A valódi szépség és szörnyeteg megrázó története: a beteg férfivel sokáig állatként bántak
A 16. században született Petrus Gonsalvust vadembernek, farkasembernek tartották. Végül II. Henrik és Medici Katalin karolta fel őt.

petrus gonsalvus cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szépség és a szörnyeteg meséjével szinte mindenki már gyermekként megismerkedik, az viszont kevésbé köztudott, hogy valamennyire valós alapokra épül. A történetet inspiráló férfi élete tényleg hasonlított a rajzfilmben látottakra, ám annál sokkal megrázóbb volt.

Petrus Gonsalvusszal sokáig állatként bántak szokatlan külseje miatt, melyet egy ritka betegség eredményezett. 

Az igazi „szörnyeteg”, Peter Gonsalvus története

A szépség és a szörnyeteg című mesét Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve írta le, és jelentette meg 1740-ben. A legismertebb változatot Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont jegyezte le. Számos feldolgozása készült, a legismertebb kétségkívül az 1991-es, Disney által megálmodott rajzfilm, de a 2017-ben, Emma Watson főszereplésével forgatott filmet is nagy érdeklődés övezte. Mindezek ellenére kevesen tudják, hogy a történetet egy 16. században élt férfi ihlette.

PetrusGonsalvus
Fotó: Wikipedia

Petrus Gonsalvus 1537-ben rabszolgasorba született Tenerifén, külseje pedig egyáltalán nem hasonlított egy átlagemberére. Mint később kiderült, egy hypertrichiosis nevű betegségben szenvedett, amely miatt az egész testét sűrű, vastag szőrzet borította. Vademberként, farkasemberként tekintettek rá, és sokáig állatként bántak vele: ketrecben tartották, nyers hússal etették, és egyáltalán nem részesült oktatásban. Tízéves volt, amikor ajándékként odaadták II. Henrik francia királynak, ezután negyven évig élt az udvarban, és állt az uralkodó, valamint a felesége, Medici Katalin védelme alatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A királyt érdekelte a különös fiú, és egyáltalán nem akart vele állatként bánni, hanem taníttatni kezdte. Kiderült, hogy nagyon gyorsan fejlődik, sőt műveltebbé is vált, mint egy átlagos nemes, illetve az etikettszabályokat is könnyen elsajátította annak ellenére, hogy korábban kirekesztett volt, nem volt része a társadalomnak. Egy idő után igazi látványossággá vált, mindenki kíváncsi volt rá. Elegáns ruhákban járt, részt vett az eseményeken, és bár szinte sztár lett belőle, mégsem tekintettek rá egyenrangú emberi lényként.

Családot alapított, és hírességgé vált

II. Henrik halála utána Petrus Gonsalvus Medici Katalin tulajdona lett, és párra is talált, azonban azzal kapcsolatban, hogy hogyan, eltérnek a források. Egyesek szerint az udvarban ismerkedett meg feleségével, a valószínűbb viszont az, hogy az uralkodónő adta össze őket. Kíváncsi volt ugyanis, hogy milyen gyermeke születik a „vadembernek”, ezért kiválasztott neki egy Katalin nevű szolgálólányt, akivel csak az esküvőn találkozhattak először. Az ara állítólag megdöbbent vőlegénye láttán, de idővel megbarátkozott a férfi külsejével, és megszerették egymást. Több mint negyven évig éltek házasságban, és hét közös gyermekük született, közülük négyen örökölték a férfi betegségét. A család beutazta szinte egész Európát, igazi celebbé váltak, de sosem tekintettek rájuk igazi emberként. Néhány gyermeküket például támogatóik elajándékozták különböző nemesi famíliáknak, mintha csak kisállatok lettek volna.

Medici Katalin 1589-ben meghalt, Petrus és családja pedig pártfogó nélkül maradt, de még ebben az évben felfigyelt rájuk Párma hercege, aki városába vitette őket, ám még azelőtt elhunyt, hogy megérkeztek volna. Ezután Margit hercegné karolta fel őket.

Ulisse Aldrovandi itáliai orvos és tudós 1594-ben érkezett Bolognába, hogy meglátogassa rokonait, ekkor találkozott Petrus Gonsalvus egyik, szintén a ritka rendellenességgel küzdő lányával, Antoinettával, aki teljesen elkápráztatta a férfit. Megörökítette egy fametszeten, majd belekerült a könyvébe is, később pedig Lavinia Fontana festőművész is lefestette a család néhány tagját. Egy idő után azonban elegük lett abból, hogy állandóan a figyelem középpontjában vannak, ezért letelepedtek egy kis, itáliai faluban. Petrus Gonsalvus 1618-ban, 81 évesen hunyt el.

Rabszolgából lett arisztokrata Dido Elizabeth Belle

Dido Elizabeth Belle olyan életutat járt be, ami a 18. század végén, illetve a 19. század elején igen kevés színes bőrű nőnek adatott meg. Rabszolgasorba született, ám egy arisztokrata pár nevelte fel. Annak ellenére azonban, hogy szerették és befogadták őt, nem mindig részesülhetett ugyanolyan bánásmódban, mint a többi családtag.

Képek: en.wikipedia.org, ca.m.wikipedia.org, Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük