Ha így kezdi a bocsánatkérést, nem gondolja komolyan: a nárcisztikus emberek gyakran használt kifejezései
Ha ezeket hallod egy nárcisztikustól, nem őszintén kér bocsánatot. Sokszor a felelősség elkerülése, a hárítás és a bűntudatkeltés a célja velük.

bocsanatkeres cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb emberi kapcsolatban adódnak nehézségek, ellentétek, melyeket sokszor nem úgy kezelnek a felek, ahogyan az a legjobb lenne. A sértődéseket, megbántódásokat azonban jól feloldhatja egy őszinte, valódi bocsánatkérés, amely segít újra felépíteni a szoros viszonyt, illetve a bizalmat. Persze csak akkor, ha tényleg szívből jön.

A nárcisztikus személyiségzavarral küzdőknek a hasonló helyzetekben gyakran nem a megbocsájtás elnyerése, a hibáik beismerése és a konfliktus elsimítása a céljuk. Dan Neuharth párkapcsolati és családterapeuta elárulta, miért van ez így, és azt is, hogy milyen kifejezéseket használnak a leggyakrabban ebben az esetben.

A nárcisztikusok hamis bocsánatkérései

Az ilyen emberek sokszor nem hajlandók elismerni, ha tévedtek. El akarják kerülni a felelősségvállalást, valamint a magukról kialakított tökéletes kép megőrzésére törekednek, és arra, hogy megvédjék önmagukat a kellemetlenségektől. Mindezek miatt számtalanszor úgy kérnek bocsánatot, hogy kifogásokat keresnek, összezavarják a másikat, vagy rá hárítják az egész problémát. De az sem ritka, hogy úgy lendülnek túl az egészen, mintha semmi nem történt volna.

A szakértő konkrét példákat is felhozott arra, hogy milyen kifejezések, mondatok hangzanak el a szájukból akkor, ha nem gondolják komolyan a gesztust. A következők többek között egyértelműen erre utalnak:

 • Csak vicceltem!
 • Bocsánatot kérek, ha…
 • Csak segíteni próbáltam…
 • Sajnálom, hogy úgy gondolod, valami rosszat tettem…
 • Sajnálom, de lehet, hogy te vagy túlságosan érzékeny…
 • Sajnálom, ha megsértettelek…
 • Már mondtam, hogy bocsánat.
 • Sajnálom, hogy felidegesítetted magad.
 • Talán nem kellett volna ezt tennem…
 • Tudod, hogy nem úgy gondoltam.
 • Azt hiszem, tartozom neked egy bocsánatkéréssel.
 • A barátaim szerint bocsánatot kellene kérnem tőled…
 • Sajnálom, de te kezdted.
 • Sajnálom, oké?

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért nem őszinték?

Ezek a szavak, mondatok és kifejezések valójában nem tartalmaznak őszinte bocsánatkérést, nem sugallnak megbánást és békülni akarást, néhány esetben pedig azt érzékeltetik a másikkal, hogy valójában neki kellene jobban elgondolkodnia a történteken, hiszen az ő hibája. Nem beszélve arról, hogy nincs bennük empátia, és nem sugallják azt sem, hogy a jövőben változtatásokat eszközölnének, vagy kerülnék a hasonló viselkedést.

Bár céljuk általában az, hogy bűntudatot keltsenek, rövidre zárják a témát, vagy a partnerre hárítsák a felelősséget, ezt nem szabad hagyni. Tudatosítani kell önmagadban azt, hogy miért viselkednek így, és kerülni az indokolatlan, felesleges önmarcangolást. Persze az általánosítás sem jó ötlet, ugyanis nem mindenki nárcisztikus, aki használja ezeket, és nem is minden nárcisztikus veti be az említett mondatokat. Az azonban biztos, hogy jó ismerni őket, és tisztában lenni a jelentésükkel, céljukkal. 

Így beszélj egy nárcisztikussal

Lényeges, hogy a környezetük megtanulja helyesen kezelni a nárcisztikus embereket, mert különben elnyomhatják a többieket, illetve káros hatással lehetnek az önbizalmukra, önértékelésükre. Éppen ezért jó tudni azt is, hogy hogyan lehet velük igazán hatékonyan kommunikálni. A pszichológus elárulta jól bevált trükkjét.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük