Milyen a viszonyod az édesapáddal? Olyan lesz a párkapcsolatod is
Az apához fűződő kapcsolat, akár rossz, akár jó, meghatározza azt, hogy milyen férfit keresel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az apának - az elsőként megismert férfinak - meghatározó szerepe van lánya életében. Az apa a férfias, lenyűgöző másságot képviseli, és mint ilyen, egyben példakép is. A lányok minden férfit, aki valaha szerepet játszik az életükben, az apjukhoz hasonlítanak.

Ha szoros kapcsolatot ápolsz az édesapáddal, jó eséllyel hozzá hasonló férfit választasz társadnak is. Szerencsés esetben ez kiegyensúlyozott kapcsolatot eredményez. Ha viszont rossz tapasztalataid voltak az apukáddal, lehet, hogy a későbbiekben menekülni igyekszel a hozzá hasonló karakterektől, és szeretnél tőle minél különbözőbb típust találni.

Ez persze nem mindig sikerül, és nem kizárt, hogy egyszer csak azon kapod magad, hogy a gyerekkorodban tanult viselkedésmintákat ismétled meg a párkapcsolatodban is.

Pozitív apakomplexus

Léteznek igazi, támogató apák, akik jól megtalálják a megfelelő arányt a szigor, az engedékenység és az együttműködés között. Akik ilyen apukával büszkélkednek, nagyon szerencsésnek mondhatják magukat, mert nem ez a leggyakoribb apatípus.

Ennek a fajta kapcsolatnak is lehetnek hátulütői azonban, mert előfordulhat, hogy az apához való ragaszkodás túlzottá válik, és nem múlik el a felnőttkorban sem. A pszichológiában pozitív apakomplexusnak nevezik azt, amikor a lány mindennél jobban szereti és csodálja az apját, és boldogan alkalmazkodik hozzá.

A kamaszkori leválás alapvető állomás minden lány életében. Ha nem történt meg az elszakadás, a nő gyakran a felnőtt életét is az általa csodált férfiak bűvkörében éli, amiből ritkán származik egyenrangú, mindkét fél számára kielégítő kapcsolat. Ilyenkor talán észre sem veszi, hogy saját személyiségét alárendeli a másiknak, és életének legtöbb területét a férfiakhoz igazítja. Így nehézségekbe ütközik, hogy egyéniségét kibontakoztassa, és ezért az önbecsülése is nagyrészt azon múlik, hogy mennyire képes megnyerni a férfiakat.

Uralkodó apa

Az uralkodó apa annak a klasszikus férfimintának felel meg, aki kötelességének tartja, hogy megmondja a család nőtagjainak, mit tegyenek és mit ne. Rosszabb esetben meg van győződve arról, hogy a család nőtagjai neki alárendelt helyzetben vannak. Jobb esetben csak szeret tisztában lenni azzal, ki az úr a házban.

A nők, akik ilyen típusú apukával nőttek fel, tudat alatt olyan férfiakat keresnek, akik a szülőhöz hasonlóan uralkodni akarnak rajtuk, vagy mindent jobban tudnak náluk, miközben az ő véleményüket és gondolataikat nem veszik komolyan vagy egyenesen becsmérlik. Ezek közül a nők közül sokan nem tudnak ellenállni a rossz szándékú férfiaknak vagy a rosszfiúknak.

A lágyszívű apa

A lágyszívű apa sok pozitív vonással rendelkezik. Ezt a típust lánya rajongva szereti, ugyanakkor, mivel könnyű őt manipulálni, a lány erre minden alkalmat meg is ragad, hogy előnyt kovácsoljon helyzetéből. Sok apát el tud bűvölni a kislánya, és többnyire ez rendjén is van.

De ha egy apa túlzottan lágyszívű és mindenben enged a gyereknek, fennáll a veszélye annak, hogy a kislány felcseperedve továbbra is a női ravaszságot használja a férfiak manipulálása érdekében.

Persze, egy kis ravaszság nem árt. De előfordulhat, hogy ahelyett, hogy elmondaná, mi bánja, vagy elfogadná a másik fél álláspontját, hisztivel vagy durcáskodással igyekszik elérni, hogy az ő akarata érvényesüljön. Mindezt általában olyan férfiak tűrik el hosszú távon, akik inkább hajlandók magukat alárendelni a nő kénye-kedvének. De ha a nő mégsem ilyen férfit szemelt ki, akkor súlyos csalódások érik, melyek akár nőiességébe is gázolhatnak, ha nem sikerül keresztülvinnie az akaratát, és bevált stratégiái nem érnek célt.

Távol lévő apa

A távol lévő apának több típusa van, és mindegyik némiképp más érzést okoz a lányában. Akiknek hiányzott az édesapjuk, vagy azért, mert korán elvesztették őt, vagy azért, mert külföldre ment dolgozni, azoknak az életét tovább kísértheti ez a hiányérzet. Akitől távol volt az édesapja, gyakran a párjától várja el, hogy betöltse az apa után maradt űrt, amit pedig nem az ő feladata lenne kipótolni.

A hiányzó apa hatása

Furcsa módon az édesapa akkor is hatással lehet a gyermekeire, ha nem ismerték egymást. A családállításból több információt tudhatsz meg arról, hogyan működik a rokonok észrevétlen hatása.

Ha valamelyik szülő távol él a családtól, a gyerekek többsége szinte törvényszerűen azt feltételezi, hogy az anya vagy az apa miatta ment el, mert ő hibázott, vagy bántotta meg valamivel. A párkapcsolatban ezt úgy jelenhet meg később, hogy a nő annyira igyekszik a másik kedvében járni, nehogy véletlenül, akaratán kívül elrontson valamit, hogy inkább hagyja, hogy kihasználják, minthogy a sarkára álljon, és megmondja a véleményét.

Távolságtartó apa

A távolságtartó apa fizikailag ugyan jelen van, de lélekben távol. Inkább kivonja magát a család nőtagjainak ügyeiből, mondván, ehhez ő nem ért. Ebből egy idő után olyan szereposztás alakulhat ki, amelyben az apa, bár a családon belül él, mégis a perifériára szorul.

Az, akinek az apukája hasonlóan viselkedett, partnerében is ezt a távolságtartást fogja keresni. Ebből állhatnak elő azután azok a helyzetek, amikor párja nem hajlandó megbeszélni a problémákat, és inkább kivonja magát a konfliktusokból, vagy épp érzelemmentesen, hideg racionalitással áll a kapcsolat kérdéseihez is.

Cikkünk Gisela Preuschoff Hogyan neveljük a lányokat? című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük