Ez történik, amikor csókolózol

A tudomány szerint

A csókolózásban nemcsak a száj vesz részt, hanem az egész test, minden porcikája.

Tested legérzékenyebb pontja, fő erogén zónája az ajkad. Érzékeny idegvégződések tucatjai futnak a vékony bőrréteg alatt, melyek az agyi központban találkoznak, és arra ösztönzik a tudatodat, hogy folytasd tovább a kellemes ingerlést.

Tudd meg, pontosan mi is zajlik a testedben a csókolózás során!

A csók mint drog

Az ajakak érintkezésében a 12 idegből öt vesz részt. Azok az elektromos impulzusok, amelyek ilyenkor végigfutnak a receptorokon, arra ösztönöznek, hogy minél többet tudj meg a másikról - csupán a kémiai reakciói alapján.

Úgy kell elképzelni, hogy amikor az ajkad hozzáér egy másik személy ajkához, elektromos impulzusok kezdenek el cikázni az agy, az ajkak, a nyelvek és a bőr között, és eufórikus érzést keltenek benned.

Tulajdonképpen az egész olyan, mintha be lennél drogozva, ugyanis ilyenkor megnő a dopaminszint az agyban - ahogyan például kokainfogyasztás esetében is. Ennek köszönhető, hogy nagyon jól érzed magad, és örömöd leled a csókban, illetve ez ösztönöz arra, hogy folytasd az érzést kiváltó cselekedetet.

Testi reakciók

A csóknak nemcsak kémiai, hanem fizikai tünetei is vannak. Csókolózás közben az erek kitágulnak, a véráramlás és a pulzus felgyorsul, ahogyan a légzés is akadozó lesz. A tested kizökken nyugalmi állapotából, kipirulhatsz, a pupilláid kitágulhatnak. Ez utóbbi az egyik oka annak, hogy a legtöbben becsukják a szemüket csókváltás közben - így válaszol a test az őt ért izgalmi reakciókra.

A boldog kapcsolat titka

Tudni szeretnéd, hogy egy párkapcsolat mitől működik jól? Videónkból megtudhatod a választ!

Érzékszerveid közül az orrod is nagy szerepet játszik abban, hogy ki az, akinek a csókját élvezed, és akit vonzónak találsz. Az úgynevezett feromonok, vagyis kémiai illatanyagok felelősek minden nemi viselkedésért és érdeklődésért. A nőkben és a férfiakban - sőt, az állatokban is - más-más feromon van: a nőket például leggyakrabban a férfiak androszteron nevű vegyülete vonzza. Azonban ha valakinek a feromonja nem tetszik az orrodnak - ezt persze nem feltétlenül érzékeled a szaglásoddal -, akkor a csókját sem fogod élvezni.

A rossz csók

Mindezt jól bizonyítja, hogy a New York-i Egyetem evolúciós tanszékének pszichológusai nemrégiben kimutatták, igenis létezik rossz csók, ami semmiféle reakciót nem vált ki a felekből. A vizsgálat során megkérdezett férfiak 59%-a, míg a nők 66%-a azt a választ adta, hogy volt már részük rossz csókban, ebből kifolyólag pedig szakítottak is. Valószínűleg az ő esetükben nem voltak vonzóak a kémiai illatanyagok, ezért nem élvezték a csókolózást.

Ezt is szeretjük