Miért nincs orgazmusod?

4 lelki blokk a háttérben

Kívánod a szexet, mégis képtelen vagy eljutni a beteljesülésig? A női vágyat és orgazmust jobban befolyásolják a lelki tényezők, mint gondolnád.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szex az érzelmi vonzalom és a testi vágy bonyolult keveréke. A mindennapos stressz és a legkisebb érzelmi megingások is hatással lehetnek arra, hogy milyen az élet a hálószobádban, de szintén nagyon sokat számít, hogy te hogyan viszonyulsz önmagadhoz.

Lelki rezdüléseid a nemi vágy mellett azt is befolyásolhatják, hogy sikerül-e átélned a gyönyört partnered karjai között. Ha tehát látszólag minden rendben van, csak éppen az orgazmussal akadnak gondjaid, nem biztos, hogy nőiségedben kell keresned a hibát.

Kívánod, vagy mégsem?

Előfordulhat, hogy, bár párod szemében úgy tűnik, kívánod őt, lelkileg egyáltalán nem vagy ráhangolódva az együttlétre, ugyanakkor az is megeshet, hogy annak ellenére, hogy nem nedvesedsz, az izgalom fennáll. A nőknél a szexuális vágy erőteljesen függ a lelki tényezőktől, ezért van az, hogy az együttlét minősége többnyire az előjáték során dől el. Ha párod elhalmoz csókokkal, és nem rögtön a dolgok közepénél próbál indítani, hanem szentel egy kis időt a meghitt ölelkezésnek és simogatásnak is, azzal érezteti veled, hogy nem csak a testedet kívánja, hanem egész lényedet, úgy, ahogy vagy.

Az, hogy az agyadban mi zajlik, elengedhetetlen feltétele az orgazmusnak: ha van időd ráhangolódni partneredre, ő pedig a kedvedért még némi romantikát is csempész az előzményekbe, egy fáradt nap után is van esély a gyönyörteli folytatásra.

Ha mindezt nem kapod meg tőle, akkor annak ellenére, hogy a testi vágy beindul, könnyen lehet, hogy elmarad az orgazmus, mert tudat alatt úgy érzed, csak egy eszköz vagy a kezében, amin ugyanazokat a mozdulatokat ismétli, melyek egyszer már jól beváltak.

Nincs garancia

Megesik, hogy az ember lánya a kitartó férfi karjai között sem remélhet semmi biztosat, a mindig mással és mással próbálkozó partner pedig vár, hiszen szemében a szex úgy teljes, ha a végén mindenki felér a maga csúcsára. Ha párod mindig azt lesi, vajon most jó lesz-e neked, az önmagában elég frusztráló lehet ahhoz, hogy blokkolja érzelmeidet.

Ebben az esetben törekvése átragadhat rád is, különösen, ha úgy érzed, hogy neki csak úgy teljes az együttlét, ha eléred az orgazmust, különben úgy érzi, nem elég jó pasi.

Azt, hogy megoldhatatlan lelki konfliktus alakuljon ki közöttetek, csak úgy kerülheted el, ha beszélsz vele, és biztosítod arról, hogy neked nem a gyönyör a szex mércéje. A nőknél a fizikai kielégülésnél sokkal többet számít a lelki gyönyör, és ehhez nem mindig kell maga a kéj. Ha számodra nem a végső gyönyör határozza meg a jó szexet, mondd el párodnak is, hogy sokkal kellemetlenebb, amikor orgazmusodat lesi, mint az, ha szabadon örömödet lelheted érintésében. Ha mindketten csak arra figyeltek, ami jó, és ő sem próbál mindenáron örömet szerezni neked, könnyen lehet, hogy a probléma idővel magától megoldódik.

Szorongás, depresszió

A közvetett lelki problémák mellett a konkrét betegségek is hatással lehetnek az orgazmusra. A nők alkatilag hajlamosabbak a depresszióra, mint a férfiak, mégpedig annak inaktiváló formájára, ami súlyos lehangoltsággal, fáradtságérzéssel, cselekvőképtelenséggel és pánikrohamokkal jár.

Hasonló helyzetben elképzelhető, hogy nem csak az orgazmus, de már a nemi vágy is elmarad. Az érdektelenség és a letargia önmagában a párkapcsolatra is rossz hatással lehet, ami folyamatos feszültséget és konfliktust eredményezhet, emellett azonban a depresszió hatására az ember gyakran hajlamos önbüntető magatartásra.

Amikor tehát a szex során elérkezne a várva várt gyönyör, blokkolod ezeket az érzéseket. Ha úgy érzed, hogy te lehetsz a gátja szexuális örömödnek, és az élet egyéb területein is tapasztalod magadon a depresszió jeleit, feltétlenül fordulj szakemberhez, ebben az esetben ugyanis csak a terápia szüntetheti meg gondjaidat.

Amikor nem kell szakember

Orgazmusproblémák esetén nem minden esetben kell a pszichológus ajtaján kopogtatnod: ha nincs komoly baj, partnereddel is megtalálhatod a megoldást. Ha nem érzel kellő vágyat a szexre, ne utasítsd el élből, hanem hagyd, hogy pasid elcsábítson.

Természetesen ehhez szükség van rá, hogy ne veszítse el minden lelkesedését az első sikertelen kísérletnél, és főleg ne siettesse a dolgok menetét.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A fizikai érintés önmagában oxitocint szabadít fel szervezetedben, amit nem véletlenül emlegetnek a szerelem hormonjaként, ugyanis ez a felelős az együttlétek során tapasztalt, semmi máshoz nem hasonlítható jó érzésekért. Az oxitocin értéke az orgazmus pillanatában éri el a legmagasabb szintet, a kitartó simogatás tehát gyógyírt jelenthet mindenre.

Cikkünk a Miért nem emlékeznek a férfiak, és miért nem felejtenek a nők? című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük