Kiderült, a magyar nők hány százaléka elégedett a szexuális életével - Az is, hányan szeretik a párjukat
Egy új kutatás érdekes adatokat közölt a magyar nők szexuális életéről, valamint fogamzásgátlási szokásairól.

par agyban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyobb szerepet játszik a magyar nők életében az intimitás, mint nyugat-európai társaikéban, mégis kevésbé bizonyulnak tudatosnak a fogamzásgátlás terén - derült ki Richter a Nőkért Index nyolc európai országban elvégzett reprezentatív kutatásából.

A vizsgálat érdekes adatokra világított rá a szexuális élet és a védekezési szokások terén, de azt is megtudták, hogy a magyar hölgyek hány százalékát fűzik erős érzelmek a párjához. Meglepő eredmények születtek a fogamzásgátlás világnapja alkalmából közölt kutatásban.

Fogamzásgátlás és szexuális élet

Kiderült, hogy a szexualitás, az intimitás lényeges része a hazai hölgyek életének, fontosabb, mint a vizsgált nyugat-európai országokban. A nyugat-európai társaikhoz képest több magyar nő nyilatkozott úgy, hogy szereti a partnerét - 70% és 80% -, és jóval többen tartják örömforrásnak a szexuális életüket is - 73% és 62%. Igaz, a szexuális életükkel már kevesebben elégedettek - mindössze 60% -, de még ez az arány is magasabbnak bizonyul a többi országéhoz képest - 56%.

A megbízható fogamzásgátlás a gondtalan szexuális élet és a tudatos családtervezés elengedhetetlen része, talán ennek is köszönhető, hogy a megkérdezett magyar nők is a megfelelő védekezés kiválasztását tartják a legfontosabb nőgyógyászati témakörnek. A kutatás arra is rámutatott, hogy a fogamzásgátlás a szexuális élet minőségét is befolyásolhatja. A tablettát választó nők például a megfelelő védelem tudatában sokkal magabiztosabbnak érzik magukat az intim együttlétek során. 

Sokan egyáltalán nem védekeznek

Bár a legtöbb fogamzásgátló módszer ismertsége a magyar nők körében némileg magasabb is, mint Nyugat-Európában, a használat terén már kevésbé bizonyulnak tudatosnak. A magyar nők egyharmada, azaz 33% egyáltalán nem használ semmilyen fogamzásgátlót, ráadásul európai összehasonlításban kiugróan magas azok aránya - 15% -, akik olyan megbízhatatlan technikára hagyatkoznak, mint a megszakított közösülés. A két legelterjedtebb módszer hazánkban - hasonlóan Európához - a gumióvszer és a tabletta, de, míg az európai nők utóbbit részesítik előnyben, itthon éppen fordított a helyzet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- A nem kívánt terhesség jelentős pszichés teher a nők számára. Abban az esetben, ha egy pár nem védekezett megfelelően a szexuális aktus során, indokolt lehet a sürgősségi tabletta használata, azt követően pedig hormonális fogamzásgátló szedésének a megkezdése - mondta el Dr. Telek Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos.

Mi alapján választanak a magyar nők?

Ha fogamzásgátlásról van szó, a nőgyógyász a legfontosabb véleményvezér: minden második magyar nő a szakember véleménye alapján választ megfelelő módszert. A nők közel egynegyedét befolyásolja a partnere a választásban, de sokan beszélik meg barátaikkal is ezt a kérdést. A negyedik legfontosabb információforrásnak az internet számít, annak ellenére, hogy az ott található információk sokszor vezetnek tévhitekhez, és növelik a nem megfelelő választás kockázatát.

Azt, hogy kinek milyen eszközt érdemes használnia, nagyban befolyásolja az egyén életkörülménye, kora és egészségi állapota. Rendkívül fontos ezért az orvos szerepe az egyedi igényeket kiszolgáló és az életstílushoz illeszkedő fogamzásgátló módszer megtalálásában.

- A jelenleg létező fogamzásgátló módszerek közül a hormonális fogamzásgátlók használata a leghatékonyabb eszköz a nem kívánt terhesség megelőzésére. Használatukkal a családtervezés mellett kiszámíthatóvá válik a menstruációs ciklus, kezelhetőek a vérzési rendellenességek, valamint megelőzhetőek, illetve jelentősen mérsékelhetőek a menstruáció során jelentkező alhasi görcsök, fájdalmak - mondta el Dr. Telek Tamás.

Furcsa fogamzásgátló módszerek a múltból

Fogamzásgátlókat már az ókorban is alkalmaztak, ám ezek teljesen mások voltak, mai szemmel egyenesen bizarrnak tűnnek. Képeken mutatunk néhány furcsa múltbéli eszközt, melyekkel a teherbe esést akarták megelőzni őseink.

Ezt is szeretjük