Milyen nyomot hagy az agyban, ha a gyereknek nincs testvére?
Az egykeség nyomot hagy az agyban: vajon jó vagy rossz, amit eredményez?

kisgyerek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok családban döntenek úgy, hogy csak egy gyermeket vállalnak, akinek a felneveléséhez biztonsággal képesek megteremteni a szükséges anyagi hátteret. Olykor a második gyerek nem döntés kérdése, hanem a biológiáé - egyszerűen nem fogan meg több baba, de valamilyen, az első szülést követő szervi akadály jelentkezése vagy akár egy traumatikus első szülés is magával hozhatja, hogy egy családban ne szülessen több gyerek.

Bárhogyan alakult, az egykék, főleg, ha unokatestvérek sem nagyon voltak a környezetükben, irigykednek azokra, akik testvér mellett nőhettek fel. Az egykeség azonban nem csupán a közösen megélt évek, élmények és bajtársias jelenlét hiánya miatt hagyhat nyomot, űrt az emberben: mint azt egy vizsgálat kimutatta, az agyban is változást okoz.

A vizsgálat

A vizsgálatot kínai kutatók végezték - mely országban egyébként 2015-ig családonként egy gyerek vállalását engedélyezték, és csak attól az évtől fogva, egyensúlyba hozandó a népesség átlagéletkorát, vállalhatnak két gyereket azok a családok, ahol legalább az anya vagy az apa egyke.

A Key Laboratory of Cognition and Personality - SWU -, a Chongqingi Southwest Egyetem, valamint a Pekingi Egyetem kutatói közösen vizsgálódtak. 303 gyermek- és felnőttkorú résztvevő bevonásával dolgoztak. Először intelligenciatesztet végeztettek velük, majd kreatív gondolkodásukat tették próbára. Végül MRI-vizsgálatnak is alávetették őket.

Az eredmények szerint intelligenciaszintjüket tekintve nem volt különbség azok között, akiknek volt testvérük, és azok között, akiknek nem volt, de, akik egykék voltak, azok gondolkodásukban rugalmasabbak, kreatívabbak voltak, ezzel együtt azonban kevésbé kellemes, kevésbé közvetlen emberek is.

Az agy eltérései

Az MRI-vizsgálat kimutatta, hogy az egykék és nem egykék agya a szürkeállományuk tekintetében is eltér. Az egykék szürkeállományának térfogata nagyobb volt, mint azoké, akik testvér mellett nőttek fel. Szürkeállományuknak az a területe bizonyult nagyobbnak, mely a nyelvi kontroll és feldolgozás területe.

Az egykék középső, prefrontális agykérge azonban, mely a személyiségért és a szociális viselkedésért felelős, kisebb volt azokénál, akiknek volt testvérük, amit a kevésbé közvetlen magatartásukkal párhuzamba is hoztak a kutatók.

A cikk az ajánló után folytatódik


Így magyarázzák

Az agyi eltéréseket, melyek az egykék és nem egykék között mutatkoznak, azzal magyarázzák a kutatók, hogy valószínűleg az egykék több szülői figyelmet, több elvárást, több lehetőséget kapnak, mint a többiek. Mindemellett, a kutatók a magasabb szintű kreativitást a több egyedül töltött idővel, az egyedül játszással magyarázzák.

Végül, a szociális viselkedés terén fennálló különbségeket azzal indokolták meg a kutatók, hogy az egykék többet lehetnek otthoni környezetükben, nincs annyi külső elfoglaltságuk, hiszen, mint azt a tesztek mutatják, talán nem is igénylik ugyanúgy, de a testvérek húzóereje sincs meg, ami elcsábítana otthonról játszani, felfedezni, testvérek barátaival barátkozni.

Ezt is szeretjük