4 dolog, amiről mindenképp beszélj a pároddal
Mielőtt gyereket vállaltok
Nem készülhettek fel mindenre, de néhány kérdést tisztázhattok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A baba érkezése sok mindent átalakít az életmódotokban és a párkapcsolatotokban is, ezért nem árt, ha tisztázzátok, a fontos dolgokat illetően mennyire vagytok egy véleményen.

Íme, néhány kérdés, amit érdemes szóba hoznotok, hogy megelőzzétek a későbbi vitákat.

Szerepek

Jó, ha beszéltek a pluszfeladatokról, amelyek a baba érkezésével várnak titeket, és arról, hogy kinek milyen elképzelései vannak a kötelességekkel kapcsolatban.

Ha körvonalazzátok, hogy ki mennyit végez majd a baba körüli teendőkből, sok félreértéstől és veszekedéstől kímélhetitek meg magatokat. Hogyan tervezitek a feladatok megosztását? Fele-fele arányban, vagy te vállalod a nagyobb részt, mivel a párod dolgozik?

Gyakran jön az anyós?

Gyakori konfliktusforrás a szülők bevonása a családi életbe, például az, hogy melyikőtök szüleitől mennyi segítséget kérhettek, illetve akartok elfogadni.

Ha például egyikőtök viszonya már most feszült az anyósával vagy apósával, az csak rosszabb lehet a baba érkezésével. Amit csak lehet, próbáljatok velük is tisztázni.

Az anyagiak

Nem kell, hogy az anyagiak elrémisszenek a gyerekvállalástól. Sokan sosem érzik maguknak elég felkészültnek a babához, pedig ha odafigyeltek, kigazdálkodhatjátok a kicsi költségeit. De ehhez nem árt némi előrelátás. Ha még spórolnotok kell, jó, ha előre terveztek, és tisztában vagytok azzal, nagyjából mennyit kell költenetek, kinek mennyit kell majd dolgoznia a szükséges pénz előteremtéséhez, tudtok-e félretenni.

Nevelési elvek

Bár a nevelés sokszor menet közben alakul, és a nagy része majd csak később válik aktuálissá, mégis célszerű néhány ponton tisztázni, hogy milyen elképzeléseitek vannak a szülői magatartásról. Az se jó persze, ha valaki túl merev bizonyos elveit illetően, de amennyire lehet, előzzétek meg az ellentmondásokat és következetlenségeket.

Szerinted mi lehet a legnagyobb konfliktusforrás a gyerekvállalásnál?

Ezt is szeretjük