Miért szeretnek a macskák leverni és megpofozni dolgokat? Sokszor a gazdinak próbálnak üzenni a viselkedéssel
Cuki, vicces, de néha bosszantó, ha a cicák lepofozzák a tárgyakat a helyükről. De vajon miért teszik?

macska pofoz cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az internet tele van cuki cicás videókkal, amikből sok arról szól, hogy a szőrmókok megpofoznak dolgokat, vagy sorra verik le a díszeket a polcról, esetleg épp a poharakat az asztalról, konyhapultról. De hogy mégis miért csinálják ezt, azt nem sokan tudják.

A legtöbben talán arra tippelnek, hogy így szeretnének kiszúrni a gazdival, és bár ebben talán néha van egy icipici igazság, általában más okok húzódnak meg a háttérben.

Miért szeretnek pofozni a macskák?

A macskák mancsain olyan rendkívül érzékeny érzékelőidegek vannak, amelyek segítik őket az információk feldolgozásában, illetve a környezetükben lévő tárgyak azonosításában, jobb feltérképezésében. Amikor valamit látnak, vagy valamihez hozzáérnek, így próbálják kideríteni, hogy pontosan mivel is van dolguk. A pofozás tehát a kíváncsiság, de a nemtetszés, az idegenségérzet kifejezése egyaránt lehet, az pedig szintén gyakori, hogy játékból csinálják mindezt. A szokás ilyenkor a vadászösztönükre vezethető vissza, így ellenőrizték ugyanis, hogy az elkapott áldozat életben van-e még.

Ha más macskákat kezdenek óvatosan pofozgatni, az az ismerkedés, a játék és az ellenszenv jele is lehet - utóbbi esetén agresszívabban, nagyobbakat ütnek. Ha pedig a gazdival csinálják ezt, akkor a figyelmét szeretnék felkelteni, vagy játékra vágynak, és persze az is lehet, hogy nem tetszik nekik a simogatás, vagy rossz ponton érintette meg őket az ember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért vernek le dolgokat?

A pofozás gyakran kéz a kézben jár azzal, hogy a kiszemelt tárgyat le is verik a helyéről. Ennek a szokásnak szintén több magyarázata lehet. Legfőképpen azonban azért csinálják, hogy felhívják magukra a gazdi figyelmét. Előfordulhat, hogy éhségüket, szomjúságukat jelzik így, de azt is üzenhetik, hogy több időt szeretnének tölteni az emberrel, vagy nincs kielégítve a mozgás-, illetve játékigényük, és így akarják bevonni gazdájukat az aktivitásba. Az unatkozó cicákra tehát kifejezetten jellemző lehet a hasonló viselkedés.

Egyes esetekben a szakértők szerint csupán a vadászösztön áll a jelenség hátterében, ugyanis bizonyos dolgokra zsákmányként tekintenek, és megpróbálják elkapni, mozgásra bírni. Előfordul tehát, hogy valóban élvezetből teszik mindezt, de általában önmaguk szórakoztatása vagy a gazdi figyelmének felkeltése, saját üzenetük közvetítése a legfőbb céljuk.

Macskaviselkedés-kvíz

A macskák rengeteg mindent kommunikálnak az emberek felé a testbeszédükkel, valamint a különböző típusú nyávogásokkal. Vannak olyan szokások, melyek egyértelműnek tűnnek, pedig nem csak egy dolgot jelenthetnek, és olyanok is, amiket sok gazdi nem helyesen értelmez. A következő kérdések segítségével letesztelheted, te mennyire érted a cicák viselkedését.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük