Tönkremehet a kapcsolatod, ha sosem vitáztok

Oldjátok meg a konfliktusokat 4 egyszerű módszerrel

Gazdag Enikő párterapeuta tippjei.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincsen tányér csörrenés nélkül, így mondják, és bizony igaz is, hogy konfliktusok nélküli párkapcsolat nem létezik. Hogy megoldásukban segíthessünk neked, megkérdeztük Gazdag Enikő pszichológust, párterapeutát a témában.

Tanácsai és konfliktusmegoldó tippjei számodra is hasznosak lehetnek, ha párkapcsolatban élsz, illetve szingliként is érdemes észben tartanod őket, hogy majdani kapcsolatodban hatékonyan kezelhesd a konfliktusokat.

Ezért alakul ki konfliktus minden kapcsolatban

A párterapeuta szerint a konfliktusok előfordulása természetes minden kapcsolatban, hiszen amikor egy férfi és egy nő megismeri egymást, két teljesen különböző ember találkozik. A párkapcsolat különböző szakaszai során - a mézédes első évektől egészen a sok évtizedes kapcsolatig - aztán a két fél egymáshoz csiszolódik, aminek során szükségszerűen előfordulnak nézeteltérések.

Vitázni kell

A veszekedéssel ugyanakkor nincs semmi gond. Gazdag Enikő szerint azokban a kapcsolatokban, ahol a két fél soha nem veszekszik egymással, óriási problémák, szőnyeg alá söpört konfliktusok lapulhatnak meg.

A vita pedig jó, sőt, szükséges, mert annak során felszínre kerül, mi az, ami a két felet zavarja vagy bántja. A pár ilyenkor hangot adhat a sérelmeinek, elvárásainak, és közösen megpróbálhatja megtalálni a megoldást.

Kritikus pontok a kapcsolatban

Gazdag Enikő szerint több olyan időszak is előfordulhat a kapcsolatban, amikor a konfliktusok előfordulási valószínűsége megnő.

Az első komolyabb fordulópont, amikor két-három év után a szerelem elcsitul, és kötődéssé alakul át. Ekkor elkezdődik egy intenzívebb összecsiszolódási folyamat, és felszínre kerülhetnek addig rejtőzködő problémák. A terapeuta figyelmeztet, hogy az összecsiszolódás ne abból álljon, hogy az egyik fél folyamatosan meg akar felelni a másik elvárásainak, hanem kölcsönösen történjen minden, és a pár meg tudja beszélni a felmerülő gondokat.

További fordulópontok a kapcsolatban családi szinten a gyerekszületés, illetve egyéni szinten egy munkahelyváltás, egy stresszesebb időszak vagy akár a megcsalás is.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Konfliktusmegoldási tippek Gazdag Enikőtől

Közös programok szervezése

Az első kritikus fordulópont konfliktusai, amikor is a szerelem kötődéssé alakul, akkor vészelhetők át hatékonyan, ha a férfi és a nő - mint emberek - hasonlóak egymáshoz. Kell, hogy legyenek közös pontok - hasonló érdeklődési kör, hobbi, kell, hogy szeressen együtt csinálni különböző dolgokat egy pár. A közös elfoglaltság segítheti az összecsiszolódást.

Lista készítése

Jó konfliktusmegoldó módszer lehet, ha a pár szakít egy kis időt, és készít egy listát azokról a dolgokról, amiket szeretne, ha másképp lennének a kapcsolatban. Fontos azonban, hogy a listára ne kerüljön olyan kérés, ami a ne vagy a nem szavakat tartalmazza. Csak pozitív és konkrét kérések kerülhetnek rá: mi az, amit szeretne, hogy párja tegyen, vagy együtt megtegyenek - például péntekenként menjenek el moziba.

Megtanulni egymás szeretetnyelvét

Minden ember más, másként ad és másként érzékel érzelmeket. Kell, hogy a pár megtanulja, a másik fél mely megnyilvánulásával fejezi ki az érzelmeit, és mi az, amiből tudja, hogy szeretik. Így az a konfliktus, ami abból adódik, hogy a két fél nem azonosan mutatja ki és értelmezi a szeretet jeleit, így elhanyagolva érzi magát, megoldható.

Párterápia

Ha egymás közt nem sikerül megoldani a konfliktusokat, a párterápia a leghatékonyabb konfliktusmegoldó módszer, melynek során a kapcsolatban felmerülő problémákat a pár szakember segítségével tárja fel, tudatosítja, illetve dolgozza fel.

Ezt is szeretjük