Miért szeretik a macskák annyira a dobozokat? Több oka is van, hogy nem tudnak ellenállni nekik
A legtöbb cica odavan a kartondobozokért, és most azt is eláruljuk, miért.

macska doboz cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb macska egyszerűen rajong a dobozokért. Akinek van cicája, biztosan megfigyelte már, hogy mihelyt megpillant egy kartont, szinte azonnal lázba jön, és valószínűleg perceken belül már szagolgatja, aztán pedig birtokba is veszi azt. Nem ritka az sem, hogy a drága fekhelyek és kaparófák helyett inkább azok dobozát választják a szőrmókok kedvenc alvóhelyükként.

De miért szeretik őket annyira? Miért bújnak bele állandóan a kartonokba? Bár a cicusok fejébe teljesen sosem láthatunk be, a szakértőknek erre is van néhány magyarázata.

Biztonságérzet és búvóhely

Claudia Vinke etológus az állatmenhelyeken folytatott kutatásai alapján megállapította, hogy azoknak az újonnan érkezett macskáknak sokkal alacsonyabb lett a stressz-szintjük, akiknek lehetőségük volt dobozokba bújni. Nemcsak kevésbé voltak idegesek, de jobban meg is szokták környezetüket, és nyitottabbak is lettek az emberek iránt.

A zárt helyiségek, például a karton is nagyobb biztonságérzetet nyújtanak a cicáknak, ez ugyanis egyfajta búvóhelyként szolgál számukra, ahol úgy érzik, ők megfigyelhetnek másokat, őket azonban nem látja senki. Ráadásul mivel minden oldalról védettek, úgy gondolják, semmilyen meglepetés nem érheti őket.

Konfliktusmegoldás

Bármi is történjék a macskák életében, a konfliktusmegoldás és -kezelés számukra abból áll, hogy szó szerint elbújnak a problémák elől. Gyakori, hogy ha nehézséget, gondot észlelnek, olyan helyet keresnek, ahol biztonságban érzik magukat, illetve, ahol eltűnnek számukra a veszélyforrások, az ellenség pedig nem talál rájuk – pontosan ilyen a doboz is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Meleg alvóhely, tökéletes játék

A biztonságérzetnek köszönhetően a dobozok tökéletes alvóhelynek is számítanak a cicák számára, ráadásul jól be tudják melegíteni őket, így még optimálisabbnak tartják őket a pihenéshez. Utóbbi miatt rajonganak a pici kartonokért is: ezek ugyanis még több hőt biztosítanak a számukra.

Mindezek mellett a karton textúrája tökéletes a karmoláshoz, a rágáshoz és a tépéshez, így játszóháznak is pont megfelel számukra egy doboz. A macskák nagyon jól szórakoznak, miközben karmolgatják vagy a szájukkal tépdesik apró darabokra a papírt.

Így tudatja veled a macskád, hogy szeret

Általában az emberek a dorombolásból vonják le azt a következtetést, hogy kedvencük jól érzi magát, boldog, és ragaszkodik a gazdijához, ám nem ez az egyetlen viselkedés, ami erről árulkodik. Ha a következőket gyakran tapasztalod a cicádtól, biztos lehetsz benne, hogy erősen kötődik hozzád, és nagyon szeret.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük