„Ne nyúljanak a dolgozó vakvezető kutyához, amikor hám van rajta” - Kutyakiképző szakemberek a Femina podcastjában

Schiff Mónika és Rózsa Katalin meséltek a vakvezető kutyák kiképzéseiről, feladatairól és munkájáról a Femina podcastjában Soós Andreának.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Femina podcastjában Schiff Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezetőkutya-kiképző Központjának vezetője, és Rózsa Katalin, a központ kiképzője és kiképzési programfelelőse meséltek munkájukról, a vakvezető kutyák kiképzéséről, feladatairól, valamint a gazdijukkal való kapcsolatukról. Sőt arról is, hogy illik viselkednie a járókelőknek a látássérültekkel, valamint vakvezető állataikkal. 

Egy tanonc kutyus, Uwell, vagyis Pofi, a labrador is csatlakozott hozzájuk, aki más, mint a többiek. Ő ugyanis nem egy tenyészetből származó vagy vásárolt eb, hanem egy örökbe fogadott négylábú, akit egy családtól kaptak, és nem a hagyományos utat járta be. A teljes adást itt hallgathatod meg.

Vakvezetőkutya-kiképzők a Femina podcastjában

Azt szoktuk kérni az emberektől, hogy ne nyúljanak a dolgozó vakvezető kutyához, amikor hám van rajta.

Mindenképpen meg kell kérdezni a látássérültet, szabad-e. Ha igen a válasz, a gazda leveszi a kutyusról a hámot. Ugyanakkor fontos, hogy nem szabad elterelni az eb figyelmét, mert az az ember életébe is kerülhet.

Nem csak vakvezető kutyához, általában segítőkutyához egyáltalán nem nyúlunk. A figyelmüket elvonni nemcsak hogy nem etikus, de még veszélyes is.

Sokan azt hiszik, ezeknek az ebeknek szükségük van plusz törődésre, de ez nem így van.

Szokták is mondani, hogy jaj, de szomorú az a segítőkutya, szegényke, biztos halálra dolgoztatják, de igazából nem erről van szó.

- Az eb ugyanis bekíséri az iskolába vagy a munkába a gazdit, és amíg dolgozik, ő alszik. Neki az a legnagyobb boldogság, hogy folyamatosan a gondozójával van, és megkap tőle mindent, amit csak igényel.

Nagyon kevesen kapnak vakvezető kutyát, valóban ez a luxusa a vak életnek.

Jelen pillanatban körülbelül hetvenen igényelnek, évente tíz-tizenkét új igénylés van, és ennyi kutyát is tudnak átadni. Egy eb kiképzése körülbelül négymillió forintba kerül, de a gazdija számára felbecsülhetetlen az a szabadság, amit nyújt neki.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Képek: Femina/Kiss Marietta Panka.

Ezt is szeretjük