„A megfelelési kényszert a gyerekkorból hozzuk” - Szily Nórával Soós Andrea beszélgetett

Szily Nóra a megfelelési kényszer pozitív és negatív hatásairól is beszélt Soós Andreának a Femina podcastjában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szily Nóra az ELTE BTK pszichológia szakán szerezte meg diplomáját, mégis a médiában helyezkedett el. Dolgozott például a Magyar Rádiónál, a Magyar Televíziónál, az RTL Klubnál és a TV2-nél is. 2008 és 2010 között az Őszintén Szily Nórával című, Reflektor TV-n futó műsora, melyben hírességekkel készített mélyinterjúkat, sokak kedvence volt. 2012-től a LifeNetwork TV-n Egy kávé Szily Nórával címmel futó portrébeszélgetéseivel szórakoztatta a nézőket. 2015-ben Lélekbúvár című műsorában lélektani témákat járt körül egy ismert és egy szakértő vendégével.

25 év után pályát váltott, szereti, hogy sokszínűség jellemzi a munkáját: a pszichológusdiplomája mellett ma már van egy executive coach végzettsége, illetve INNERMETRIX-konzulens is, személyiséganalitikát tanult, így az önismeretben tudja segíteni és támogatni pácienseit. Inspirációs előadásokat tart, illetve a Femina Klub háziasszonya. Az utóbbi keretében 2022. január 10-én az állandó megfelelési kényszerről és annak legyőzéséről, illetve céljaink, álmaink eléréséről is szó esik majd előadásában. Azt tapasztalta, a másoknak való megfelelést már egész kicsi korában elsajátítja az ember - erről is beszélt Soós Andreának a Femina podcastjában, melynek teljes adását itt hallgathatod meg.

A megfelelési kényszer már a gyerekkorunkban kialakul

Szily Nóra a megfelelési kényszert - ami már egész pici korban kialakul az emberben - nem tartja egyértelműen rossznak, inkább áldásnak és átoknak egyben. 

IMG 6639 (1)
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

Meggyőződésem, hogy alapvetően a megfelelési kényszert gyerekkorból hozzuk.

- Ilyenkor az első tükör, a szüleink tükre, az ő elvárásaik. Akkor vagyunk szeretni valók, ha jól csinálunk dolgokat. Ha hibázunk, szeretetmegvonással vagy csak egy megszokott ölelés elhagyásával büntetnek. Ekkor azt tanuljuk meg, hogy nem szabad hibázni, mert akkor vagyunk szeretetre méltóak. Az egy érdekes kérdés, hogy ezt miért nem tudjuk felnőtt korban elengedni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

A maximalizmus és a teljesítménykényszer sokat tud segíteni abban, hogy az ember előrejusson. A saját neveltetésével kapcsolatban elárulta, őt a szülei szigorúan fogták, mindig fegyelmezettséget, illedelmes viselkedést és jó iskolai eredményeket vártak el tőle. Ha hibázott, előfordult, hogy büntetést kapott, ami okozott számára keserű perceket, ám szerinte ennek a neveltetésének köszönhetően vált maximalistává, így ha munkáról van szó, igyekszik 110 százalékon teljesíteni.

A perfekcionisták nem bírják, ha hibáznak, pedig ez is az élet része

Azt tapasztalta, hogy akiben erősen dolgozik a megfelelési kényszer, nehezen viseli, ha hibázik, ám ez teljesen természetes.

A hibázás az életünk része.

- Az embereknek próbálom elmagyarázni, hogy a sikernek nem titka, hanem ára van, és a kudarcok is a velejárói, enélkül nincs siker. Ami eleve adott, vagy eleve megy, az nem egy kiemelkedő élmény. Ha viszont valami olyat próbálok meg, amit addig még nem tettem, abban benne van annak a lehetősége, hogy nem sikerül elsőre. Talán egy másik stratégiát kell kipróbálni.

A megfelelési kényszerrel élő emberek közül sokan félnek a kudarctól, és ezt sokszor meg is szenvedik, mert ha változásra vágynak az életükben, akár egy karrierváltásra, akár egy rossz kapcsolatból való kilépésre, nem tesznek érte semmit. Egyrészt a társadalmi elvárások okán, másrészt a rossz helyzet nyújtotta biztonságérzet miatt nem vágnak bele az ismeretlenbe. Az is előfordul, hogy csak azért nem lépnek rá a változás útjára, mert azzal foglalkoznak, ha azt megteszik, mit gondolnak majd mások róluk, tehát a döntésükkel egyből megfelelésre törekszenek a környezetük felé.

IMG 6626 (1)
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

Szily Nóra ebben az esetben azt tanácsolja, az emberek gondolják végig, a közvetlen környezetükből kiknek számít igazán a véleménye. Ha logikusan végiggondolják, kik állnak hozzájuk közel érzelmileg, és kik azok, akik esetében tényleg tétje van a döntésüknek, máris leszűkül azoknak a köre, akiknek tényleg adhatnak a véleményére.

- Én mindenkinek azt tanácsolom, ha valami mást szeretne, és megkérdezik, miért, akkor legyen az a válasz: "Mert arra vágyom!" Az érzelmekkel nem lehet vitatkozni, ha a vágy ott van, akkor abból üzemanyagot, benzint lehet csinálni, ami hajt, és aztán lehet cselekedni. Mindez áldozatokat kíván, és kockázatos, de az ember elképesztő büszkeséget tud átélni akkor, hogyha megvalósítja a terveit. Ez az önértékelésnek, az önbecsülésnek, az önbizalomnak is jót tesz, hogy igen, az ember képes rá, és képes újrakontúrozni magát. Szerintem ez sosem késő!

Ezt is szeretjük