Beszéltél már a héten pénzről a pároddal? A párkapcsolati szakértő szerint kellene
Rengeteg vitát okoz a párkapcsolatokban a pénz a szakértő szerint. Senki nem akar róla beszélni, pedig kellene.

par penzugyi gondok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pénzről beszélni sokszor kellemetlen, hiszen ez általában igen kényes téma a többség számára. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor muszáj megvitatni az anyagiakat, főleg a hosszú távú kapcsolatokban.

Amikor egy pár elérkezettnek látja az időt ahhoz, hogy összebútorozzanak, előtérbe kerülnek a pénzügyek, mivel a közös lakás és élet közös kötelezettségekkel is jár. A szerelmesek gyakran igyekeznek még ekkor is a lehető legminimálisabbra csökkenteni az anyagi témájú beszélgetéseket, ami viszont óriási hiba a szakértők szerint.

A pénz okozza a legtöbb problémát

Az ausztrál pénzügyi tanácsadó, Melissa Browne karrierje során folyamatosan vizsgálta azt, hogyan viszonyulnak a párok az anyagiak kérdéséhez. Észrevette, hogy amennyire lehet, kerülik ezt a témát, mert nemcsak, hogy egyáltalán nem szexi, még problémás is lehet. Ez a hozzáállás viszont komoly gondokat generálhat. A kutatások szerint a pénz okozza a legtöbb vitát, és átlagosan heti háromszor vesznek össze ezen a szerelmesek. Ez később súlyosabb konfliktusokhoz és akár szakításhoz is vezethet.

A felek kezdetben nem figyelnek egymás költekezési vagy megtakarítási szokásaira, nem ismerik ki a másikat abból a szempontból, hogyan kezeli a pénzt. Kezdetben akár vonzónak is tűnhet, ha egy férfi bőkezű és nagylelkű, folyton ajándékokkal halmozza el a kedvesét, később viszont a túlzott pénzköltés komoly konfliktusokat szíthat a felek között, és a kapcsolatokat is szétrombolhatja.

Hogyan kerülhető el a súlyos hiba?

A párok legtöbbször csak akkor beszélnek a pénzről, ha valami jóra akarják költeni, mondjuk utazásra vagy szórakozásra. De a szakértő szerint itt kezdődnek a gondok. Ugyanúgy szóba kell hozni az adósságokat, a hitelt, és azt is, ha a másik túlköltekezik, vagy feleslegesnek tűnő dolgokat vesz a közös kasszából. Nem egyszerű felhozni ezt, ezért óvatosan, átgondoltan kell belekezdeni. Meg lehet említeni, hogy, mivel leggyakrabban ez a veszekedések tárgya, csak el akarod kerülni a későbbi nézeteltéréseket, de azt is, hogy át kellene beszélni, mert még nem került szóba.

A cikk az ajánló után folytatódik

A pénzügyi tanácsadó szerint átláthatóvá kell tenni a kapcsolatban a pénzügyeket, és minden apróságot meg kell beszélni, amivel valamelyik fél nem ért egyet. El kell mondani, kinek mi a fontos, mi az, amire mindenképpen szeretne költeni, mi az, amit nélkülözni tud. A nagyobb kiadások előtt pedig persze szintén javasolt egyeztetni. Ha hetente vagy legalább havonta átbeszélik a párok az anyagiakat, könnyedén elkerülhetőek a viták és a pénzügyi nézeteltérések okozta károk a kapcsolatban.

Ezt is szeretjük