Testvérek nélküli élet: hogyan befolyásolja a személyiséget, ha valaki egyke?

Az egykék tényleg önzőek, irigyek és beképzeltek lennének? Személyiségük alakulását rengeteg tényező befolyásolja - még az agyuk is más!

apa anya kislany
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egyéniség formálódásában rengeteg minden közrejátszik: nem csupán a nevelés, a szülői viselkedés vagy a háttér, hanem például az is, hogy van-e testvére valakinek, vagy egyedüli gyermekként nő fel.

Az egykék több szempontból is másképp viselkednek, mint azok, akik nagy családban nőttek fel: a kutatások szerint nemcsak a személyiségük, de még az agyuk is különbözik.

Az egykék személyisége

Sokan vizsgálták az egykék viselkedése mögött rejlő személyiséget, köztük Huajian Cai, a Kínai Tudományos Akadémia tagja is. Egyik kutatása során bebizonyította, hogy intelligensebbek azoknál, mint akik sokgyerekes családban nevelkednek. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinél okosabbak: ugyanolyan intelligensek, mint az elsőszülöttek vagy azok, akiknek csak egy testvérük van - viszont általában nárcisztikusabbak is. Ennek hátteréül érdemes górcső alá venni az agyuk felépítését is.

A kínai Chongqing Egyetem kutatói felfedezték, hogy az egykék személyiségét az eltérő agyi felépítésük is befolyásolja. A szürkeállomány struktúrája meglepő módon különbözik a sok testvéresekétől.

Az agy befolyásoló szerepe

Az agyban található középső prefrontális kéregben - ami felelős a társas kapcsolatokban való viselkedési mintázatokért - a testvér nélkülieknek alacsonyabb a szürkeállománya. Ezért fordulhat elő, hogy néha nem az adott szituációhoz vagy társas kapcsolathoz mérten viselkednek, ami másoknál ellenszenvet válthat ki. Ugyanez a felelős az egykékre jellemző nárcizmusért is. Akár tudják, hogy az agyuk okozza, akár nem. Ugyanakkor a kreativitásuk is erősebb, mivel a fali agylebenyükben - mely a rugalmas gondolkodásmódot és a képzelőerőt hivatott szolgálni - magasabb mennyiségű szürkeállomány található. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szinte természetükből fakadó kreativitás és magas intelligencia mellett az egykéknél gyakran előfordul, hogy kötődési problémákkal küzdenek felnőttkorukban, mivel túlságosan a figyelem központjába kerültek a szülők és a nagyszülők révén. Emiatt sokan közülük nehezebben hoznak önállóan döntéseket, illetve nem az egyes szituációkhoz illő reakciókat produkálhatnak. A nagy mennyiségű törődés és figyelem felnőttkorban önteltséghez vezethet, melyet az őket körbevevő társas közeg és a személyiségépítés tud enyhíteni. De ugyanez a törődés segít a kognitív képességeik fejlődésében is.

Egykének lenni nem választás kérdése, nem lehet eldönteni, hogy testvérekkel együtt vagy egyedül jobb felnőni, hiszen mindegyik helyzetnek megvannak a maga pozitív és negatív hatásai. De azt fontos észben tartani, hogy mindenki a maga életének a kovácsa. Így, ha valaki változtatni szeretne a tulajdonságain, a hozzáállásán vagy a másokkal való viselkedésén, öntrenírozással lehet fejleszteni a hiányos képességeken.

Ez történik, ha van testvéred

Az viszont mindegyik esetben biztos, hogy kell idő, mire megszokják egymást az apróságok, és az évek múltán garantáltan lesznek kisebb-nagyobb összezördülések, csínytevések, viták és hihetetlenül vicces pillanatok is. A következő képekhez hasonló dolgok például valószínűleg mindenkivel történtek már, akinek van testvére. Az alábbi fotókon szülők örökítették meg a két- vagy háromgyermekes lét pillanatait - lehet, hogy neked is ismerősek lesznek, ha van tesód.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük