Sokan nem tudják, hol a legjobb a macskának a simogatás - Itt cirógasd, hogy valóban örömöt szerezz neki
Az érintés boldogságot, kötődést, ám feszültséget és stresszt is kiválthat a macskából. Ha ezeken a helyeken simogatod, garantáltan örömöt okozol neki.

macska simogatasa cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cicák rendkívül érzékenyek lehetnek a gazdi minden mozzanatára, a befogadás utáni időszakban pedig sokan közülük még erőteljesebben reagálnak akár egyetlen érintésre is. Például a simogatást sem mindig és minden területen szeretik - erre azonban sokan nem figyelnek oda.

Vannak olyan testrészeik, melyekhez, ha hozzáér valaki, hajlamosak agresszívan reagálni: elszaladnak, harapnak, karmolnak, esetleg morognak az emberre. De vannak olyanok is, amelyeken kifejezetten szeretik, ha simogatják őket. 

A macska és a simogatás viszonya

A szakértők szerint a macskák kettő- és héthetes koruk között szoknak hozzá a legjobban az emberi társasághoz, ezalatt tanulják meg élvezni a cirógatást, az érintést, így a gazdik szokásai, viselkedése is nagy szerepet játszik abban, hogy milyenné válnak később. Nem beszélve arról, hogy sajnos sok cica az utcán, vadon nevelkedik, számukra még nehezebb elviselni az emberi közelséget. Egyrészt ezért is van az, hogy egyes állatok mást szeretnek, más miatt válnak agresszívvé, másrészt pedig egyéni igények, tapasztalatok is alakítják a viselkedést. Attól azonban, hogy tolerálják a simogatást, egyáltalán nem biztos, hogy szeretik: előfordulhat az is, hogy egyenesen idegessé, stresszessé válnak attól, ha rossz helyen érintik meg őket.

Hol élvezik az érintést a cicák?

Vannak bizonyos jolly joker pontok, amelyek a gazdival élő, megszelídített macskáknál szinte mindig pozitív reakciót váltanak ki. Ilyen például az áll, ahol a vakargatást és a dörzsölést is szívesen fogadják, főleg akkor, ha az állcsont körüli területre koncentrálsz. A fül mögötti rész cirógatását is a legtöbb kis kedvenc élvezi, ez kifejezetten jólesik nekik, amikor a fejüket a testedhez nyomva hízelegnek. A bajusz mögötti terület arra is szolgál, hogy ott hagyják az illatukat valahol - ezt, illetve az orrukat, szájukat dörgölik például a bútorokba is -, és itt imádják a kényeztetést is. A masszírozó mozdulatokkal itt gyorsan dorombolást válthatsz ki belőlük, ráadásul biztonságérzetet is adhatsz a cicusoknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szintén nyugtatóan hat rájuk, ha a fejtetőjükön érinted meg őket úgy, mintha fésülnéd a szőrüket. Egy direkt erre a célra kifejlesztett, a tenyéren apró szilikon fogakkal ellátott fésülő kesztyűvel pedig még nagyobb sikert érhetsz el.

Kényes, tiltólistás pontok

Vannak azonban olyan pontok, amelyeket sok cicánál jobb elkerülni. Ezek közé tartozik a has alsó része, a mancs, a talp, illetve sok macskánál a farok tövének vakargatása is agressziót eredményez. Ennek főleg evolúciós oka van, az állatok ugyanis egyes testrészeiket ösztönből védik, ezek érintése pedig negatív ingereket vált ki belőlük, de persze az is előfordul, hogy egyszerűen csak rosszul esik nekik a cirógatás azon a helyen.

Mivel minden macska más, érdemes kiismerni a sajátod tulajdonságait, ezt pedig a reakciójának figyelésével teheted meg a legkönnyebben. Ha dorombol, kényelembe helyezi magát, vagy bújik, akkor egyértelműen örömöt okoz neki a simogatás, ha viszont hátrahúzza a fülét, elhúzza a testét, erőteljesen csóválja a farkát, esetleg morog, harap vagy karmol, akkor ezt a területet érdemes hanyagolni.

Hogy mutatja a cica, hogy szeret?

A macskák számtalan módon kimutatják a szeretetüket, csak ezekről a szokásokról kevesen tudják, hogy miről árulkodnak. Bár a gondolataikból és a szavaikból nem olvashatsz, a tetteikből nagyon is, hiszen ezekkel próbálnak kommunikálni veled. Ha a következőket gyakran tapasztalod a cicádtól, biztos lehetsz benne, hogy erősen kötődik hozzád, és nagyon szeret.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük