Mikor van értelme újrakezdeni a zátonyra futott kapcsolatot? A szakértő válasza
Több mindentől függ, van-e még remény egy pár számára.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az egyik fél olyat tesz, amivel megbántja a másikat, nem könnyű túllépni a történteken. Sokan hiába is próbálkoznak ezzel, hiszen a feltételek nélküli megbocsátás tudatosan nem erőltethető. Ilyenkor mindenképpen le kell zárni az adott párkapcsolatot, ami nem azt jelenti, hogy végleg véget is ér.

Lehet, hogy csak az egyik szakaszára kerül pont, és új alapokon újra felépíthető, netán egészen jól működővé tehető. Íme, három szempont, amiből tudni fogod, neked van-e erre esélyed…

Benne voltam én is, benne voltál te is

Ami automatikusan megadatik egy teljesen új kapcsolatnál, bizony a régi esetleges folytatásához is elengedhetetlen: tiszta lapra van szükség. Ehhez először is fel kell tárni, mi vezetett oda, hogy megtört a bizalom.

Nem minden részletre kiterjedő vallomásról van szó, nem önostorozásról és a felelős megbélyegzéséről. Ha ugyanis ez történik, inkább menekülőre fogja, aki jobban láthatóan hibázott. Sokkal inkább leltározásnak nevezném azt, ami lehetővé teszi a szembenézést. Arra van ugyanis szükség, hogy mindketten levonjátok a tanulságokat abból, ami történt. Vállaljátok a felelősség rátok eső részét. Igen - hiába lenne könnyebb út csak a másikat hibáztatni -, biztosan jut belőle neked is, neki is. Ha ezt sikerül őszintén felismernetek, akkor jöhet a következő lépés.

Így képzelem el az életemet

Ne higgyétek azt, hogy mindent tudtok egymásról. Változtatok, átalakultak a személyes terveitek, illetve lehet még az is, hogy a kapcsolatotok eddigi szakaszában egyikőtök van netán mind a ketten álarcot viseltetek. Azért, hogy biztosan megtarthassátok magatok mellett a másikat, mondjuk, megpróbáltatok megfelelni neki. Most kell ezt abbahagyni.

Ideje nagyon őszintén elmondanotok egymásnak a vágyaitokat, mindazt, ami nektek szükséges ahhoz, hogy boldognak érezzétek az életeteket. Kicsit olyan ez, mintha összevetnétek a bakancslistáitokat. Vagy összeillethető, vagy nem. Ám ha tudatosan felméritek, miről kell esetleg lemondanotok a másikért, és ez az áldozat kiegyenlíthető, hiszen ő is lemond majd bizonyos dolgokról miattatok (azaz értetek) - nos, kész az új, szilárd alapja az újrakezdett párkapcsolatotoknak.

Tartós kapcsolatra vágysz?

Ha második nekifutásra tényleg azt szeretnéd, ha sikerülne, ezekre a dolgokra figyelj oda, különben nem jön össze a dolog.

Próbaidő, elvárások nélkül

Ezzel sajnos még mindig nincs minden rendben, le is kell tesztelnetek, valóban képesek vagytok-e arra, amit most vállaltok. Kapcsolati próbaüzem következik, amelynek egyetlen fontos szabálya van: a másik "kiszolgálása" helyett mindketten magatokra koncentráltok.

Működjetek úgy, ahogy tudtok. Itt dől el, mennyire vagytok képesek tényleg olyannak elfogadni a másikat, amilyen ő szeret lenni. Egy párkapcsolat működésének nem lehet ugyanis feltétele egymás megváltoztatása bizonyos saját szempontrendszernek megfeleltetve. Nem szerencsés az sem, ha önként adtok fel túlzottan sokat magatokból. Kicsit olyan ez, mintha tényleg minden elölről kezdődne.

Mutatkozzatok be, ismerkedjetek, randevúzzatok. Fogjátok úgy fel, hogy egymás exei vagytok. Milyen praktikus helyzet! A lezárt közös múlttal megspórolható a felesleges féltékenykedés is.

Ezt is szeretjük