Mit lehet megbocsátani, és mit nem egy kapcsolatban? A szakértőt kérdeztük
Megbocsátani tudni kell, de azt is tudd, hol a határ.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy párkapcsolatban bármit meg lehet bocsátani, ám a legapróbb különbség, legártatlanabbnak tűnő tett is szétszakíthat két embert. Ha megbocsátani akarsz, feltételek nélkül tedd, és örökre engedd el, ami fájt.

Mindenkinek önállóan kell kijelölnie azokat a határokat, amelyeken belül magának is, és a másiknak is szabad mozgásteret ad. Soha ne megfelelni akarj, inkább befelé figyelj, az érzéseid egyértelműen jelzik, hol vannak a határaid.

Ezeket a kereteket a legtöbb esetben tágítják és szűkítik a saját korábbi tapasztalások, no meg a szülői minta, családi értékrend. Akkor van baj, ha a párod korlátoknak éli meg a kereteidet, illetve te kényszerülsz olyasmire, amivel nem tudsz mit kezdeni. Megcsalás, hazugság, eltitkolt saját érdekek - íme, három kényes kérdés a megbocsátás tükrében.

Megbocsátani a megcsalást

Fogalmazd meg, számodra mit jelent a hűség. Tedd egyértelművé, mennyire vagy megkísérthető. Te meddig mész el adott esetben, illetve mit vársz el hasonló helyzetekben attól, aki a társad? Nem baj, ha ezt már a kapcsolatotok elején egyeztetitek, később kevesebb meglepetésben lesz részetek.

Ragaszkodj az elvárásaidhoz, és mindent, ami történik, ehhez mérj majd, és eszerint bocsáss vagy ne bocsáss meg. Az ártatlannak tűnő flört éppúgy elfogadható, vagy épp ellenkezőleg, jóvátehetetlen árulást jelenthet, mint a titkos tartós - külső - viszony. Soha ne az indítékaidat magyarázd, és az sem lényeges tehát, a párod miért tette azt, amit tett. Minden azon múlik, vajon egyformán méritek-e a történtek súlyát. Vedd tudomásul azt is, ha ez nem esik egybe - erre mondják, hogy nem vagytok egymáshoz valók.

Megbocsátani a saját tévedésed

Biztosan megismerted őt? Tényleg olyannak látod a párodat, amilyen szeret lenni, vagy elfogadod, amit neked megfelelve próbál mutatni magából? Képes vagy őszintén beszélni vele a saját vágyaidról, érzéseidről, vagy arra vársz, hogy a gondolataidban olvasson?

Olykor csak hosszú idő elteltével döbbennek rá egy pár tagjai arra, szinte mindent félreértettek a másikból. Hirtelen úgy állnak egymás előtt, mint két idegen. Ha így alakul veletek, nem feltétlenül ő csapott be téged, nem feltétlen van mit megbocsátani: talán épp te akartad őt másnak látni. Adj egy esélyt arra, hogy talán épp így illetek össze. Vagy lásd be, csak az volt a fontos, hogy kapcsolatban legyél. Oda se figyeltél, kivel kötötted össze az életedet. Rajtad áll a folytatás.

Megbocsátani az eltérő elképzeléseket

Egyáltalán nem biztos, hogy hasonlóan gondolkodtok a közös jövőről. Átmeneti, netán örökre szól majd? Az utóbbira nincs semmi garancia. Egy napon kiderülhet, akit eddig társadnak hittél, legfeljebb kényelmi szempontok miatt van melletted, ám te is lehetsz úgy, hogy már az elején tudod, részedről kizárt a hosszú távú kapcsolat. Senki ne csodálkozzon, hogy kiadják az útját, amikor rajtakapják, csak jobb híján tölti az idejét párjával.

A szembesülés kellemetlen, a megbocsátás itt sem kizárt azonban, hiszen talán épp a lebukás pillanatában tudatosul bennetek, milyen fontos ez a kapcsolat mindkettőtök számára.

OLVASD EL EZT IS!

par lead
  • párkapcsolat
  • psziché és tudomány

Tönkremehet a kapcsolatod, ha sosem vitáztok

Ezt is szeretjük