Honnan tudhatod, hogy magas érzelmi intelligenciájú a párod? 6 jel, ami egyértelműen erre utal

Ezekből a szokásokból ismerheted fel, hogy magas érzelmi intelligenciájú a partnered. Több dologban is különböznek másoktól.

A magas érzelmi intelligenciájú partner jellemzői
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogyan az IQ, úgy az EQ is mérhető különböző tesztekkel, kérdőívekkel, de egyértelmű, viselkedésbeli jelei egyaránt vannak. Mivel minden emberi kapcsolatban fontos szerepe van, így a párkapcsolatokban is megmutatkozik.

Ha egy picit jobban megfigyeled a partnered, akkor könnyen rájöhetsz, hogy magas-e az érzelmi intelligenciája. Sorra vesszük, milyen szokások utalnak erre.

Jelek, hogy a párodnak magas az érzelmi intelligenciája

Figyel az érzéseidre, és tiszteletben tartja őket

A kiemelkedő EQ-jú embereknek magas az empátiakészsége. Nagyon jól átérzik társuk problémáit, bele tudják képzelni magukat a helyzetébe, és odafigyelnek az érzelmeire. A másik teljesen megnyílhat előttük, ők pedig nem akarják megmondani neki, hogy mit gondolhat, mit érezhet, nem akarják meggyőzni arról, hogy nem lehet szomorú, sértődött vagy kétségbeesett. 

Ez nem azt jelenti, hogy sosem veszekednek, és mindig egyetértenek vele, de elfogadják és tiszteletben tartják párjuk emócióit. Ha mégsem így tettek, hamar rájönnek, és elnézést kérnek.

Valódi érdeklődéssel fordul feléd

Jellemző rájuk, hogy valóban érdeklődnek az emberek iránt, tényleg minél többet szeretnének másokról tudni, különösen azokról, akik a legfontosabbak számukra. Nyitottak, kíváncsiak, sokat kérdeznek, emellett pedig aktívan hallgatnak: neked szentelik a teljes figyelmüket, rákérdeznek a részletekre, hozzásegítenek ahhoz, hogy minél jobban kifejthesd a mondandódat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tudja, hogy mit érez, és mit akar

Akinek magas az érzelmi intelligenciája, az nemcsak mások érzelmeire reagál jól, hanem a sajátjaira is. Ismeri önmagát, képes gyorsan azonosítani, kezelni és kontrollálni az érzelmeit, és általában azt is tudja, hogy mit vár el a másiktól. Nem hagyja, hogy a hirtelen felindulás vezérelje, és ha mégis ez történik, hamar lenyugszik, és elnézést kér. Képes döntéseket hozni, és általában azt is tudja, mit szeretne az élettől, az emberektől.

Beismeri a hibáit

Az egészséges kapcsolatokban a felek képesek felelősséget vállalni a tetteikért, ám ez az alacsony EQ-jú pároknál problémát jelenthet. A fejlett érzelmi intelligenciájú partnerek nem szépítik a problémákat, nem söprik őket a szőnyeg alá, és nem is okolják a másikat a saját hibáikért, hanem beismerik őket, és együtt dolgoznak viszonyuk jobbá tételén.

Jó kapcsolatot épít ki a párja számára fontos emberekkel

A magas érzelmi intelligenciájú társ nem akarja elüldözni szerelme barátait, családtagjait, nem akarja őt elszigetelni tőlük még akkor sem, ha nem szimpatizál velük különösebben. Törekszik arra, hogy jó kapcsolatot építsen ki a partnere számára fontos emberekkel, hiszen tudja, mennyit jelentenek párjának, és azt is, hogy a boldogsághoz szüksége van a szerelmi viszonyon kívüli kapcsolatokra.

Nem fél vitatkozni, de jól is csinálja

Vannak, akik homokba dugják a fejüket a problémákat illetően, vagy nem merik elmondani őket, a magas EQ-jú emberekre viszont ez egyáltalán nem jellemző. Ha problémája van, leülteti a másikat, és megosztja vele, sőt attól sem fél, hogy a végén vita alakul majd ki a dologból. A veszekedés ugyanis néha egészséges, és előremozdíthatja a kapcsolatokat is. Viszont ők ezt is másképp csinálják, mint a legtöbben. 

Inkább az érvekre támaszkodnak, nem pedig arra, hogy támadjanak, és fájdalmat okozzanak a másiknak. Nem akarják mindenáron kiharcolni az igazukat, nem jellemző rájuk a gázlángolás, a legfőbb céljuk pedig, hogy dűlőre jussanak, és mindkettőjük számára megfelelő megoldást találjanak.

Olvasd el, mik az alacsony érzelmi intelligencia jelei!

Az alacson EQ-jú személyek nehezen kapcsolódnak, kötődnek másokhoz. Sokszor nem értik, hogy mi miért történik, és ez rengeteg disszonanciát szül, és nehézséggel jár. A következő jelekből ismerheted fel őket.

7 egyértelmű jel, ami az érzelmi intelligencia hiányára utal - Jobb kerülni az ilyen embereket

Nehezen ítélik meg cselekedeteik következményeit, aminek legtöbbször a környezetükben lévők látják a kárát.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük