelli, hogy nem tökéletes, és önbizalmat ad neki, hogy sokkal jobb, mint mikor elkezdte a gyakorlást. Az utcai verekedő tudása önmagáról sokkal véletlenszerűbb, nincs tisztában azzal, miben fejlődhetne, és nem tudni, mi motiválhatná arra, hogy megkérdőjelezze a saját technikáját. Más területeken is hasonló a helyzet. Gyakran nem veszik komolyan azt a jelentkezőt, aki nem hajlandó szembenézni és foglalkozni a hibáival. Egy orvos vagy egy pilóta, aki azt gondolja, hogy tévedhetetlen, nem hallgat a tanácsra és mások figyelmeztetésére, végzetes hibát követhet el.

Az ideális jelentkező

Így az interjún is előnyben részesítik azt, aki elég magabiztos ahhoz, hogy beismerje a hibáit - és épp ez adja neki a fejlődéshez szükséges lökést. Pontosan meg tudja fogalmazni azokat a képességeket, melyeket fejleszteni akar, és van ötlete arra, hogy mit tehet ennek érdekében. Ha úgy érzed, még nem vagy tisztában azzal, miben fejlődhetnél, a coachok tanácsát követve végezz némi kutatómunkát, és figyeld meg, hogy milyen az, aki a te szakmádban a topon van.

Mit csinál? Hogyan jutott odáig? Mik az eredményei? Te mit teszel másképp, mint ő, és miben változtatnál a saját hozzáállásodon vagy viselkedéseden? Kérj minél több tanácsot és visszajelzést azoktól, akikben megbízol, és szakmailag is felnézel rájuk. Ha pedig lelepleződik valamelyik gyengeséged, jó, ha tudod, hogy a fejlődés útját mutatja meg.

Ezt is szeretjük