Az érett párkapcsolatok 5 ismérve: örültök egymás sikerének, és külön hobbitok is van

Az érett párkapcsolatok a benne élők épülését szolgálják, a felek nem akarnak egymás fölé kerekedni, tisztelik és megértik a másikat.

boldog pár
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párkapcsolatok jó esetben folyamatosan változnak, fejlődnek. Ez nem is nagyon képzelhető el másként, hiszen a benne élők személyisége, vágyai, motivációi és céljai is időről időre átalakulnak. A kezdeti euforikus boldogság, az ismerkedés, majd az összecsiszolódás korszakát felváltják a hétköznapok, amelyekben már egymást támogató, egy csapatban játszó párként kell helytállni. 

Az egészséges, érett kapcsolatokból a felek a mindennapok szintjén is profitálnak. A kellő érzelmi intelligenciával rendelkező társak mindig számíthatnak a másikra, nem vívnak kicsinyes, vérre menő csatákat, a felmerülő problémákat helyükön tudják kezelni. Vannak jelek, amelyekből tudhatod, hogy te is érett párkapcsolatban élsz, ilyenek például a következők. 

Egyensúly uralkodik a kapcsolatotokban

Amennyiben egyensúlyban van a kapcsolat, egyik fél sem próbálja meg átvenni az irányítást és leuralni a másikat. Együtt, egymás véleményét tiszteletben tartva, megfontolva hozzátok meg a döntéseket. Az egyenlőség abban is megmutatkozik, hogy mindketten komolyan veszitek a kapcsolatot, és dolgoztok rajta, valamint az sem jellemző, hogy bizonyos feladatok, teendők mindig csak és kizárólag valamelyikőtök vállát nyomják.

Örültök egymás sikereinek

Boldogan meséltek a párotoknak a sikereitekről, legyen szó munkahelyi előmenetelről, dicséretről vagy pozitív magánéleti eseményekről, mivel tudjátok, hogy a másik örömmel hallgatja ezeket a történeteket, drukkol azért, hogy a lehető legjobban menjenek a dolgaitok. Bele tud helyezkedni a nézőpontotokba, és átéli a helyzetet, amiben vagytok. A sikeretekre jóformán a saját sikereként tekint. 

Nem vagytok összenőve

Bár idővel a párotok az egyik legjobb barátotok is lesz, tisztában vagytok vele, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden percet együtt kell töltenetek. A szabadidőtökbe beleférnek a barátok és a hobbik is, a másik nélkül is tudjátok élvezni az életet. Egy embernek általában többféle személy társaságára van szüksége ahhoz, hogy minden igényét kielégítsék. Nem egyetlen személytől várja, hogy meghallgassa minden búját-baját, hogy társa legyen az önfeledt szórakozásban, és hogy egyformán élvezze a kulturális programokat és a vásárlást is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Hiába tartoztok össze szorosan, nem felejtitek el azt sem, hogy szuverén személyiségek vagytok, nemcsak a párkapcsolatotokon kell dolgoznotok, hanem magatokon is. 

Kulturáltan vitatkoztok

A vitatkozás az emberi kapcsolatok velejárója, a legharmonikusabb párkapcsolatokban is előfordul. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen stílusban zajlik a vita. Az érzelmileg éretlen felek gyakran vérre menő csatákat vívnak, amelyekben olykor kifejezetten az a céljuk, hogy megtalálják a másik gyenge pontjait, azt vegyék célba, ami neki igazán fájó.

Az egészséges, érett kapcsolatban a partnereknek nem az a céljuk, hogy megalázzák és sarokba szorítsák a másikat, hanem az, hogy ütköztessék a nézőpontjaikat, kulturált stílusban érveljenek. A zsarolás és a passzív-agresszív viselkedés nem része a konfliktusaiknak. 

Elfogadjátok a másik visszajelzéseit

Ha a társatok visszajelzést ad például arról, hogy hogyan beszéltek vele, vagy hogyan viselkedtek egyes szituációkban, adtok a véleményére, és nem kételkedek a szándékaiban. Biztosak lehettek benne, hogy jóindulat és segítőkészség vezérli, így aztán a véleményét nem veszitek személyes sértésnek. 

A tartós kapcsolat mozzanatait örökíti meg a művész

Egy Új-Zélandon élő koreai művész, Lynn Choi aranyos, szívmelengető rajzain azt mutatja meg, milyenek valójában a tartós kapcsolatok a zárt ajtók mögött. Illusztrációi rávilágítanak, hogy sokkal többről szólnak, mint a cukormázas pillanatok és a rózsacsokor: az egészen egyszerű programok, az együtt töltött percek, az intim beszélgetések, az ölelések és a viccelődések ezeknél jóval többet jelentenek a feleknek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük