„Ne nyúljanak a dolgozó vakvezető kutyához, amikor hám van rajta” - Kutyakiképző szakemberek a Femina podcastjában
Schiff Mónika és Rózsa Katalin meséltek a vakvezető kutyák kiképzéseiről, feladatairól és munkájáról a Femina podcastjában Soós Andreának.

vakvezeto kutya cover 1308x736
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Femina podcastjában Schiff Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezetőkutya-kiképző Központjának vezetője, és Rózsa Katalin, a központ kiképzője és kiképzési programfelelőse meséltek munkájukról, a vakvezető kutyák kiképzéséről, feladatairól, valamint a gazdijukkal való kapcsolatukról. Sőt arról is, hogy illik viselkednie a járókelőknek a látássérültekkel, valamint vakvezető állataikkal. 

Egy tanonc kutyus, Uwell, vagyis Pofi, a labrador is csatlakozott hozzájuk, aki más, mint a többiek. Ő ugyanis nem egy tenyészetből származó vagy vásárolt eb, hanem egy örökbe fogadott négylábú, akit egy családtól kaptak, és nem a hagyományos utat járta be. A teljes adást itt hallgathatod meg.

Vakvezetőkutya-kiképzők a Femina podcastjában

Azt szoktuk kérni az emberektől, hogy ne nyúljanak a dolgozó vakvezető kutyához, amikor hám van rajta.

Mindenképpen meg kell kérdezni a látássérültet, szabad-e. Ha igen a válasz, a gazda leveszi a kutyusról a hámot. Ugyanakkor fontos, hogy nem szabad elterelni az eb figyelmét, mert az az ember életébe is kerülhet.

Nem csak vakvezető kutyához, általában segítőkutyához egyáltalán nem nyúlunk. A figyelmüket elvonni nemcsak hogy nem etikus, de még veszélyes is.

Sokan azt hiszik, ezeknek az ebeknek szükségük van plusz törődésre, de ez nem így van.

Szokták is mondani, hogy jaj, de szomorú az a segítőkutya, szegényke, biztos halálra dolgoztatják, de igazából nem erről van szó.

- Az eb ugyanis bekíséri az iskolába vagy a munkába a gazdit, és amíg dolgozik, ő alszik. Neki az a legnagyobb boldogság, hogy folyamatosan a gondozójával van, és megkap tőle mindent, amit csak igényel.

Nagyon kevesen kapnak vakvezető kutyát, valóban ez a luxusa a vak életnek.

Jelen pillanatban körülbelül hetvenen igényelnek, évente tíz-tizenkét új igénylés van, és ennyi kutyát is tudnak átadni. Egy eb kiképzése körülbelül négymillió forintba kerül, de a gazdija számára felbecsülhetetlen az a szabadság, amit nyújt neki.

Iratkozz fel a Femina Spotify csatornájára!

Ha tetszett az interjú, iratkozz fel podcast csatornánkra, és értesülj elsőként a Femina legújabb adásairól. Rendszeresen jövünk még több izgalmas beszélgetéssel, ne maradj le! 

 

 

Promóció

Képek: Femina/Kiss Marietta Panka.

Ezt is szeretjük