5 pszichológiai trükk, amivel már az első találkozás alatt megkedvelnek: egyszerűek, de igen hatásosak
Egyszerű, de jól bevált módszereket mutatunk: ezek a pszichológiai trükkök garantálják a pozitív első benyomást.

kezfogas 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első benyomás a két ember közti viszony későbbi alakulásában is nagyon sokat számít, így ha egy fontos találkozó előtt állsz, érdemes egy kicsit felkészülnöd rá.

Akár a párod szüleivel ismerkedsz, akár a leendő főnököddel, kollégáiddal, a következő egyszerű, de nagyon hatásos pszichológiai trükkök minden esetben a segítségedre lesznek.

Engedd, hogy beszéljenek magukról!

A Harvard kutatói rámutattak arra, hogy ha valakit a saját életéről, tapasztalatairól és véleményéről faggatnak, akkor az agyában általában a motivációval és jutalmazással kapcsolatos régiók is aktiválódnak. Ennek következtében, ha lehetőségük nyílik más kérdései által önmagukról mesélni, akkor az illetőhöz pozitív benyomást és emlékeket társítanak. Éppen ezért ajánlott az első találkozás alkalmával feltenni a másiknak néhány nem túl intim, mégis érdeklődő kérdést, és hagyni, hogy kibontakozzon: ezzel a technikával garantáltan szimpatikusnak talál majd.

A humor az ismerkedéskor is fontos

A humor oldja a feszültséget, és közelebb viheti egymáshoz a feleket. Egy kutatás során megállapították, hogy hatalmas szerepe van a szociális interakciókban, és hozzájárul ahhoz, hogy két ember jobban kedvelje egymást. Már az első találkozáskor érdemes élni vele, arra azonban figyelj, hogy semmiképp se sértő, érzékeny dolgokkal viccelődj, maradj inkább a semlegesebb témáknál.

Mutass egy kis sebezhetőséget!

Jim Taylor pszichológus is rámutatott arra, hogy az érzelmi nyitottság és a sebezhetőség rendkívül fontos tényezői az emberi kapcsolatoknak. És nem csupán a hosszú távú viszonyokban van nagy szerepük, hanem az épp alakulóban lévő ismertségekben is. Ne próbáld tökéletesnek mutatni magadat az illető előtt, hanem nyugodtan mesélj egy-egy gyengeségedről, bizonytalanságodról. Ezzel ugyanis úgy érzik majd, hogy közelebb kerültek hozzád, és mivel emberinek látnak, könnyebben meg is kedvelnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ossz meg egy személyes információt!

A pszichológusok szerint szintén beválik, ha megosztasz magadról egy-egy személyes információt. Ez nem kell, hogy túl intim legyen, mesélhetsz akár a kedvenc ételedről, filmedről, nyaralóhelyedről, vagy bármiről, ami passzol a témához. Ennek hatására ugyanis úgy érzi majd a másik, hogy közelebbi kapcsolatba kerültetek, és a jövőben könnyebben a bizalmába fogad.

Emeld ki a közös értékeket!

Többek között Theodore Newcomb szociálpszichológus egyik kutatása is rávilágított arra, hogy az emberek jobban vonzódnak ahhoz, aki hasonló hozzájuk. És a vonzalom egyáltalán nem csak a szexuális érdeklődést takarja. Éppen ezért válik előnyödre az ismerkedés során, ha kiemeled a közös érdeklődési köröket, hangsúlyozod a hasonlóságaitokat. Ha rámutatsz, hogy sok bennetek a közös, gyorsan szimpatizál majd veled a másik.

beszelgetes
Fotó: Nancy Honey / Getty Images Hungary

Mindezeken kívül fontos még az alapvető illemszabályok betartása, a túlzott tolakodás mellőzése és a testbeszéd is: ne zárd össze a karjaidat, ne állj keresztbe tett lábbal, hanem vegyél fel laza, nyitott testtartást. Ezzel is hozzájárulsz ugyanis a pozitív első benyomáshoz.

Te mennyire ismered az alapvető illemet? Kvíz

Az első találkozáskor az etikett ismerete is rendkívül fontos. Az alapvető illem egyszerűnek és magától értetődőnek tűnhet, ám vannak olyan becsapós pontok és helyzetek, amelyek esetén sokan helytelenül cselekednek. Te mennyire vagy képben az illemszabályokkal? Tudod, mikor hogyan kell viselkedni? Kvízünkben most tesztelheted a tudásodat. 

Ezt is szeretjük