Mit tehetsz, hogy ne laposodjon el a kapcsolatod?

A szakértő tanácsai

Olvasd el Bencsik Andrea pszichológus kapcsolati tanácsait!

Ahány embert kérdezel a jó párkapcsolat titkáról, valószínűleg annyi különböző választ fogsz kapni - hiszen mindenki másban látja a titok nyitját.

Ezúttal egy szakértő, Bencsik Andrea pszichológus véleményét kérdeztük meg arról, hogyan kerüld el a szerelem kihűlését, a párkapcsolat ellaposodását.

Mi a jó párkapcsolat titka?

A következő dolgok létfontosságúak egy jól működő párkapcsolathoz: kölcsönös szerelem, szeretet, odafigyelés, megbecsülés, elismerés, támogatás; hasonló életfilozófia, értékrend, érdeklődési kör; nyílt kommunikáció, őszinteség, együtt töltött minőségi idő - Bencsik Andrea szerint a felsorolt tényezők nélkül hosszú távon nem lehet boldog egy kapcsolat.

Szorosabbá tehető a kapcsolat?

- Nem hiszek abban, hogy mesterségesen szorosabbá lehet tenni egy szerelmi viszonyt. Illetve tapasztalataim szerint szinte sohasem vezet jóra, ha csak az egyik fél igyekszik tenni azért, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, illetve ennek érdekében követelőzik.

A kapcsolatoknak megvan a maguk íve, az érzelmek intenzitásától is függően válnak egyre szorosabbá a kötelékek.

Ami esetleg segíthet szorosabbra fűzni a köteléket, összekovácsolni a kapcsolatot, az a már említett minél több együtt töltött minőségi idő, közösen átélt élmények, közösen megoldott helyzetek, problémák. Tehát mind a negatív, mind a pozitív előjelű közös tapasztalatok hozzájárulnak ahhoz, hogy elmélyüljön a viszony.

Ne hűljön ki a szerelem!

Hogyan őrizhető meg a meghittség és a vágy, illetve mit kell tenni azért, hogy ne hűljön ki szerelem? Mint Bencsik Andrea mondja, a két kérdés szorosan összefügg egymással.

- A kapcsolatokat a növényekhez szoktam hasonlítani: éppúgy törődést, gondozást igényelnek. Öntözni kell, tápoldatozni, levágni az elszáradt ágakat, leveleket és elhervadt virágokat, lenyesegetni az esetleges vadhajtásokat. Ugyanakkor vigyázni kell az értékes bimbókra és rügyekre, viszont nem szabad túlöntözni sem.

12 dolog, ami nélkül nem lesz hosszú a kapcsolatod

Nézegess képeket!

Elolvasom

A vágy és meghittség fenntartása komoly odafigyelést és energiát, időt igényel. Akkor is, amikor éppen fáradt vagy. Fontos, hogy szükség esetén erőt tudjatok venni magatokon, és megakadályozzátok, hogy belefásuljatok a szürke hétköznapokba.

3 varázslatos hely szerelmeseknek
Ha szeretnétek kiszakadni a mindennapokból, és újra egymásra hangolódni, akkor ünnepeljétek a Valentin-napot egy olyan különleges helyen, ahol minden körülmény adott ehhez. Kattints ide, és válassz három remek kényeztető ajánlat közül!

Találjatok időt arra, hogy alkalomadtán csak kettesben legyetek, emellett azzal is megpróbálkozhattok, hogy kerestek egy új hobbit, amely mindkettőtöknek kikapcsolódást jelent.

Apró meglepetések

Figyeljetek egymásra, apró meglepetésekkel színesítsétek az életeteket. Ilyen lehet egy mozijegy, egy finom vacsora vagy bármilyen kellemes, spontán esti kiruccanás. Végül pedig nagyon fontos, hogy igyekezzetek megőrizni azt az éneteket, amelyikbe a másik beleszeretett, amely a kezdet kezdetén annyira vonzó volt számára.

Ezt is szeretjük