Nem szeretnek a kollégák? 3 egyszerű módszer, hogy megkedveljenek
A testbeszéd sokat segíthet abban, hogy elfogadjanak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A férfiak és a nők gyakran különbözően viselkednek egyes munkahelyi szituációkban, ám az sem ritka, hogy ugyanaz a gesztus különböző megítélés alá esik attól függően, hogy férfi vagy nő teszi.

Deborah Gruenfeld, a Stanford Graduate School of Business tanár összefoglalta a munkahelyi kommunikáció néhány kulcskérdését.

Törtetők és tekintélyek

Egy nemrégiben készült kísérlet során egy üzleti iskola tanulóinak ugyanazon esettanulmány két verzióját kellett értékelniük. A történet főszereplője mindkét esetben egy-egy kockázatkezeléssel foglalkozó szakember volt, ám az egyikben nő, a másikban férfi.

A tanulók a női és a férfi szakembert ugyanannyira kompetensnek és hatékonynak találták a probléma megoldásában - ami nem csoda, hiszen a történet két változata csak a főszereplő nemében különbözött egymástól.

Amikor azonban a személyiségükről kellett jellemzést adni, a nőt kevésbé eredetinek és kevésbé kedvesnek találták, viszont hataloméhesebbnek, törtetőbbnek és kétszínűbbnek. Minél rámenősebbnek ítélte valaki a nőt, annál kevesebb szimpátiát érzett iránta.

Kedvelnek vagy elismernek?

Mindez azt bizonyítja, hogy a legtöbb embernek masszív kulturális előítéletei vannak arról, milyennek kell lennie egy nőnek, és milyennek egy férfinak. Míg utóbbihoz a vezetés, a tekintély és az erő képzetei társulnak, a nőket inkább gondoskodásra való hajlamuk és kedvességük miatt szeretik.

Amint egy nő dominánsan viselkedik, úgy tűnik, megsérti ezeket az elképzelt normákat, ezáltal kevésbé szimpatikussá válik. Így sok nőnek szinte választania kell, hogy kedveljék vagy hozzáértőnek tartsák férfi kollégák, mert e kettő gyakran kizárja egymást. A testbeszéden viszont sok múlik, amikor tekintélyről és szimpátiáról van szó.

Hatalmi pózok

A kutatók úgy találták, hogy meghatározott gesztusok társulnak a hatalomhoz és az alárendeltséghez, ami a közösségi hierarchiában is megmutatkozik. A magasabb státuszban lévők általában több helyet foglalnak el, például úgy, hogy szétvetik kezüket-lábukat, ugyanakkor kevesebbet mosolyognak, és egyenesen a másik szemébe néznek. Az alacsonyabb státusszal rendelkezők gyakran kisebbre húzzák össze magukat, és keresztezik a végtagjaikat. Többet mosolyognak, és gyakrabban néznek félre.

A nők, akik az utóbbi típusú testbeszédet gyakorolják, gyakran egyszerűen lemondanak az erejükről, főleg, ha mindezt akkor teszik, amikor valami fontosat mondanak, vagy éppen ők maguk töltenek be irányítói posztot. A domináns pozíció viszont követőket gyűjt. Annak, aki e pozíció elemeit használja, könnyebben adják meg a tiszteletet, és könnyebben alkalmazkodnak hozzá a többiek.

Egy másik pozitív hatása, hogy az is magabiztosabbá válik, aki használja.
Ezek a hatalmi dinamikák sok helyzetben érvényesülnek, ezért nem árt, ha tisztában vagy velük. A mosoly például elveheti egy közlés komolyságát, annak viszont, aki úgy véli, hogy a másik fenyegetve érzi magát a jelenlétében, érdemes mosollyal oldania a helyzetet. Természetesen humorra is szükség van ahhoz, hogy gördülékenyen menjen a kommunikáció.

A te munkahelyeden milyen a nemek aránya?

Ezt is szeretjük