Miért hat pozitívan a szex utáni összebújás a kapcsolatra? Érdekes eredményt hozott a kutatás
Nemcsak a szex hat erősen a szerelemre és a boldogságra, hanem az is, amit a felek utána csinálnak.

par agyban cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt már mindenki tudja, hogy a szeretkezés számtalan pozitív hatással bír mind a szervezetre, mind a párkapcsolatra nézve. Amellett, hogy boldogabbá, egészségesebbé teszi az embert, még a szerelmesek viszonyát is javítja, szorosabbá teszi. Ám mint kiderült, nemcsak a szex befolyásolja a felek kapcsolatát, hanem az is, amit utána tesznek.

Egy vizsgálat során a szakértők azt akarták kideríteni, hogy az együttlét utáni összebújásnak, ölelkezésnek van-e bármiféle hatása a pár tagjaira. Az eredmények pedig valóban igen érdekesek lettek.

A szex utáni összebújás hatása

Az Archives of Sexual Behavior nevű tudományos lapban publikált kutatásban 335 embert - 138 férfit és 197 nőt - vizsgáltak. Az eredmények kiértékelésekor arra mutattak rá, hogy azok, akik a szeretkezés után nagyobb figyelmet fordítottak egymásra, és hosszabb ideig ölelkeztek, komolyabb párkapcsolati elégedettséget mutattak, és az életüket is boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak jellemezték. Persze, az is számított, hogy mennyi időt töltenek ezzel: az átlag 15 perc volt, azonban annál jobb volt a kapcsolatuk, minél tovább ölelkeztek az együttlét után. Ez a jelenség pedig az egyébként kevesebb időt kettesben töltő gyermekes szülők esetében még jobban megfigyelhető volt.

Az ezt követő második kutatásban 101 alanyt faggattak a szexuális szokásaikról, arról, hogy mennyi időt töltenek együtt szeretkezés után, és arról is, hogy mennyire értékelik jónak a párkapcsolatukat. Három héten keresztül mindennap válaszoltak a témákat érintő kérdésekre, a végén pedig a szakértők egyértelműen megállapították, hogy azokon a napokon, amikor több időt fordítottak az összebújásra, sokkal jobbra értékelték a szexuális életüket és a partnerükkel való viszonyukat is. De nemcsak 24 órás időszakokra lebontva, hanem összességében is jóval boldogabbnak írták le a kapcsolatukat azok a párok, akik hosszabban ölelkeztek az együttlétek után. A hatás pedig hosszú távú: a 21 napos vizsgálat vége után négy hónappal is ugyanez volt igaz a párokra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szorosabbá, boldogabbá teszi a kapcsolatot

Kat Van Kirk párterapeuta elmondta, hogy a szex utáni ölelkezés, összebújás, beszélgetés és csókolózás intimebbé, szorosabbá teszi a felek viszonyát. A hatás elérésben nagy szerepe van az oxitocinnak, azaz a szerelemhormonnak, amely nagy mennyiségben szabadul fel ezek hatására, és fokozza a kötődést, valamint erősíti az egymás iránti érzelmeket. Ráadásul a fizikai közelség ezen formája a nonverbális kommunikáció egy fajtájának tekinthető, ami nemcsak a szerelem kifejezésének eszköze, de segíti kimutatni a másik felé az elköteleződést, sőt még nyugtató, fájdalomcsillapító hatással is bír.

Az eredmények tehát rámutattak, hogy ha van rá idő, érdemes az együttlétek után is figyelmet fordítani egymásra, ez ugyanis sokat javíthat a kapcsolat minőségén, és hozzájárulhat a hosszú távú boldogsághoz.

A szex meglepő hatásai

A szexszakértő, Traces Cox elárulta, melyek a szex legkevésbé ismert pozitív hatásai. A szerelmeskedés ugyanis évekkel fiatalabbnak mutathat, sőt akár még a bőrbetegségek ellen is segít felvenni a harcot.

Ezt is szeretjük