Meddig maradtok együtt házasságkötés után? Íme, a tudomány jóslatai
Sok tényezőtől függ, mennyire lesz tartós a házasságotok. A kutatók nem említik a szerelmet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki mostanában mondja ki a boldogító igent, annak 50% esélye van arra, hogy a házassága nem éri meg a 20. évfordulót - egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint.

Vagy igen, vagy nem, mondhatnák erre a statisztikák elutasítói, ám az amerikai kutatók reprezentatív mintával támasztották alá a fele-fele arányt a 12 279 nő és 10 403 férfi részvételével zajló felmérésben.

Generációk

A mostani mérés a hetvenes évektől rendszeresen folyó adatgyűjtés megismétlése volt, így a kutatók össze tudták hasonlítani a mostani fiatalok életét a korábbi generációkéval. Arra jutottak, hogy a holtomiglan-holtodiglan esélye nem sokat változott az elmúlt 30 évben.

Az eredmény inkább azt mutatja, hogy a házasságok élettartamát nem befolyásolták jelentősen a demográfiai és életmódbeli változások, bár a korábbi évekhez képest az első házasság időpontja kitolódott, és csökkent a házas nők száma is, míg nőtt azoké, akik együtt élnek.

Csökken a házasulási kedv?

A 2006 és 2012 között készült felmérésben 15 és 44 év közötti férfiak és nők vettek részt. Míg 1982-ben a kérdezett nők 3%-a élt kapcsolatban, ez a szám 11%-ra nőtt, miközben az első házasságukban élő nők aránya 44%-ról 36%-ra csökkent. Az első esküvő időpontja a nőknél átlagosan 26, a férfiak esetében 28 éves korukra tolódott.

Annak a valószínűsége, hogy az első házasságuk legalább tíz évig tart, a nők esetében 68%, a férfiaknál 70% volt - érdekes, hogy ezek szerint a férfiak egy kicsit jobban ragaszkodtak a kötelékhez. Az alapos kutatók nem elégedtek meg ennyivel. Azt is kiszámolták, hogy akik tizenéves korukban házasodtak, azoknak a házassága kevesebb eséllyel érte meg a 20. évfordulót, mint a húszas éveikben házasodóké, míg a legjobb esélyekkel, 65%-kal a vallásosok indultak.

Képzettségbeli különbségek is szerepet játszottak, vagyis a legalább főiskolai diplomával rendelkezők házasságai tovább tartottak, mint az alacsonyabb végzettségűeké. Akik gyerektelenül vágtak neki az első házasságuknak, azok is nagyobb eséllyel maradtak együtt, mint azok, akiknek már volt csemetéjük. A házasság előtti együttélés, úgy tűnik, nem befolyásolja jelentősen az eredményeket, bár valamivel jobbak az esélyeik azoknak, akik előtte nem éltek együtt.

Neked mik a tapasztalataid? Szerinted van jövője a házasság műfajának?

Ezt is szeretjük