Ezt bánja meg sok nő az esküvő után
Használd ki, amíg nem vagy házas
Az esküvő előtt gyakran minden más színben tűnik fel, mint a boldogító igen után.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A házasság intézménye sokat veszített népszerűségéből az idők során, amit a válóperek száma is bizonyít. Sok fiatalban akkora riadalmat kelt a frigy gondolata, hogy inkább hivatalos megerősítés nélkül élik a páros mindennapokat.

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államokban élő 30 alatti nők több mint fele döntött a házasság ellen tavaly, és maradt inkább az élettársi kapcsolatnál.

Persze, a döntés súlya nem kicsi, de a félelmeket részben a felkészületlenség táplálja. Egy kutatás eredményei arról árulkodnak, hogy számos olyan hiány lapul a háttérben, amely csak utólag, a házasságkötést követően bukkan a felszínre. A mi lett volna, ha kérdésre persze özönlöttek a kutatásban résztvevő nők - utólag már megfontolt - válaszai. Érdemes belőlük tanulni.

Fejest ugrottak

Meglepő, de a felmérésben részt vevő nők közül a legtöbben arról számoltak be elsőként, újragondolva egyáltalán nem biztos, hogy fejest ugranának a házaséletbe. Ennek a legfőbb oka pedig az, hogy amikor az ujjukra került a gyűrű, egészen más kép élt bennük a házasságról. Persze, tapasztalat híján a fiatalok jobbára csak a szülői mintát vehetik alapul, amit viszont nemegyszer elavultnak ítélnek. Meggyőződésük, hogy a házasságról a média által sugallt kép sem teljesen fedi a valóságot.

Aztán elmerülve a feleségszerepben egyre inkább roncsolódik a boldogan éltek, míg meg nem haltak szlogen, hiszen a love storynak valójában nem a záróakkordja, hanem a kezdete az esküvő. A válaszadók utólag igazi erőpróbának ítélték a házasságot, amit jó esetben meg kellene előznie egy afféle kapcsolaterősítő tréningnek, hiszen a nonstop együttlét és a különbségek aligha tűnnek még fenyegetőnek az oltár előtt.

Kevés önismeret

Banális tanácsnak tűnik, hogy a házasság előtt ismerd meg magad, pedig a megkérdezett feleségek nagy része utólag eszmélt csak rá, milyen fontos, hogy az ember tisztában legyen önmagával, mielőtt végleg elköteleződik. És itt nem csupán a pasival szembeni elvárásokról, tolerancia- és hűséghatárról kell saját koncepciót alkotni. Szingliként majdnem mindig az az elsődleges cél, hogy megtaláld a pasit, akivel holtomiglant tervezhetsz. Aztán, ha ez megtörténik, akkor kezd kitisztulni a kép, a kívánságlistán ugyanis jóval több egyéni cél szerepel, mint csupán megtalálni az igazit. Sok csalódott feleség számolt be arról, hogy elhamarkodott házasság helyett szívesebben élt volna saját törekvéseinek, amelyeket feleségként nehezebben tud megvalósítani.

Változást vártak

Ha azon filózol, hogy rosszéletű pasidat talán helyrerázhatja a férjszerep, nagy valószínűséggel csalódás ér az esküvő után. A feleségek vallomása szerint a házasságot sokan hajlamosak egy új időszámításként értelmezni, amikor a pár mindent tiszta lappal kezdhet, félig talán feledve a múlt baklövéseit, és új esélyt adhat a kapcsolatnak. Igaz, hogy az évfordulós dátumrangsorban átveheti a vezetést az esküvő, ám ettől még nem tudod sztornózni a nász előtti időszakot. Vagyis nincs sok értelme mintegy utolsó esélyként bedobni a házasságot, nem fogja megmenteni a rossz kapcsolatot vagy megváltoztatni a párodat.

Megnézted az anyját?

Sok feleséget ért felkészületlenül a házas mindennapok gyakorlati oldala. Az egyik legmacerásabb kihívás szerintük az otthonról hozott minták összeegyeztetése. Saját bevallásuk szerint igencsak nagy meglepetést okozott, hogy a párjuk mennyi mindent lát másként, mint ők - és nem a csirkepörkölt eredeti receptjével kapcsolatban.

A kutatásban részt vevő nők egyöntetűen állították, nem volt könnyű megbirkózni azokkal a különbségekkel, amelyeket mindkét fél a saját családjából hozott örökségként. Egyes esetekben pedig szinte képtelenség volt kompromisszumos megoldást találni ezekre a differenciákra. Szerintük érdemes még az esküvő előtt összevetni a legfontosabb kérdéseket, mert meglehet, hogy később a szakadék már áthidalhatatlan lesz.

OLVASD EL EZT IS!

egyejszaka
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Mindig nős pasikba szeretsz bele?

Ezt is szeretjük