3 dolog, amiért nem kell bocsánatot kérned
Pedig folyton megteszed
A nők gyakrabban mentegetőznek a munkahelyen, mint a férfiak. Többnyire feleslegesen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A női munkavállalókat sok helyen éri hátrányos megkülönböztetés, és bár igaz, hogy csökken a diszkrimináció, még így is sokszor vannak kitéve negatív megítélésnek akár férfi, akár női kollégáik felől. Így talán nem csoda, hogy többször kérnek olyasmiért elnézést, ami férfi kollégáiknak természetes.

Te is a sűrűn mentegetőzők táborába tartozol? Amikor legközelebb bocsánatot kérsz, jusson eszedbe: valóban rosszul csináltál valamit, vagy már csak megszokásból is inkább elnézést kérsz, mint hogy kiállj magadért? Íme, a három leggyakoribb dolog a munkahelyen, amiért sok nő mentegetőzik.

Az anyagiak

Az anyagiakról folyó tárgyalások egyáltalán nem könnyűek, és nemritkán okoznak nehézséget a férfiaknak is. Viszont a statisztikák szerint a nők átlagosan kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak, és ennek gyakran az az oka, hogy kevesebbet kérnek, vagy legalábbis megelégszenek kevesebbel is. Ám, mivel sokszor többet dolgoznak, sokkal inkább rá érdemes lenne küzdeniük azért, hogy ne adják alább.

Ha elsajátítod a megfelelő stratégiákat, talán kevésbé tűnik félelmetesnek, és sokkal inkább kivitelezhetővé válik a pénzügyi tárgyalás.

Határozd el, hogy mit szeretnél, ne add fel az első kudarcnál. Ha nem vagy benne biztos, hogy valóban ér-e annyit a munkád, amennyit vársz érte, kérd olyan kollégád vagy barátod segítségét, akiben bízol, és aki segít eldönteni, reális-e az elvárásod.

Megjelenés

A nőket hamarabb ítélik meg a külsejük alapján, mint a férfiakat, és nemritkán kerülnek kellemetlen helyzetbe emiatt - vagy legalábbis ők maguk érzik kellemetlennek.

Előfordult már veled, hogy a megjelenésed miatt lettél valakinek a céltáblája? Persze nyilván nem célszerű a munkahelyen a provokatív öltözék vagy a túl erős smink, de ha alkalmazkodsz a követelményekhez, elvileg senki nem kifogásolhatja a megjelenésed. Akkor sem, ha esetleg kevesebb időd jutott a készülődésre, és nem érzed magad olyan tip-topnak, mint általában.

A siker

Logikus lenne azt gondolni, a sikeren nincs semmi szégyellnivaló, ám gyakran ez nem így van, főleg, ha irigykedő kollégák vagy kevésbé sikeres ismerősök húzzák a szájukat más eredményei láttán. Nem muszáj mindenkinek lelkendezve mesélned arról, amit elértél, mert van, aki támadásnak veheti - de szégyellned sem kell, főleg nem mentegetőznöd miatta. Mások véleménye nem csökkenti az értékét annak, amit elértél, így lehetsz rá büszke. Normális, ha vannak olyan szakmai céljaid, amelyekért mindent megteszel, ami tőled telik, és örülsz az eredménynek.

Volt már részed hátrányos megkülönböztetésben női munkavállalóként?

Ezt is szeretjük