3 apró változtatás, több szex - Közük sincs az erotikához, mégis ez az eredmény
A pszicho- és szexterapeuta elárulta, mik azok az apró változtatások, amik javítják a szexuális életet, és több szexet eredményeznek.

par agyban
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a párok úgy érzik, megritkultak az együttlétek a kapcsolatukban, és szeretnék újra megnövelni a szeretkezések számát, általában magára a szexre koncentrálnak, és abban eszközölnek változtatásokat. Pedig a legjobb eredmények nem feltétlenül egy csábító fehérneművel vagy egy-egy új pózzal, izgalmasabb helyszínnel érhetőek el. Persze ezek is pozitívan hathatnak, ám a felek viszonyára érdemes inkább ilyenkor koncentrálni.

Gyakran néhány szokás eredményezi az eltávolodást, ezzel együtt pedig a szeretkezések számának csökkenését. Caitlin Cantor pszicho- és szexterapeuta a Psychology Today oldalán árulta el, milyen más problémákra ajánlott fókuszálni: a következő apró változtatásoknak közük sincs az erotikához, mégis meghozzák a várt eredményt.

A kritika tudatos csökkentése

A szakértő hangsúlyozta, hogy a feleknek dolgozniuk kell a kapcsolati problémákon, nehézségeken, ha több szexre vágynak. Ha érzelmileg nem érzik magukat biztonságban a partnerükkel, testileg sem kívánják majd. Ebben az esetben a legjobb, ha a hálószobán kívül keresik a megoldást a gondokra, és így igyekeznek elmélyíteni a viszonyukat. A több szeretkezés ugyanis a szorosabb érzelmi kapcsolat következménye.

par agyban cover

Fontos, hogy mindkét fél őszintén beszélhessen az érzéseiről, a szükségleteiről, és tisztelettel forduljanak egymáshoz. Éppen ezért lényeges, hogy igyekezzenek minél kevesebbet kritizálni egymást, hiszen ez nem csupán konfliktusokat szül, hanem sértődéshez, bezárkózáshoz is vezet. A kritika helyett jobb őszinte beszélgetéseket, nyílt kéréseket megfogalmazni, és ügyelni kell arra, hogy ne támadásnak hassanak a mondatok. Ez az apró változtatás hozzásegíti a feleket ahhoz, hogy újra közelebb kerülhessenek egymáshoz, ezáltal pedig az együttlétek számát is növeli.

Kevesebb ítélkezés

Ha valamelyik fél akár tudattalanul is lekezelően bánik a másikkal, vagy elítéli döntéseit, cselekedeteit, az szintén negatívan hat a szexuális együttlétekre. Amikor ugyanis valaki úgy érzi, a szerelme lenézi, ítélkezik felette, biztosan nem akar majd intim közelségbe kerülni vele. Ügyelni kell arra, hogy a pár tagjai igyekezzenek egyenrangú félként kezelni egymást, és tiszteljék a másikat, próbálják megérteni a döntéseit, cselekedeteit. Ha pedig valamivel nem értenek egyet, azt kedvesen, ne pedig bántóan, lekezelően fogalmazzák meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Valódi jelenlét

Ha a feleknek az együtt töltött idő alatt is a munkán, a teendőkön vagy a problémákon jár az esze, nem tudják megélni a pillanatot, és nem képesek igazán ráhangolódni egymásra. Ennek következtében kapcsolatuk gyengül, nem érzik magukat olyan közel egymáshoz, ami pedig a szexuális életükre is kihat. Ahhoz, hogy valaki vágyakozzon az összebújásra egy tartós szerelemben, szükség van a kötődésre, arra, hogy érzelmileg, lelkileg is közel érezze magához a másikat. 

A szakértő szerint időt kell szánni a közös beszélgetésekre, programokra, ezalatt pedig végig csakis egymásra szabad koncentrálni: a legjobb, ha mobilokat is kikapcsolják a felek. Ha minden este töltenek együtt egy kis időd a felek, és rendszeresen kimozdulnak együtt, az a szexuális életet is felélénkíti majd.

Amikor eltűnik a vágy a kapcsolatban

Szinte minden hosszú távú kapcsolatban előfordulnak olyan időszakok, hogy egy kicsit alábbhagy a vágy, vagy ritkábbak lesznek az együttlétek. Azonban ha ez a helyzet tartóssá válik, teljesen eltűnik a szenvedély, és a felek annak ellenére, hogy szeretik, mégsem kívánják egymást, az komoly veszélyt jelent a viszonyra. De mi ennek az oka? Mit lehet ilyenkor tenni? Hogy lehet megoldani a problémákat és megmenteni a párkapcsolatot? Sákovics Diana pszichológust, a Dívány.hu főszerkesztő-helyettesét kérdeztük erről.

Ezt is szeretjük