Ez a személyiségtípus a leghajlamosabb a rákra - Mindegyiknél másra érdemes figyelni

Mindenkinek vannak dominánsabb személyiségjegyei, melyek akár megnövelhetik bizonyos betegségek kockázatát.

gondolkodo no

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az A-B-C-D személyiségtípusok kategorizálása Meyer Friedman és Ray Rosenman amerikai kardiológusok nevéhez köthető.

1950-ben terjesztették el elméletüket, amelyet azóta rengeteg egyéb tényezővel vontak párhuzamba. 

Mindegyiknél másra érdemes figyelni

A különböző személyiségek más és más stressszkezelő módokkal, kommunikációs eszközökkel és preferenciákkal rendelkeznek. Az, hogy kinek mi a dominánsabb a személyiségében, predesztinálhatja bizonyos betegségek előfordulásának kockázatát. Cikkünkben most azt vesszük végig, hogy Friedman és Rosenman egyes személyiségtípusai milyen betegségekre hajlamosak.

GettyImages-1434438054
Fotó: VioletaStoimenova / Getty Images Hungary

"A" - Szív- és érrendszeri megbetegedések

Az A típusú emberekben buzog a versenyszellem, és rendkívül teljesítményorientáltak. Maximalisták, ambiciózusak és törtetők, azonban ezzel együtt indulatosak és lobbanékonyak is. Kritikusak másokhoz és önmagukhoz is, rendkívül türelmetlenek. 

Az A típusú emberek gyakran nem bírnak egy helyben ülni, babrálnak kezükkel, ropogtatják ujjaikat, vagy rázzák lábukat. Gyakran befeszülnek izmaik, állkapcsuk, és görcsös testtartásuk van. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A pihenés nem tartozik a kedvenc időtöltéseik közé, ezért gyakoriak náluk a szív- és érrendszeri megbetegedések. A leggyakrabban magas koleszterinszintjük és vérnyomásuk van, ami a szívinfarktus és stroke esélyét is növeli. A különböző stresszlevezetési technikák gyakorlása náluk különösen fontos. 

"C" - Rákos megbetegedések

Ehhez a személyiségtípushoz precizitás, megfontoltság és elemző hozzáállás társul. Gyakran visszahúzódóak, csöndesek, érzelmeik kifejezése nehézkesen megy. Problémáikat, fájdalmaikat gyakran elnyomják, és másokat helyeznek előtérbe. 

GettyImages-1299284445
Fotó: Mixmike / Getty Images Hungary

Gyakran a tagadásba és az elfojtásba menekülnek. A C típusú emberek leginkább a rákos megbetegedésekre hajlamosak, náluk ez a leggyakoribb egészségügyi kockázat.

"D" személyiségtípus - Depresszió

A D típusú személyiség hajlamos a negativitásra, félnek az elutasítástól, ezért gátolják érzelmeiket, ami gyakran még több szorongáshoz és ingerlékenységhez vezet. Ez a személyiségtípus hajlamos a depresszióra és a kardiovaszkuláris megbetegedésekre.

"B" személyiségtípus - A kivétel

Ők gyakorlatilag az A típus ellentéte. Többnyire nyugodt, toleráns emberek, akik viszonylag könnyen alkalmazkodnak a változásokhoz. Nem hajszolják megszállottan a sikert, sőt gyakran válnak a halogatás áldozatává. Gyakran szétszórtak, és ha a munka vagy szórakozás között kell választani, mindig utóbbi mellett teszik le voksukat. 

GettyImages-1447358313
Fotó: Halfpoint Images / Getty Images Hungary

Jó hír, hogy a B típus a kivétel, ők a legkevésbé hajlamosak a komoly szervi megbetegedésekre.

Természetesen az, hogy melyik személyiségtípusba tartozol életszakaszonként változhat. A megélt tapasztalatok, az új kapcsolatok, és a környezet mind-mind befolyásolhatják a személyiséged alakulását. 

5 mérgező személyiségtípus a munkahelyeken - Olvass tovább!

Élete során mindenki találkozik mérgező emberekkel, sokan például a munkahelyükön dolgoznak együtt velük. Gyakran nagyon nehéz velük a közös munka, és igencsak meg tudják keseríteni kollégáik mindennapjait. Ezért is fontos felismerni és megfelelően kezelni őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük