Rabszolgasorból került az arisztokraták közé a színes bőrű kislány: Dido Elizabeth Belle különös története
Egy rabszolganő és egy magas rangú férfi gyermekeként született, majd egy arisztokrata családhoz került Dido Elizabeth Belle.

dido belle cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dido Elizabeth Belle olyan életutat járt be, ami a 18. század végén, illetve a 19. század elején igen kevés színes bőrű nőnek adatott meg.

Rabszolgasorba született, ám egy arisztokrata pár nevelte fel. Annak ellenére azonban, hogy szerették és befogadták őt, nem mindig részesülhetett ugyanolyan bánásmódban, mint a többi családtag.

Dido Elizabeth Belle rabszolgasorba született

1761-ben rabszolgasorba született egy magas rangú angol tengerésztiszt, Sir John Lidsay és egy fekete rabszolganő, Maria Belle törvénytelen kapcsolatából. A pár a Karib-térségben találkozott először. Dido Elizabeth Belle-t édesapja magával vitte Angliába, és nagybátyjának, William Murray-nek, azaz Mansfield grófjának gondjaira bízta, amíg ő újabb kiküldetésen volt. Azt nem tudni pontosan, hogy édesanyjával mi történt, vagy hogy beleegyezett-e abba, hogy elszakítsák tőle a lányát. Egyes feltételezések szerint anyagilag nagy segítség volt számára, hogy nem kellett felnevelnie gyermekét, de sok forrás azt állítja, az asszony korán életét vesztette.

Lord és Lady Mansfield nevelte fel őt a hampsteadi Kenwood-házban egy másik örökbe fogadott gyermekkel, Lady Elizabeth Murray-vel együtt, akinek elhunyt édesanyja a feleség unokatestvére volt. A lányok szinte testvérekként tekintettek egymásra, a grófnak és a grófnénak pedig saját gyermeke nem született. A korban egyáltalán nem volt megszokott, hogy egy ilyen magas rangú, befolyásos arisztokrata, mint a főbíró William Murray egy rabszolgasorból származó, színes bőrű gyermeket neveljen a család szinte teljes jogú tagjaként. Dido Elizabeth Belle-t igazi hölggyé faragták: olvasni, írni, zenélni tanult, gyönyörű ruhákban járt, mindenkit lenyűgözött intelligenciájával, kecsességével. Származása miatt azonban más bánásmódban részesült, ha vendégek érkeztek: az étkezések alatt vissza kellett vonulnia, és csak utána csatlakozhatott a többi nőhöz. Általában mindenkit meglepett a félvér hölgy jelenléte, ám a legtöbb arisztokrata elismerően nyilatkozott műveltségéről. A lány tehetségét Lord Mansfield is felismerte, így később felkérte, hogy segítse őt jogi munkájában. Akkoriban szintén nem mindennapi eset volt, hogy egy nő ilyen feladatot, állást kapott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagy hatással volt nevelőapjára

A korban Nagy-Britannia gazdasági jóléte nagyban a karibi és a brit amerikai gyarmatok rabszolgamunkájára támaszkodott, a közvélemény azonban egyre inkább változott a rabszolgasággal kapcsolatban. 1756 és 1788 között Dido nagybátyja, Lord Mansfield volt Anglia legbefolyásosabb bírója, így számos olyan ügyben elnökölt, amelyek a rabszolgakereskedelem jogszerűségét vizsgálták. Két esetben, a Somerset-ügyben és a Zong-ügyben is olyan döntéseket hozott, melyek a rabszolgának kedveztek, az első esetben például kimondta, hogy a kereskedők nem küldhetnek erőszakkal Angliában rabszolgákat az országból. Ezek jelentős lépések voltak a rabszolgakereskedelem felszámolásának irányába, egyesek szerint pedig a Dido Elizabeth Belle iránti szeretet hatása is érződött a férfi döntéseiben. A képen a Kenwood-ház látható.

A fiatal nő 26 éves korában nagyobb összeget örökölt elhunyt apjától, egy ideig pedig a kenwoodi tejgazdaságot irányította. Később segített az idősödő Lord Mansfield gondozásában, és nagy szeretettel bánt az őt felnevelő férfival. A gróf halála után pénzt hagyott Dido Elizabeth Belle-re, végrendeletében pedig kijelentette, hogy szabad nő, ráadásul gondoskodott unokahúgai jogainak védelméről is. 

Dido Elizabeth Belle 1793-ban hozzáment egy John Davinier nevű férfihoz, és három gyermekük született. 1804-ben, 43 évesen hunyt el. Egyetlen kép maradt fenn róla, egy 1779-ben született festmény, melyen Lady Elizabeth Murray-vel látható. 

Harriet Tubman története

Harriet Tubman valószínűleg 1820-ban vagy 1822-ben született Harriet Green és Benjamin Ross gyermekeként, Edward Brodess rabszolgájaként. Szörnyű gyermekkora volt: ötéves korától kezdve más-más embereknek adták bérbe, és folyamatosan borzalmas bánásmódban részesült. A sok szenvedést megélt fiatal lány hatalmas lelkierejével képes volt megszökni a fogságból, ezután pedig több száz sorstársa életét tette jobbá. Nem véletlenül emlegetik őt Fekete Mózesként.

Képek: Pinterest, Instagram.

Ezt is szeretjük