A 4 legfontosabb dolog a házasságban, hogy örökre együtt maradjatok - Tanácsok a párterapeutától

Elkerülhető a válás, ha odafigyeltek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre kivételesebbnek számít az a kapcsolat, ami több év házasság után is ugyanolyan zökkenőmentesen működik, mint a kezdetekkor.

Nem szabad azonban azt hinni, hogy ez csupán a megfelelő párválasztáson múlik, nagyon sok odafigyelésre törődésre van szükség mindkét fél részéről ahhoz, hogy valóban kiegyensúlyozott és szeretetteljes legyen a párkapcsolat. Erről kérdeztük Bencsik Andrea pszichológust is.

Ápolni kell a kapcsolatot

Egy párkapcsolatban nem lehet csupán egymás mellett élni. Ahhoz, hogy az együttélés sok év után is működőképes legyen, hogy nagyon sok energia befektetésre van szükség, a szakértő szerint olyan ez, mint a növények ápolása. Azokat is gondozni, ápolni kell, öntözni, tápoldatozni, az elszáradt, elhervadt leveleket és virágokat levágni, az esetleges vadhajtásokat lenyesegetni. Éppen így van ez a kapcsolatokkal is.

Annak érdekében, hogy ne szürküljön el a mindennapokban, hogy ne múljon el idejekorán a szenvedély, folyamatosan oda kell figyelni önmagunkra és egymásra, ez sokszor csekélységeken múlik, apró figyelmességeken. Emellett fontos az is, hogy legyenek új élmények, külső impulzusok, olyan programok, amelyek mindkettőtök számára örömteliek és közös feltöltődést jelentenek.

Anya és apa vagy feleség és férj

A kapcsolatok egyik legnagyobb próbatétele a gyerekvállalás, hiszen az anya-apa szerep egyszerre felváltja a férj-feleség szerepet, ami nagyon könnyen a kapcsolat rovására mehet. Bencsik Andrea elmondta, a hangsúly az összhang és az egyensúly megteremtésén van, ami nem megy egyik napról a másikra, ez egy hosszabb folyamat eredménye.

Egy – majd több - gyermek érkezése alaposan feje tetejére állítja az életet, gyakorlatilag teljes mértékben meghatározza a napirendet. Egy kisbabának az első hónapokban főként az édesanyára van szüksége. Mégis nagyon fontos, hogy kezdettől az apának is meglegyen a maga szerepe, feladata, ne érezze azt, hogy ő kiszorul a kapcsolatból.

Hogy a férfi is tevékenykedjen a baba körül, azért is fontos, mert be kell látnia, hogy a nőnek a szülést követő időszak a regenerálódás időszaka is. A kicsi körül adódó feladatokat tehát - pelenkázás, fürdetés, éjszakai felsírás esetén megnyugtatás - a férfinak is aktívan végeznie kell, végeznie illik, nem pedig mindent a nőre, mint az anyára hagyni, aki épphogycsak túl van a szülés jelentette igénybevételen.

Minden apróság jelentősséggel bír, és mind hozzájárul, hogy az anya, mint nő és feleség kiegyensúlyozottabb lehessen.

A napokat úgy érdemes beosztani, hogy a gyermek ébrenléte idején elsősorban vele legyetek, hogy megkapja a kellő figyelmet. Viszont a pici alvásidejében kell, hogy jusson időtök egymásra emelte ki a szakember, sőt. Külön hangsúlyozta, hogy kettesben már semmiképpen ne anyának és apának szólítsátok egymást.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Minőségi idő kettesben

Bencsik Andrea elárulta, hogy gyerekek mellett is nagyon fontos az egymásra figyelés, az egymással eltöltött minőségi idő, azaz, hogy legyenek külön programjaitok, kettesben. Néha randevúzzatok, éppen úgy, mint a kapcsolatotok elején tettétek.

Keressétek fel azokat a helyeket, amelyekhez régi kedves emlékek fűződnek, elevenítsétek fel a közös élményeket, nézzétek vissza a fényképeket. És persze gyűjtsetek új élményeket, akár tervszerűen, azaz készítsetek közös listát arról, hogy mit szeretnétek megélni, megtapasztalni, milyen helyekre szeretnétek elutazni. Egy ilyen lista jó fogódzó, onnantól már csak megvalósításra kell összpontosítani, árulta el a szakember.

Minden napi figyelmesség

A gyengédség, az érzelmek kifejezése nagyon lényeges eleme a kapcsolatnak. Nem csak szavakkal, de cselekedetekkel, odafigyeléssel is éreztetned kell a másikkal, hogy mennyire fontos számodra és természetesen meg kell köszönni azt a törődést, amit tőle kapsz.

Férfiak és a házasság

Az ellenkező nem tagjait kérdeztük, hogy mi a véleményük a házasságról. Íme, a válaszok!

Például nem szabad természetesnek venni, hogy a feleség minden nap főz, meg kell neki köszönni a fáradtságát és megdicsérni a főztjét. Fontos osztozni a napi feladatokban, hiszen ezzel is azt érezteted, hogy minden közös, nem csak az örömök, de a tennivalók, a gondok is, ezekben is osztoztok.

Ezt is szeretjük