"Az első körös történetek mindig a családból jönnek" - A transzgenerációs örökségről beszélgettünk Orvos-Tóth Noémival

Orvos-Tóth Noémival beszélgettünk

orvos toth noemi coverkep
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A transzgenerációs örökség, illetve traumafeldolgozás talán most a legfontosabb ága a pszichológiának, melyet itthon Orvos-Tóth Noémi tett széles körben ismertté két sikerkötetével, az Örökölt sorssal és a Szabad akarattal.

Könyvei után, melyek nem véletlenül repültek a sikerlisták élére, a klinikai szakpszichológus egy önismeretet segítő kártyacsomagot alkotott. Orvos-Tóth Noémivel a Hadik Kávéházba, a sajtóbemutatón beszélgettünk.

- Grecsó Krisztián pont itt, a Hadikban azt mondta egy beszélgetésen, hogy most sok szó esik a transzgenerációs traumákról, de hogy ezt régen úgy hívtuk, hogy család. Egyetértesz?

- Igen, a családból hozzuk ezeket a traumákat. Természetesen a többi szocializációs környezetben is sérülhetünk, iskolában, óvodában, régen a katonaságnál, de akár egy munkahelyen is érhetnek minket olyan fájdalmak, amik aztán nagyon meghatározóak lesznek. De az első körös történetek mindig a családból jönnek. Kifejezetten transzgenerációsak, tehát generációról generációra átadódó fájdalmakról, félelmekről, szorongásokról, rossz megküzdési módokról, korlátozott hiedelmekről van szó.

orvos toth noemi 1

- Általában traumákról beszélünk, mert ezek a kérdések leginkább azoknál vetődnek fel, akiknek valamilyen problémája van. De a transzgenerációs örökségnek lehetnek pozitív hatásai is?

- Hogyne, hiszen a kapaszkodókat is megkaphatjuk. Olyan mintákat, amik arról szólnak, hogy hogyan kell kitartani egy nehéz helyzetben, hogyan lehet meglátni a nehéz időszakokban is a pozitívumot. Hogyan lehet magunkon nevetni egy nehéz helyzetben például. Hogyan kell családot összetartani. Ez is egy transzgenerációs minta, és ezeket is hozzuk, nemcsak a traumákat, nagyon sok pozitív példa is van a családi történetekben, amikre szintén érdemes odafigyelni.

- Mennyire érzed a klienseiden a történelmileg rendesen megtépázott Kárpát-medence örökségét? Vannak minták, melyek ismétlődnek, felismerhetőek? Hasonlóan viselkednek a kitelepítettek vagy deportáltak gyerekei, unokái?

- Ez megjelenhet egy bizalmatlanságban, egy biztonsághiányban, hogy bármikor bekövetkezhet valami rossz. Ha egyszer egy generációval valami megtörtént, akkor ezt a tudást adja tovább hiedelemrendszer-szinten, akár kimondott mondatok szintjén is, hogy vigyázz, hogy senkiben ne bízz. Ez hathat arra, hogy valaki az anyagi világban milyen viszonyulásokat alakít ki, hogy mennyire érzi biztonságban magát vagy sajátjának a tulajdonát. Úgyhogy ez természetesen megjelenhet a következő generációkban, erről szólnak a transzgenerációs örökségeink. Ami nálunk nagyon markánsan jelen van, az az áldozati identitás, hogy velünk bármit megtehetnek, hogy velünk megtörténhet bármi, bármi rossz, mert mi kicsik vagyunk, gyengék vagyunk, és jöhet valaki nagyobb hatalom, aki rendelkezik az életünk felett. 

orvos toth noemi 2

- Az Egymás transzgenerációs önsmereti kártyacsomag tulajdonképpen egy társasjáték, mély beszélgetések elindítója. Használható egyedül is, mondjuk egy naplóban megválaszolva a kérdéseket?

- Igen, nem kell feltétlenül párban vagy társaságban használni. Nem is biztos, hogy egy kérdésre a válasz azonnal megszületik. Biztosan elindul valami, de elképzelhető, hogy pár nappal később ugrik be valami az utcán sétálva. A klienseimnek gyakran tanácsolom, hogy az érzéseket reflexiókat naplóba foglalják. Azt hisszük, hogy egy adott felismerésre, érzésre biztosan emlékezünk, de a tapasztalat az, hogy könnyen elszállnak.

- A kártyák mennyire pótolhatják/helyettesíthetik a terápiát, ha például valaki naplószerűen válaszol rájuk?

- Nagyon sokat segíthet az önreflexió fejlesztésében. Nem mondom, hogy mindig terápiára van szükség, de vannak olyan elakadások, melyeket az ember egyedül nem tud oldani, hiszen mindannyiunknak vannak vakfoltjai, pont a nagyon érzékeny, nagyon fájdalmas, traumatizált részeinkre nem látunk rá. És akkor bizony jó, ha egy szakember segítségével világítunk rá ezekre a vakfoltokra.

- A kártyák ezen az úton is elindíthatnak? Lehet, hogy valaki épp a hatásukra ismeri fel, hogy segítségre van szüksége a feldolgozáshoz ?

- A kártya lehet elindítója, de kiegészítője is egy ilyen folyamatnak. Lehet, hogy a kérdések segítségével rájövök, hogy van egy olyan elakadásom, amit egyedül nem fogok tudni megoldani. 

- Van, akinek nem ajánlod a kártyát?

- Nem, az önismeretet mindenkinek ajánlom, és így a kártyákat is. 

Ezt is szeretjük