16 stratégia, ami segít, hogy tartós legyen a szerelem: 1100 tanulmányt vizsgált meg a férfi, hogy kiderítse

Több mint ezer tanulmányt vizsgált meg a férfi, hogy kiderítse, mi lehet a tartós kapcsolat titka.

GettyImages-1311112780

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Brian Ogolsky, az Illinois Egyetem professzora nagyszabású kutatást végzett, vizsgálódásai egészen az 1950-es években publikált párkapcsolati tanulmányokig nyúltak vissza. 

Egyetlen kérdésre kereste a választ: mitől lesz tartós a párkapcsolat? A megválaszolás érdekében több mint 1100 tanulmányt vett górcső alá, és hasznos stratégiákat gyűjtött össze.

A tartós párkapcsolatok titkai

- A párkapcsolatok kutatói rengeteg időt töltöttek azzal, hogy kiderítsék, miért szakítanak a párok, a kapcsolatok negatív oldalait tanulmányozták - mondta Brian Ogolsky a Time magazinnak. - Én ezzel szemben a karrieremet annak szenteltem, hogy a kapcsolatok pozitív oldalát értsem meg.

GettyImages-555365181

Kutatócsapatával két éven keresztül monitorozták a szaklapok publikációit hetven évre visszamenően. A tartós párkapcsolatokhoz vezető technikákat külön kategóriákba sorolták, az egyikbe azok tartoznak, amik megakadályozzák, hogy szétessen, a másikba pedig az, ami ténylegesen ápolja, javítja. Mind az egyéni, mind pedig a párok együttes viselkedése, hozzáállása nagy szereppel bír. 

Egyéni szinten elkerülni a szakítást

 • Figyelmen kívül hagyni, értékteleníteni az alternatívákat, például más lehetséges romantikus partnerek vonzerejét.
 • A kapcsolat és a partner idealizálása, minél különlegesebbnek érzi az egyén a kapcsolatát, annál tartósabb.
 • A másik fél viselkedésének pozitív értelmezése, jó példa erre, hogyha őszintén beszél félrelépéséről, és a partnere pedig elhiszi neki, hogy tényleg megbánta, és egyszeri esetről van szó.

Kapcsolat szintjén elkerülni a szakítást

 • Konfliktusok kezelése, megtalálni a módját a nézeteltérések tisztázásának, legyen szó kompromisszumról, alkalmazkodásról, egyetértésről vagy bocsánatkérésről.
 • A megbocsájtás is nagyon fontos elem, de meg kell találni az arany középutat, mert ha valaki túl elnéző párjával szemben, az kihasználáshoz vezet, és károsítja a mentális egészséget is.
 • Áldozatot hozni - vagy legalább hajlandóságot mutatni rá - szintén a kapcsolatok alapját képezi, ilyenkor az ember háttérbe szorítja magát, és a kapcsolat, a másik fél érdekeit veszi szem elé.
 • A másik segítése, például célja elérésében, valamilyen feladat elvégzésében, ami előbb-utóbb összehangolja a párokat.
 • A stressz enyhítése, amit okozhatnak akár munkahelyi gondok, pénzügyi válság vagy családi probléma is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Egyéni technikák a kapcsolat ápolása, javítása érdekében

 • Csapatban való gondolkodás.
 • Nagylelkűség, ami nem csak kis ajándékok formájában mutatkozhat meg, hanem kedves cselekedetekként, mint a megágyazás, a mosogatás vagy a szemét lehordása.
 • Hála mutatása, ha a partner tett valamit a másik érdekében.

A párok technikája a kapcsolat ápolása, javítása érdekében

 • Nyitott kommunikációs vonalak fenntartása, hogy a másik érezze, hogy bármikor számíthat a társára.
 • Beszélgetés a kapcsolatról. A hosszú távon élő párok rendszeres időközönként átbeszélik, hogyan alakul a kapcsolatuk, hová tartanak, és a milyen problémáik vannak.
 • Egymásra való odafigyelés, például beszélgetés közben kikapcsolni a tévét vagy letenni a mobiltelefonokat.
 • Humorizálás. Azok az emberek, akik jól időzített viccekkel, tréfákkal operálnak, tovább tartják fenn a kapcsolatukat, ez nem vonatkozik a szarkazmusra, a gúnyra, mert ezek pont, hogy károsak lehetnek.
 • Közös, szórakoztató időtöltés.
GettyImages-88688781

Ezek a megállapítások inkább csak útmutatóként szolgálnak, semmint előírásnak. A tanulmányok zömét főiskolai hallgatók részvételével végezték el, nem feltétlenül minősül az ő véleményük, megítélésük, tapasztalatuk reprezentatív mintának. Azt is érdemes megjegyezni, hogy attól, mert valakinek bevált bizonyos módszer, még nem biztos, hogy másoknak is ugyanúgy fog működni.

Fotóikkal üzentek a nagy korkülönbséggel élő párok: nekik is ugyanúgy jár a boldogság

A neten osztották meg szerelmes fotóikat a nagyobb korkülönbséggel élő párok. Az előítéletekre akarnak rácáfolni kapcsolatukkal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük