6 éttermi szokás, ami borzasztóan udvariatlannak mutat: sokan nem is sejtik, mennyire kínosak

Rendkívül kellemetlen, ha valaki így viselkedik egy étteremben. Nemcsak kínosak és zavaróak, de nagyon udvariatlannak is láttatnak.

pincer hivasa
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az éttermekben megvannak azok az íratlan szabályok, elvárások, melyekre mindenkinek oda kellene figyelni, ám ezeket sokan nem tartják be, vagy rosszul ismerik. Ha viszont nem megfelelően viselkedsz, nem csupán a pincérek és a vendégek tarthatnak udvariatlannak, hanem az is, akivel érkeztél.

Vannak olyan szokások is, melyek bár gyakoriak, kifejezetten kínosnak és kellemetlennek hatnak. A következőket senkinek nem szabadna tennie egy étteremben.

A köszönés és a köszönet elfelejtése

Nem ritka, hogy a vendégek levegőnek nézik a pincéreket, és csak akkor szólnak hozzájuk, amikor rendelést adnak le, vagy bármiféle kérésük, kérdésük van. Pedig kötelező lenne visszaköszönni nekik érkezéskor és távozáskor, megköszönni, ha elveszik a kabátot, kihúzzák a széket, vagy leteszik az ételt. Ha ez elmarad, a felszolgálók rögtön tudják, hogy udvariatlan, esetleg beképzelt ember érkezett hozzájuk.

Teljesen a telefonba merülni

A telefon használata és a netezés alapvetően nem illetlenség az étteremben, de az igen, ha túlzásba viszi valaki, és teljesen belemerül a mobiljába. Patricia Rossi etikettszakértő szerint nem illik az asztalon tárolni a készüléket, és az is kifejezetten kínos, ha valaki úgy rendel, úgy beszél a pincérrel, hogy fel sem néz a mobiljából. A telefont az étterembe érkezéskor le kell halkítani, és még ha fontos hívás érkezik, akkor sem szabad kiabálva, mindenkit zavarva beszélni rajta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Csettintgetés a pincérnek

Bár bevett szokásnak számít, valójában hihetetlenül nagy udvariatlanság és tiszteletlenség csettintgetni, tapsolni, fütyülni, kiabálni a pincérnek. Nemcsak a felszolgálónak, de a vendégeknek is kellemetlen ez a viselkedés. A legudvariasabb csupán szemkontaktussal, nézéssel vagy mosollyal hívni őket, ám ha nagy az étterem, sokan vannak, vagy nincs más lehetőség, csak csendben ajánlott felrakni a kezedet, hogy jelezd, szeretnél valamit. 

Alulöltözve lépni az étterembe

Hacsak nem egy gyorsbüféről van szó, mindig ajánlott egy kicsit megadni a módját az étterembe járásnak, és ha van dress code, kötelező azt betartani. Általában nem illik strandpapucsban belépni a helyre még nyáron sem - kivéve, ha a vízparton van -, és a hotelek étkezdéjében sem szabad ebben, illetve fürdőgatyában, köntösben vagy fürdőruhafelsőben megjelenni. Lehet, hogy furcsán hangzik, de nem ritkák a hasonló esetek.

Csámcsogni és rosszul használni a fogpiszkálót

Alapvető viselkedési normának számít, sokan mégsem figyelnek arra, hogy hogyan esznek. A hangos, nyitott szájjal való rágás, csámcsogás ugyanis nemcsak udvariatlan, de idegesítő, taszító is lehet mások számára. 

És bár rengetegen nem tudják, a legszigorúbb etikett szerint a fogpiszkálót sem illik az asztalnál használni, de ha mégis megtennéd, nyitott szájjal, a száj eltakarása nélkül mindenképpen tilos.

Illemszabályok férfi és nő között

Vannak olyan viselkedési szabályok, amiket kötelező lenne ismerni, mégis annyiféle verziójuk él a köztudatban, hogy nehéz eldönteni, melyik is a helyes. Ilyen például az, hogy ki nyújt először kezet, vagy ki köszön elsőként. De azt is nehéz például eldönteni, hogy az étteremben kinek illik előremennie és kinyitnia az ajtót, vagy éppen asztalt választani. Nem ez az egyetlen etikettdilemma azonban, ami férfi és nő között fennáll: rengeteg olyan szabály vonatkozik a két nem közti viselkedésre, amit lényeges betartani. Mutatjuk a legfontosabbakat.

Ezt is szeretjük