Megkérdezték a magyar nőket, hogy boldogok-e: siralmas a helyzet a felmérés szerint

A legtöbben a magánéletükön javítanának ahhoz, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben

GettyImages-1161442042
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Boldognak vallja magát a magyar nők 55%-a, azonban a válaszadók kétharmada rossz/változó párkapcsolatban vagy társ nélkül éli az életét. Éppen ezért a legtöbben a magánéletükön javítanának ahhoz, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben.

A feszültségeket leggyakrabban a házimunka okozza a családokon belül, de visszatérő vitaforrás az anyagi helyzet, a gyereknevelés és a szülők kezelése is, derül ki az ÉVA magazin részletes online felméréséből.

A párkapcsolaton van mit javítani

Jó hír, hogy a megkérdezettek többsége, 55% boldognak vallotta magát, ebből 13% saját bevallása szerint nagyon boldog. Magas - 30% - azonban azoknak az aránya is, akik úgy nyilatkoztak, hogy nem boldogok, de boldogtalannak sem lehet nevezni őket. Az “inkább boldogtalan” válaszra 13% kattintott, míg 2% nagyon rosszul érzi magát. 

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók az életük melyik területén javítanának ahhoz, hogy boldogabbak legyenek. A legtöbben - 35% - a párkapcsolatukon változtatnának. Az egészség (29%) a második helyre szorult, a munkát 19%, a pénzügyi kérdéseket pedig mindössze 13% jelölte meg. 

A párkapcsolat minőségét firtató kérdés megmutatta, hogy ezen a területen valóban van mit fejleszteni. Bár 35% azt válaszolta, hogy szeretetteljes, jól működő kapcsolatban él, sokan (27%) változónak minősítették a magánéletüket, 17% pedig egyenesen feszültnek írja le a kapcsolatát a párjával. A válaszadók ötöde (21%) azért nem tudott válaszolni, mert jelenleg nem él párkapcsolatban.

Nem mindenki talál örömet a munkájában

Az emberi élet egy jelentős részét a munka teszi ki. Arra a kérdésre, hogy elégedettséggel tölti-e el a munkája, a válaszadók fele válaszolt egyértelmű igennel. Közel 20% számára közömbös a téma, ők a “valamiből meg kell élni” elvet vallják. Minden tizedik válaszadó semmi örömet nem talál a munkájában, és váltani szeretne. Érdekes, hogy 20% jelenleg nem dolgozik. 

GettyImages-1349692694
Fotó: Ekaterina Goncharova / Getty Images Hungary

A megkérdezettek 31%-a hetente többször is tud időt szánni szabadidős programokra, hobbira, barátokra, olvasásra, azonban ugyanennyien vannak azok is, akiknek ez csak havi egy-két alkalommal sikerül. A megkérdezettek negyedének (24%) mindennap jut egy kis énidő, 14% azonban soha nem tud lazítani.

A nyaralás kérdésében megosztott a közönség. A megkérdezettek 30%-a egyáltalán nem nyaral, 28%-uk pedig évente egyszer, belföldi pihenésre tud elutazni. Tizenkilenc százalék évente többször vakációzik külföldön, 13% pedig évente egyszer nyaral külföldön. A maradék 10% a belföldi utakat részesíti előnyben, és ezekből egy esztendőben többet is be tud iktatni.  

A nagyobb kiadásokat meg kell gondolni

A családja anyagi helyzetét a megkérdezettek 63%-a nevezte jónak, úgy érzik, hogy a mindennapi élethez szükséges dolgokat be tudják szerezni, azonban a nagyobb kiadásokat már meg kell gondolniuk. A válaszadók egy jelentős része, 27% szűkösen, éppenhogy kijön a jövedelméből. A két végletet az a 8% képezi, akik elmondásuk szerint nagyon jól élnek, és bármit meg tudnak venni, míg 1% nehéz körülmények között küzd a mindennapokkal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A házimunkában elkél a segítség

Ha segítségre van szüksége - legyen szó házimunkáról vagy gyermekfelügyeletről - akkor a megkérdezettek 57%-a párjára számíthat. A nagyszülők a másodikok a sorban 35%-kal, majd jönnek a nagyobb gyerekek (19%), a barátok (13%) és az egyéb rokonok (10%). Elég sokan, 20% azonban úgy nyilatkozott, hogy nincs senki, akire számíthatna. Bejárónőre, babysitterre a válaszadók picivel több mint 4%-a támaszkodik.

A kutatás kitér arra is, hogy mi a legfőbb feszültségforrás a családban. Tizenhat százalék a házimunka és a rendetlenség miatt veszekszik a szeretteivel, 14% az anyagi problémák miatt, de gyakori vitatéma a gyerekek magatartása és az apóssal/anyóssal való konfliktus is (11-11%). A válaszadók egy része feszültségforrásként megjelölte, hogy kevés idejük van egymásra, és keveset beszélgetnek, de gondot okoznak a szexuális problémák (6%), valamint az alkohol és a szerencsejáték is (4%).

8 szívmelengető fotó, amire jó ránézni: őszinte boldogság látható rajtuk

Egy új háziállat vagy egy rég várt találkozás is olyan hatalmas boldogságot tud okozni, hogy még azoknak is könnybe lábadhat a szemük a látványtól, akik csak kívülállóként figyelik az eseményeket. Ezek a képek is jó például szolgálnak erre, hiszen az élet legszebb érzelmeit közvetítik.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük