A nők egyszerre több szeretőt tarthatnak, a férfiak arcát kendő fedi: a különös sivatagi nép, a tuaregek élete
A tuaregeknél a nők nagy tiszteletnek örvendenek, nem kell eltakarniuk az arcukat, és egyszerre akár több szeretőt is tarthatnak.

tuareg cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A berber népcsoporthoz tartozó tuaregek Észak-, valamint Nyugat-Afrika egyes területein, illetve főleg a Szaharában élnek.

Híresek kék ruháikról, melyek gyakran a bőrüket is enyhén megszínezik, de arról is, hogy náluk a nőknek sokkal nagyobb szabadságuk van, mint a férfiaknak. Itt a lányok és az asszonyok hatalmas tiszteletnek örvendenek, és az arcukat sem kell eltakarniuk.

A tuaregek matrilineáris társadalma

A népcsoportnak számos mítosza van a történelmükben nagy szerepet betöltött női ősökről, alapítókról. Egyikük Tagurmat, aki fontos csatát nyert, ikergyermekei pedig létrehozták a gyógyítószakmát. A matrilineáris berendezkedés legfőbb oka azonban valószínűleg az, hogy úgy vélik, egy Tin Hinan nevű nagy királynő leszármazottai: ő egyesítette a törzseket, és ő lett a tuareg nép anyja.

tuareg 3
Fotó: Wolfgang Kaehler / Getty Images Hungary

Az anyai vérvonalat sokkal erősebbnek tartják, a férfiak után nem saját, hanem lánytestvéreik fiai örökölnek, a nők pedig saját sátrakat, állatokat birtokolhatnak. A nők nem dolgoznak a sivatagban, nem legeltetik az állatállományt, fő feladatuk a betakarítás. Annak ellenére, hogy a törzs muszlim, a hölgyeknek nem kell eltakarniuk az arcukat mások előtt, a férfiak arcát azonban nagykorúvá érésüktől kezdve kendő fedi. Egyrészt ez védi őket a széltől és a homoktól, másrészt az identitásuk szimbóluma is: úgy tartják, védi őket a gonosz szellemektől. Ha pedig még magasabbra húzzák orrukon az anyagot, az az idősek iránti tisztelet jeleként szolgál. Az iszlám térhódításával viszont egyre több asszony visel hidzsábot is.

Mindezek mellett él náluk egy igencsak szokatlan szabály is: hatalmas udvariatlanságnak számít ugyanis, ha egy férfi az idős asszonyok előtt eszik, vagy olyan nők előtt, akikkel nem lehet szexuális kapcsolata. Például az anyós előtt étkezni különösen szégyenletes.  

A házasság előtti szex és a válás is természetes

A házasság előtt a nők számára egyáltalán nem tiltott a szex, nem várják el tőlük, hogy megőrizzék szüzességüket. Egy hajadon nyugodtan tarthat szeretőket, akár egyszerre többet is, ezen kapcsolatokat azonban általában mindegyik fél a legnagyobb titokban tartja. A férfi ilyenkor sötétedés után érkezik, és még napfelkelte előtt távozik. A sátorban élő családtagok úgy tesznek, mintha semmit nem vennének észre mindebből. A házasságkötés ideje a hasonló törzsekhez képest a tuaregeknél kitolódik, a fiatal nők gyakran húszéves koruk körül vagy után mennek férjhez. A férfiak általában költészettel udvarolnak kiszemeltjeiknek, a nők pedig a frigy után sem veszítenek hatalmukból, szabadságukból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sok kapcsolat végződik náluk válással, ezután pedig az asszony tarthatja meg a gyermekeket, a sátrat és az állatok nagy részét is, sőt általában a szakításról is ő dönt. A férfi ilyenkor visszatér szülei otthonába - gyakran egyetlen tevével. A válás teljesen természetes, senkit nem ítélnek el, aki emellett dönt, sőt a családok gyakran ünnepségeket rendeznek, ha lányuk elvált: így jelzik a lehetséges kérőknek, hogy újra elérhető. 

Bár a politikát hivatalosan a férfiak uralják, a nőknek is van beleszólásuk, férjeik és gyermekeik gyakran az ő véleményüket kérik ki a fontos ügyekben, kérdésekben is. 

A világ legnagyobb matrilineáris társadalma

Az indonéziai Szumátra nyugati részén élő minangkabauknál a nőknek nem kell az egyenjogúságért, az egyenlő bánásmódért, a tiszteletért vagy a megbecsülésért küzdeniük: itt ugyanis az ő kezükben van a hatalom.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük