Sokszor eszedbe jut az exed az új kapcsolatban? Egyáltalán nem rosszra utal

A legtöbben úgy gondolják, hogy igen rossz jel az, ha rengetegszer eszükbe jut a volt szerelmük az új kapcsolatban.

olelkezo par
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új kapcsolat mindig sok kételyt, de annál több izgalmat is hoz az ember életébe. Az érzelmek kavalkádja és a rózsaszín köd pedig furcsa dolgokat is produkálhat.

A párok nagy része úgy gondolja például, hogy a kezdődő kapcsolat során rossz jel az, ha még mindig sokszor eszükbe jut az exük, a kutatók azonban egészen másra világítottak rá. Kiderült ugyanis, hogy a valódi, őszinte szerelem egészen szokatlan dolgokat művel az aggyal, a testtel, és meglepő mellékhatásokat eredményezhet.

Mit jelent, ha az exre is gondolsz az új kapcsolatban?

Mindenkinek van múltja, így teljesen természetes, ha néha-néha eszébe jut az előző kapcsolata az új során, és egyáltalán nem jelent problémát akkor, ha nem társul hozzá erős vágyódás a volt partner iránt. Egy kutatás és a szakértők szerint pedig - bár valóban furcsán hangzik - nemcsak hogy az új pár iránti szerelem jele lehet ez a jelenség, de még jót is tesz az aktuális kapcsolatnak. A hasonló nosztalgikus gondolatok növelik az érzelmi egészséget, sőt a jelenlegi viszonnyal való elégedettséget is. 

Az ex tetteinek, viselkedésének felidézése ugyanis, mint kiderült, még jobb színben tüntetheti fel az új partnert, és felerősítheti az iránta érzett érzelmeket. A tudomány szerint tehát, ha egyszer-egyszer eszedbe jut az exed, az nemcsak hogy normális és ártalmatlan, de még az erős szerelemre is utal. Persze, azért arra érdemes ügyelni, hogy inkább az új kapcsolatra kell koncentrálni, és arra is, hogy nem szabad semmiképp sem hasonlítgatni a jelenlegi párodat az előzőhöz, mert ez borzasztóan rosszul eshet neki, és káros is lehet a viszonyra.

Az igaz szerelem furcsa jelei

Nem ez az egyetlen furcsaság, ami erős, valódi érzelmekre utalhat. A szakértők arra is rávilágítottak, hogy a felek viselkedése is megváltozik egy kicsit ebben az esetben. Jellemző például, hogy hajlamosabbak elhagyni a komfortzónájukat egy boldog kapcsolatban, és egyre több új dolgot akarnak kipróbálni. 

Ezen kívül árulkodó még, hogy akkor a szokásosnál sokkal többet nézik egymást, és az átlagnál jóval hosszabb ideig tartják a szemkontaktust. Egy kutatás szerint ugyanis az emberek minél többet szeretnék látni azok arcát, akiket vonzónak tartanak, és akikhez érzelmek fűzik őket. Ráadásul ez nemcsak hogy a szerelem jele, de még erősíti is a kapcsolatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csökkenő étvágy és fájdalomérzet

A Harvard Egyetem egyik tanulmánya szerint a szerelmet jelzi az is, ha az új kapcsolat során csökken az étvágyad. Ez a változás leginkább az érzelmek okozta hormonváltozás következménye: a test több oxitocint termel, az agy pedig kevésbé koncentrál a táplálkozásra, ami azt eredményezi, hogy kevesebbet gondolsz az étkezésre, és kisebb adagokat fogyasztasz el.

De ezen kívül is vannak még érdekes indikátorai a szerelemnek. Egy kutatás arra mutatott ugyanis rá, hogy már a partner képének nézegetése azonnali fájdalomcsillapítóként szolgál, ha valaki igazán szerelmes. Az együtt töltött percek során erős érzelmek esetén a felek még kevésbé érzik a fájdalmat, megszűnhetnek az addigi problémáik, a rossz közérzet, csökken a stressz-szintjük, és szinte azonnal megnyugszanak.

Bár talán furcsán hangzanak, a tudomány egyértelműen bebizonyította, hogy ha a fenti jeleket tapasztalja valaki, akkor nem kell kételkednie abban, hogy valóban szerelmes-e a párjába. Persze ezek leginkább a kapcsolatok elején jellemzőek, és idővel enyhülnek, átalakulnak. 

Innen tudhatod, hogy szerelmes a férfi

Ha még nem mondta ki a férfi, de tudni szeretnéd, mit érez irántad, akkor érdemes figyelned a viselkedését, a gesztusait. Ha a következőket tapasztalod, biztos lehetsz benne, hogy szerelmes beléd.

Ezt is szeretjük