12 árulkodó jel, hogy sokáig együtt maradtok a pároddal
Vajon csak ásó, kapa, nagyharang választ el, vagy ennél rövidebb életű lesz a kapcsolatotok?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudósok sok figyelmet szentelnek a szerelem jelenségének, arról azonban kevesebb szó esik, hogy mi tartja össze hosszú távon is a párokat. Ennek az egyik oka, hogy ha közvélemény-kutatásról van szó, a minta a húszas éveik elején járó fiatalokból kerül ki, akiknek nincs sok tapasztalatuk az évtizedes kapcsolatokban. 

Egy nemrégiben készült, Stony Brook és K. Daniel O'Leary által vezetett kutatásban azonban olyanokat interjúvoltak meg, akik már legalább tíz éve házasok, és boldognak mondják magukat.

Ilyen a hosszú szerelem

Arra voltak kíváncsiak, vajon milyen tényezőknek köszönhetik ezek a párok az erős köteléket.
Úgy tűnt, ezek a kapcsolatok egyáltalán nem unalmasak vagy közepesek. A házastársak lelkesen és szeretettel beszéltek a másikról, és amikor azt kellett értékelniük, mennyire szerelmesek, 40%-uk a skála legmagasabb értékét jelölte meg - és ebben olyan párok is voltak, akik már több mint 30 éve együtt vannak. Nem törvényszerű tehát, hogy kihűljön a szenvedély és ellaposodjon a kapcsolat, de ezért tenni is kell.

Egy korábbi kutatásban Arthur Aron azt állapította meg, hogy az erős vonzalom és az önálló kibontakozás igénye egyformán fontos tényezők abban, hogy egy pár sokáig együtt maradjon.

Mi kell hozzá?

Nézd meg, milyen jelek árulják el, hogy hosszú távú kapcsolatra számíthatsz.

Ha tudni akarod, meddig maradtok együtt, értékelheted a kapcsolatod a következő szempontokból is.

Inkább a jóra fókuszáltok, mint a rosszra - mind a másikban, mind pedig a közös életben? Akkor is gondoltok egymásra, illetve kommunikáltok, ha a másik távol van? Szívesen próbáltok ki új dolgokat külön-külön és együtt is? Szívesen töltötök együtt időt? Kifejezitek, mit éreztek egymás iránt? Elégedett vagy a szexszel? Minél több az igen válasz, annál valószínűbb, hogy megtaláltátok egymásban az igazit.

Ezt is szeretjük