Meddig szabad egyedül hagyni a kutyát? Sok múlik a megfelelő nevelésen

Tippek és trükkök, hogy a külön töltött idő mindenkinek jól teljen.

kutya egyedul
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy annyi időt töltsenek kutyájukkal, amennyit szeretnének, ez pedig szorongással töltheti el a gazdit. Szerencsére a helyzet korántsem reménytelen.

Pár hét alatt eljuthatsz a több órás távollétig, így a kutya könnyűszerrel kibírhat akár 8-10-12 órás egyedüllétet is. Arról, hogy hogyan lehetséges ez, Gróf Krisztiánt, a Zalai Kutyasuli vezetőjét kérdeztük.

Meddig lehet egyedül hagyni a kutyát?

A szakértő szerint fokozatos szoktatással, illetve megfelelő életmóddal és az energialevezetés biztosításával - napi séta, játék, feladatmegoldás, közös akció a gazdival - a kutya gond nélkül kibírhat akár 8-12 órát is. Ha kölyökkutyát veszel magadhoz a lakásba, akkor nagyon fontos az egyedülléthez való fokozatos szoktatás.

Már az első naptól kezdve egyedül hagyhatod rövidebb időre, például arra az egy-két percre, amíg lemész a lépcsőházba, majd kitolhatod az időkorlátot egy rövid bevásárlásra a kisboltban. Fontos, hogy ne csapj se nagy búcsúzkodást, se nagy örömködést, ha megjöttél. Úgy közlekedj, mintha teljesen természetes lenne - hiszen az is.

A kutya egy átlagos napja nagy részében pihen, regenerálódik. Teljesen rendben van, hogy, amíg alszol, illetve munkában vagy, addig ő is nagyjából lustálkodik. Akkor van gond, ha nem adsz lehetőséget energiái - nem csak a mozgás - levezetésére. Ilyenkor, mondhatni, túltöltődik, amit a bútorok és a virágok bánhatnak, vagy épp a többi lakó kap ingyenes koncertet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha muszáj elutaznod pár napra, és egy jól szoktatott kutyát otthon kell hagynod a lakásban, akkor minimum arra kérd meg a szomszédot, barátot, családtagot, hogy egyszer reggel és egyszer késő délután vigye le a kutyát egészségügyi sétára, és egy kicsit mozgassa meg.

Ha felnőtt kutyát fogadsz be, aki nem szokott hozzá az egyedülléthez, és az komoly stressz neki, akkor érdemes szakember segítségét kérni, vagy kivenni néhány szabadnapot, és nulláról kezdeni a szoktatást. Ha udvari kutyáról van szó, akkor elvileg ilyen gond nincs, hiszen a dolgát el tudja végezni, ettől függetlenül ilyenkor is gondoskodni kell az élelmezéséről és legalább a napi egyszeri felügyeletről. 

A kutyapanzió jó megoldás lehet

Előfordulhat, hogy a kutya elhelyezése minden igyekezeted ellenére sem megoldható, ilyenkor célszerű megfontolni a kutyapanzió igénybevételét. A panziók többnyire képzett oktatók otthonában működnek, de akár arra is van lehetőség, hogy a lakásodban lássák el a sétáltatással, etetéssel és egyéb teendőkkel járó kötelezettségeket.

Fotó: Getty Images Hungary

Az árak panzióktól és a panziózás idejétől függően változhatnak, de valahol például kedvezményt adnak, ha két kutyáról kell gondoskodni. Ezen az oldalon régiónként tudsz keresgélni a kutyapanziók között, így könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebb lévőt. 

Ideális esetben a kutya az ember életének része, akár napközben is elkísérheti a munkába, és nincs szükség rendszeresen a sok órányi egyedül hagyásra. Viszont ilyenkor is fontos, hogy, ha úgy adódik, akkor a lehetősége meglegyen, tehát a fokozatos szoktatásról ne feledkezz meg olyankor se, ha úgy tudod szervezni az életed, hogy normál esetben nem kell sokáig egyedül lennie a kutyának.

Virágcsokor helyett kiskutyák

Becky és John javában tervezték életük nagy napját, amikor figyelmesek lettek egy állatvédő egyesület Facebook-hirdetésére. És ez az aprócska pillanat elég volt ahhoz, hogy gyökeres változásokat indítson el a fiatal pár életében.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük