Hogy érheted el, hogy jobban tiszteljenek az emberek? Az sem mindegy, hogyan beszélsz
Ha ezekre figyelsz, könnyen kivívhatod mások tiszteletét a munkahelyen is.

kollegak 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tisztelet az egészséges emberi kapcsolatok alapja az élet minden területén, így a munkahelyen is. Megkönnyíti az előrelépést, elősegíti a sikerek elérését, és az, akit tisztelnek, jobban kijön a kollégáival is.

Ha valakit tisztelnek az emberek, akkor nem keverednek vele felesleges konfliktusokba, nem beszélnek vele lealacsonyítóan, nem próbálják elnyomni, és sokkal nagyobb eséllyel hallgatnak is rá. A tisztelet kivívása azonban nem is olyan egyszerű. Van viszont néhány taktika, amivel elérheted, hogy elismerjenek, megbecsüljenek mások. A következőket érdemes bevetni.

Így érheted el, hogy tiszteljenek mások

Nem mindegy, hogyan beszélsz

Ha valaki túl sokat beszél, azt nem mindig veszi komolyan a környezete, és nem is figyelnek rá eléggé. A túlzottan kommunikatív embert gyakran tartják lazának, átgondolatlannak, főleg akkor, ha sokszor nincs komolyabb mondandója. Ha viszont próbálsz arra koncentrálni, hogy csakis a lényeget mondd el, csak akkor szólalj meg például egy megbeszélésen, ha fontos mondanivalód van, akkor megtanulnak odafigyelni rád, megfontoltnak és intelligensnek tűnsz majd mások szemében.

Ügyelj arra is, hogy ne hadarj, ne kapkodj, kerüld a töltelékszavakat, ha lehet, ne mesélj túl sokat magadról, az előadásaid, prezentációid során pedig tarts néha egy-egy hosszabb hatásszünetet a mondatok között. A kevesebbet beszélő embereket sokszor titokzatosnak, tiszteletteljesnek látják mások.

Figyelj a mozdulataidra!

A megjelenésed is fontos szerepet játszik abban, hogyan viszonyulnak hozzád a többiek. Nem csupán arról van szó, hogy mindig az alkalomhoz, helyhez megfelelő ruhában kell megjelenned, hanem arról is, hogy a testtartásodnak is magabiztosságot kell sugallnia. Ügyelj a tudatos, erőt sugárzó testtartásra, ne tedd keresztbe a karodat, lábadat mások előtt, ne tördeld az ujjaidat, ne járjon a lábad, ne igazgasd a ruhádat, hanem húzd ki magad, maradj higgadt, méltóságteljes és nyitott. Tárgyalásokon különösen fontos erre figyelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ismerd a határaidat!

Bár sokan azt gondolják, a mindentudó embereket tiszteli mindenki igazán, ez valójában nem így van. Senki sem lehet minden területen jó, nem érthet mindenhez, és azzal csak aláásod a tekintélyedet, ha eljátszod, hogy mindenben profi vagy. Ne próbálj szakértőként hozzáállni az összes témához, feladathoz a munkahelyen, ismerd a saját határaidat, korlátaidat, és ismerd be, ha valami nem a te asztalod, vagy valamiben segítséget kell kérned. Így ahelyett, hogy nevetségessé válnál majd mások szemében az áltudással, kivívod a tiszteletüket.

Tartsd be az ígéreteidet!

Ha valaki állandóan megszegi az ígéreteit, akkor az emberek megbízhatatlan, komolytalan személyként könyvelik majd el, és eszük ágában sem lesz tisztelettel viszonyulniuk hozzá. Csak akkor tégy ígéretet, ha azt garantálni tudod, tartsd be a határidőket, és ne mondj olyat, amit nem tudsz megtartani.

Ne kérj állandóan bocsánatot!

Ha valakit megbántottál, vagy valamit elhibáztál, fontos elnézést kérni. Arra viszont ügyelj, hogy ne szabadkozz állandóan, ne mondd mindenért, hogy sajnálod, és ne kérj feleslegesen bocsánatot senkitől. Aki ugyanis ezt teszi, azt általában nem tisztelik eléggé.

Állj ki magadért!

Azzal is kivívhatod a tiszteletet, ha nem fogadod el mindig azt, amit mások mondanak, hanem harcolsz az igazadért, kiállsz magadért. A számodra lényeges, téged érintő ügyekkel kapcsolatban nyugodtan szólalj fel a munkahelyen is, ha tiszteletre vágysz, de figyelj, hogy erős érvekkel támaszd alá a mondandódat, és ne menj el túlságosan érzelmes irányba, hanem maradj a szakmai indokoknál.

Mozdulatok, amikkel azonnal szimpátiát keltesz

Azt biztosan te is tudtad, hogy a testbeszéd nagyon sokat számít az ismerkedéskor, és később a kommunikáció során is, de nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. Nézd végig a képeket, és tudd meg, mit kell tenned a találkozás utáni első percekben ahhoz, hogy biztosan elnyerd a másik szimpátiáját.

Ezt is szeretjük