Meddig tűrik a bántalmazást a magyar nők, mielőtt segítséget kérnek? Elkeserítőek az adatok
Rengeteg nő esik áldozatul az erőszaknak és a bántalmazásnak Magyarországon is, a statisztikák szerint azonban kevesen merik jelenteni az eseteket.

nok elleni eroszak
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nőkkel szembeni erőszak globális probléma, melyet sokan még mindig nem vesznek elég komolyan. A statisztikai adatok szerint pedig a helyzet Magyarországon is elkeserítő.

A november a nőket érő erőszak elleni küzdelem hónapja. A kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a bántalmazások gyakoriságára, az áldozatokra és a lehetőségeikre. Az Ökumenikus Segélyszervezet egy éve hozta létre az AVON közreműködésével a budapesti Krízisambulanciát, amely segítséget nyújt az erőszakot elszenvedőknek.

Meddig tűrik a magyar nők a bántalmazást?

A statisztikák kimutatták, hogy a magyar nők 23%-a szenved el élete során valamilyen fizikai erőszakot. Az érintettek átlagosan 35 alkalommal élnek át bántalmazást, mielőtt segítségért fordulnak, és sokszor csak akkor lépnek, amikor az agresszió már a gyerekeiket is közvetlenül érinti. A Krízisambulanciát heti rendszerességgel keresik fel a fizikailag és lelkileg bántalmazott nők és gyermekeik. Indulása óta 85 jelenlegi vagy volt partnere által bántalmazott nő fordult hozzájuk segítségért.

- Általában egy nagyon hosszú folyamat eredménye, hogy valaki felkeresi az ambulanciánkat. Nagy lelkierő kell ugyanis ahhoz, hogy valaki beszélni merjen arról, hogy éppen mi történik vagy történt a négy fal között. Az ügyfelek jelentős része azután keres fel minket, hogy már kilépett a bántalmazó kapcsolatból. Jellemzően a szakítást követő zaklatások vagy a bántalmazóval közös gyermekkel való kapcsolattartások mentén kialakult kényszerhelyzetek miatt kérnek segítséget, de gyakran találkozunk azokkal a nőkkel is, akik szexuális bántalmazás miatt kérnek segítséget - nyilatkozta Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Krízisambulancia segítséget nyújt az áldozatoknak

Az Ambulancia szociális szakemberek, jogászok és pszichológusok segítségével támogatja a bántalmazott nőket élethelyzetük javításában, és végigkísérik őket a teljes folyamat idején, amíg az ügy megnyugtatóan le nem zárul. A folyamat alatt a szükség szerinti segítő találkozások alkalmával lépésről lépésre átbeszélik a történteket, aktualitásokat és azt, hogy merre érdemes továbbmenni, mi legyen a következő lépés. 

- Elszomorító, hogy mennyi nő él a mai napig bántalmazó kapcsolatban. A testi bántalmazáson kívül rengetegen érintettek a lelki bántalmazásban is, aminek a nehézsége, hogy sokan nem is ismerik fel a problémát. Hisszük, hogy beszélni kell róla azért, hogy mindenki tisztában legyen a bántalmazás fajtáival, és tudják, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy kilépjenek egy ilyen kapcsolatból. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy támogassuk az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, ahol a szakemberek elképesztő munkával segítik a bajba kerülteket. Hiszünk abban, hogy létezhet egy olyan jövő, ahol nem természetes az, ha valaki bántalmazó kapcsolatban él - mondta Kósa Anita, az AVON Magyarország kommunikációs vezetője.

Mindenkinek tudnia kell, hogy joga van bántalmazás- és erőszakmentes kapcsolatban élnie. Joga van az egyenlőségen alapuló partnerkapcsolathoz, de bántalmazás esetén joga és lehetősége van segítséget kérni is. Létezik online elérhető szakszerű segítség is, például az Ökumenikus Segélyszervezet weboldalán, de személyes bejelentésre és tanácsadásra is van lehetőség a budapesti Krízisambulancián.

Megrázó képeken a szexuális erőszak áldozatainak ruhái

Élénken él az az elszomorító tévhit, hogy azok, akik erőszak vagy zaklatás áldozatai, felelősek a velük történtekért valamilyen formában. A legtöbben például úgy gondolják, hogy a nem megfelelőnek titulált, túl kihívó öltözködésükkel hívták fel magukra a figyelmet, és provokálták ki a zaklatást. A Jen Brockman által megálmodott és létrehozott művészeti gyűjtemény az áldozatok ruháiból és történeteiből áll, és arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a valóság teljesen más, mint az, amit az emberek általában elképzelnek.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük