Így viselkednek a nárcisztikusok szakítás után - Nem véletlenül akarnak barátok maradni
A személyiségzavaros emberek gyakrabban akarják megőrizni a barátságot szakítás után, de nem jó szándékból.

szakitas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egy kapcsolat zátonyra fut, de a felek nem haraggal válnak el egymástól, sokszor felmerül a kérdés, hogy barátok maradjanak-e, vagy teljesen szétváljanak útjaik. Sokan úgy gondolják, a jó viszony megőrzése a leghelyesebb megoldás, de egy kutatás szerint ez akár veszélyes is lehet.

Kiderült, hogy a személyiségzavaros emberek gyakran szeretnék megőrizni a barátságot szakítás után, de nem azért, mert tényleg úgy érzik, ez lenne mindkettőjük számára a legjobb.

Ezért akar barát maradni a szakítás után

Az oaklandi kutatók, Justin K. Mogilski és Lisa Welling két tanulmányuk során először 348, majd 513 alanyt vizsgáltak és kérdeztek meg, és azt állapították meg, hogy a személyiségzavaros emberek borzasztóan nehezen viselik a szakítást - persze főleg akkor, ha nem ők tesznek pontot a kapcsolat végére, vagy, ha közös megegyezés volt a döntés. Ez főleg a nárcizmussal, pszichopátiával küzdőkre igaz, akik még az elválás után is azt akarják, hogy részei lehessenek az ex életének, méghozzá úgy, hogy barátok maradnak. Azonban ez csak a látszat, mert valójában ennél sokkal többet akarnak: azt, hogy továbbra is a befolyásuk alatt tarthassák a másikat, manipulálhassák, illetve, hogy később ismét az ágyukba csábíthassák.

Ha nem ők kezdeményezték a szakítást, először jellemző rájuk, hogy igyekeznek visszakönyörögni magukat, és változást ígérnek. Ha ez nem sikerül, akkor ajánlják fel azt, hogy továbbra is tartsák meg a jó kapcsolatot. Ezt pedig abban az esetben is erőltetik, ha a másik nem igazán akarja. Később igyekeznek mindent bevetni, hogy újra közelebb kerüljenek a volt szerelmükhöz, és befolyásolják a döntéseit, beleszóljanak az életébe, és megakadályozzák a jövőbeli kapcsolatait. Ezért érdemes odafigyelni a jelekre, és, ha valaki úgy érzi, hogy hasonló viselkedést tapasztal, mindenképpen tenni kell ellene.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Abban az esetben, ha már túlzottan is szorossá akarja tenni az ex a baráti viszonyt, érdemes meghúzni a határokat, és nem engedni ezekből. Nem szabad bedőlni az állandó ígérgetésnek, a tettekre, és nem a szavakra kell figyelni. Ezenkívül ajánlott kikérni egy harmadik fél - mondjuk egy közeli barát - véleményét arról, hogy szerinte is túlzásba esik-e a másik, és arra kérni, hogy, ha ezt látja, lépjen közbe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a volt partner nem változtat a viselkedésén, túl tolakodó lesz, vagy mindenbe bele akarja ütni az orrát, és igyekszik akadályozni expárja alakuló kapcsolatát, mindenképpen beszélni kell vele. De, ha ezután sem változik meg, javasolt inkább megszakítani vele a kapcsolatot, mert különben igen káros hatással lehet a másik életére. Így ráadásul mindkét fél könnyebben és gyorsabban továbbléphet majd.

Így lesz könnyebb a szakítás

A különválás általában a pár mindkét tagját megviseli, ezért időt kell hagyni a kapcsolat meggyászolására és a szakítás feldolgozására. Van azonban néhány olyan apróság, mely segít túllendülni a szomorúságon, és erőt ad a folytatáshoz. Mutatjuk, melyek ezek.

Kiemelt kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük