Tényleg külön ágyban alszik az ortodox zsidó nő, ha menstruál? A pár minden kérdésre választ ad a TikTokon

Egészen intim kérdésekre is választ ad az ortodox zsidó pár, Moses és Zippora a TikTokon.

moseszippora

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ortodoxok a zsidó vallás szigorúan törvény- és hagyománytisztelő követői, de nem olyan szélsőségesek, mint az ultraortodoxok. A Mózes által a zsidó népnek átadott Tórát örökérvényűnek, megváltoztathatatlannak tartják, és minden egyes törvényét szigorúan tisztelik, életük minden területét ennek vetik alá, ez alapján élik. 

És bár sokan nem tudják, vagy nem gondolják róluk, a modern világot is elfogadják, beengedik a mindennapjaikba. Többek közt még a TikTokot is. 

Az ortodox zsidó pár minden kérdésre választ ad a TikTokon

A vallási irányzatot a köztudatban sok rejtély és tévhit övezi, ezért valószínűleg igencsak kevesen gondolnák, hogy egy rabbi és felesége a közösségi oldalakon, videókban enged betekintést az életükbe. Pedig a Mosesként és Zipporaként ismert pár pontosan ezt teszi. Meglepő nyíltsággal és őszinteséggel válaszolnak több mint 426 ezer követőjük minden kérdésére életükről, vallásukról, mindennapjaikról.

A házaspár a pandémia elején kezdett online tartalomgyártásba floridai otthonukban, méghozzá azzal a céllal, hogy edukálják az embereket, és lebontsák az ortodox zsidó vallást övező stigmákat, eloszlassák a tévhiteket. Zippora hiszi, hogy videóik segíthetnek megváltoztatni a nők életét, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az ortodox zsidó nők erősebbek legyenek, fogékonyabbá váljanak a spirituális megközelítésekre. 

Külön alszik egy zsidó nő, ha menstruál?

Moses és Zippora nyitottságáért és humorérzékéért odavannak az emberek, ami nem is csoda, hiszen nem sokan beszélnek ilyen őszintén, érthetően az ortodox zsidó vallásról. Betekintést engednek hagyományaikba, hétköznapjaikba, és boldogan felelnek követőik kérdéseire - legyen szó bármilyen témáról is. 

@thatjinjyjew another common popular question and therefore another repost 😊☺️#jewishcouples #separation #taharashamishpacha #mikvah ♬ original sound - Moses & Zippora

Egy netező például azt kérdezte tőlük, hogy az ortodox zsidó párok is egy ágyban alszanak-e, ők pedig elmesélték, hogy a többi házaspárhoz hasonlóan igen, ám vannak kivételes időszakok. Egy nő ugyanis néhány napra elkülönül a férjétől, külön ágyban - de nem külön hálószobában - alszik, amikor menstruál, és ez alatt az időszak alatt kerülik a fizikai kontaktust is. Ez általában tizenkét napig tart - öt napig a menstruáció, hét napig a tisztulás -, ezt követően pedig a nő egy fürdőbe, a mikvébe megy, ahol alámerül a vízbe, és „megtisztul”. Ezután újra engedélyezett a fizikai kapcsolat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy másik videóban azt is kifejtik, a tévhittel ellentétben nem azért, mert ilyenkor „piszkos” lenne, hanem inkább rituálisan tekintik tisztátalannak. A külön töltött időszak során pedig a testi kontaktus helyett kapcsolatuk érzelmi oldalára fókuszálnak, ami szerintük kifejezetten jót tesz a házasságuknak. 

@thatjinjyjew #jewishorthodoxcouple #womanscycle #separation ♬ Emotional Piano for the Soul (Inspirational Background Music) - Fearless Motivation Instrumentals

A kommentelőkben az a kérdés is felmerült, hogy akkor is kell-e a lányoknak, nőknek a mikvéba menni, ha még nem mentek férjhez. Zippora elárulta: ebben az esetben nem, ugyanis erre csakis a házasság után van szükség. A nők először az esküvő előtti éjszakájukon látogatnak el a fürdőbe, hogy megtisztuljanak, ezután pedig mindig a menstruáció végét követő hét nap elteltével.

@thatjinjyjew #answer to @Nadine Whitaker-Nels #mikvah #jewish #marriage #jewish #orthodox #couplesoftiktok ♬ original sound - Moses & Zippora

Amit csak az esküvő után tehetnek meg a párok

Azt is elárulták, mik azok a dolgok, amit csak az esküvő után tehet meg egy ortodox zsidó pár. Például csak ezt követően költözhetnek össze, ezután érinthetik meg egymást, ezután engedélyezett csak a fizikai kapcsolat, tehát a csók, az együtt alvás és a szex is. Sőt, a férfi csak akkor nézhet hosszasan, mélyen egy nő szemébe, miután összeházasodtak.

@thatjinjyjew #jewishorthodox #tiktokcouple #aftermarriage #observant #jewish ♬ original sound - Moses & Zippora

Randevúzás az esküvő előtt

Volt, aki azt is megkérdezte tőlük, mennyi ideig randevúztak az esküvő előtt. Elmesélték, ők hat hónapon keresztül, és a lánykéréstől további hármat vártak a nagy napig, ám esetük egyedinek számít. A legtöbb ortodox zsidó párnál, akiket ismernek, ez a folyamat minimum egy hétig és maximum egy hónapig tartott. Általában három minőségi randevúra van szükség az esküvő előtt.

@thatjinjyjew #answer to @cassie.schwarz #answer to @cassie.schwarz #arrangemarriage #dating #jewishcouple #couplesoftiktok ♬ original sound - Moses & Zippora

Moses és Zippora a fentieken kívül is rengeteg izgalmas témát boncolgatnak, sokat beszélnek például arról, mikor, hogyan és miért kell a nőknek eltakarni a hajukat, de szó esik a TikTokjukon többek közt az étkezésről, a gyermeknevelésről, a szokásokról és arról, mit tehetnek meg, és mit nem az ortodox zsidó vallású emberek.

Először jelentek meg haszid zsidó nőkről képek

Agnieszka Traczewska már 2008 óta készít képeket haszid zsidókról. A fotós először ezeket a zarándokokat kapta lencsevégre, később utazni kezdett, és főleg Izraelben és az Egyesült Államokban készített fényképeket a zárt és számos modern hatást ellenző, a Tóra és a zsidó vallás szabályait a legszigorúbban követő közösségek életéről.

Képek: Instagram/mosesandzippora

Ezt is szeretjük