Őt kellett volna elvennie Ferenc Józsefnek Sissi helyett - A császárné nővérét, Ilonát megviselte a visszautasítás

A szülők tervei szerint Ferenc József Ilona kezét kérte volna meg, ő azonban húgát, az akkor 16 éves Sissit választotta.

Sissi nővére, Ilona hercegnő
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sissi császárnét az egész világ ismeri, rengeteg könyv, film és sorozat szól az életéről. Nővéréről, Ilonáról azonban jóval kevesebb szó esik, pedig eredetileg ő lett volna Ferenc József felesége.

A szülők úgy gondolták, ő lesz a tökéletes választás az uralkodó számára, az első találkozás viszont egyáltalán nem úgy sült el, ahogy a családtagok szerették volna.

Ő volt Sissi nővére, Ilona

Ilona hercegnő Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma bajor királyi hercegnő második gyermekeként született 1834 áprilisában. A lányok közül ő volt a legidősebb. Erzsébettel szöges ellentétei voltak egymásnak: míg Sissi imádott lovagolni, vadászni, és cserfesebb személyiség volt, Ilona engedelmes volt, és inkább csendben ült hímzéseivel. Anyja túl komolynak tartotta őt, de pont ezért vélte úgy, hogy tökéletes császárné válna belőle.

ilona

Ferenc József a húgát választotta helyette

Gyermekkorától erre a feladatra nevelték, nagynénjük, Zsófia főhercegné pedig egyetértett abban, hogy ő a megfelelő választás fia, Ferenc József számára. Igaz, hogy unokatestvérek voltak, de a rokonok közti házasság ekkor egyáltalán nem számított ritkának, sőt bevett szokás volt. 1853-ban meghívta Ludovikát, Ilonát és Sissit Bad Ischlbe, hogy megünnepeljék fia születésnapját, de az esemény legfőbb célja valójában az volt, hogy Ferenc József megkérje Ilona kezét. A dolgok azonban nagyon nem a tervek szerint alakultak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A császárnak ugyanis Sissin akadt meg a szeme, és gyorsan meg is kérte az akkor 16 éves lány kezét. Döntésén mindenki ledöbbent, de Erzsébet végül igent mondott. Ilonát borzasztóan megviselték a történtek, nagyon megalázónak érezte, hogy Ferenc József nem őt választotta, és egy időre húgával is megromlott a kapcsolatuk. Az egyébként is depresszióra hajlamos lány még visszahúzódóbb, melankolikusabb lett.

Anyja nehezen talált neki férjet

Mindennap templomba járt, és belevetette magát a jótékonysági munkába. Anyja attól tartott, hogy apácának áll, neki azonban feltett szándéka volt kiházasítani a lányát. A 22 éves Ilona viszont akkoriban már majdnemhogy vénlánynak számított, így nem volt egyszerű dolga. Végül összeismertette őket Maximilian Anton Lamoral von Turn und Taxis herceggel, aki rögtön meg is kérte a hercegnő kezét. II. Miksa bajor király igyekezett megakadályozni a frigyet, mert nem tartotta elég jónak a herceget, de Ludovika közbenjárása miatt végül 1858 augusztusában összeházasodtak.

A nászútjukat Biedersteinben töltötték, és az ifjú házasok még Bad Ischlbe is ellátogattak a császári családhoz. Négy gyermekük született, második gyermekük világra jötte után pedig Ilona meglátogatta húgát, Erzsébetet Korfu szigetén.

Férjét és két gyermekét is elveszítette

Ilona élete nagy részét jótékonykodással töltötte, és mindig törődött az emberekkel. Boldogsága viszont nem tartott sokáig, férje ugyanis megbetegedett, és 36 évesen, 1867-ben elhunyt. Ilona teljesen összetört, ettől kezdve egész életében a férjét gyászolta. A tragédiák később sem kímélték: második leánya, Erzsébet 1881-ben váratlanul meghalt, majd alig 23 évesen infarktusban idősebb fia, Maximilian is életét vesztette.

Ilona 1890-ben megbetegedett, és májusban, 56 évesen elhunyt. Sissi a halálos ágyán a következőket mondta neki:

 „Mindkettőnknek nehéz időket kellett megélnünk az életben.”

Mire Ilona azt válaszolta: „Igen, de voltak érzelmeink.”

Így nézne ki Sissi ma

A grafikusként dolgozó fiatal nő a történelem leghíresebb alakjainak arcát alkotja újra, és azt mutatja meg, hogyan is festenének most, napjainkban. A Royalty Now nevű Instagram-oldalra posztolja különleges képeit, melyeken mindenki láthatja, szerinte hogyan néznének ki a leggyönyörűbb nők a 21. században. Összegyűjtöttük legjobb műveit.

Hogy nézne ki ma Nofertiti, Marie Antoinette vagy Sissi? Lenyűgöző képeken mutatja meg a grafikus

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Wikipedia

Ezt is szeretjük