18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Létezik egyáltalán a hüvelyi orgazmus?

Íme, egy furcsa kutatás eredménye

A tudósokat olykor elbűvöli a női orgazmus jelensége.

A tudósok körében még mindig vita tárgya, vajon létezik-e a klitorisztól független, hüvelyi orgazmus. Azt gondolhatnánk, a kérdés eldöntéséhez elég lenne megkérdezni a nőket a tapasztalataikról. Ám a tudósok szerint ez nem ennyire egyszerű.

Nem elsősorban azért, mert nem bíznak a nők ítélőképességében, hanem azért, mert a női test olyan bonyolult rendszer, melyben nem könnyű eligazodni a férfi számára.

Mit tud a vagina?

A hit terjedéséhez, miszerint nem létezik hüvelyi orgazmus, a szexuális szokások egyik leghíresebb kutatója, Alfred Kinsey járult hozzá nagyban, aki egy módszertani félreértésből vonta le azt a következtetést, hogy a vagina szinte teljesen érzéketlen az őt érő hatásokra.

Ám manapság is vannak még kutatók, akik elbizonytalanodnak a kérdésben. Odile Buisson francia nőgyógyász, akinek tanulmánya nemrégiben jelent meg a Journal of Sexual Medicine című folyóiratban, azzal érvel, hogy mivel a vagina elülső fala összekapcsolódik a klitorisz belső részeivel, nagyjából lehetetlen úgy stimulálni a hüvelyt, hogy a csikló ne legyen érintett. Eszerint a kétféle orgazmus bizonyos szempontból elválaszthatatlan egymástól.

Mások azonban, mint Barry Komisaruk, a Rutgers University kutatója, egyértelműen különválaszthatónak látják a kétféle orgazmust az alapján, hogy különböző agyterületeket aktiválódnak közben - bár szorosan együttműködő agyterületekről van szó.

Ezt a nézetet támasztják alá nemcsak a kísérleti alanyok beszámolói, de a tény is, miszerint azoknál a nőknél, akiknek bizonyos sérülések következtében nem volt klitorális orgazmusuk, a hüvelyi stimulálás hatása megmaradt.

Miért van egyáltalán orgazmus?

Nemcsak az orgazmus jellegéről, de az eredetéről és a funkciójáról is vitatkoznak a lelkes tudósok. Beverly Whipple, a Rutgers University professzora például a G-pontra fókuszál, és úgy gondolja, ennek a területnek az a funkciója, hogy csökkentse a szülési fájdalmat. Amikor a baba feje eléri a vagina falát, nyomást gyakorol a G-pontra is, ez az inger pedig 47%-kal növeli a fájdalomküszöböt.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Jobb és rosszabb orgazmus?

Bár régebben egyes tudósok megpróbálták versenyeztetni egymással a kétféle orgazmust, ma már egyértelmű, hogy nincs köztük minőségi különbség, és egyik sem előrébb való a másiknál. Persze, érdemes kiismerniük a nőknek a testük lehetőségeit, de nem tanácsos hajszolniuk az egyik vagy másik fajta orgazmust, mert ez akadálya lehet az örömteli szexnek.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük