Mi a foglalkozásod? Mutatjuk azt a 10 szakmát, ahol a legtöbb pszichopata dolgozik

Nem is számítanál rá, mely területen a leggyakoribb.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajon sikeressé válhat munkahelyén egy pszichopata jellem? Erre a kérdésre kereste a választ Kevin Dutton brit kutató, aki felmérése eredményeiből egy lista is készült, mely konkrétan megmutatja, melyik az a tíz szakma, ahol a legtöbb pszichopata előfordul.

Bár a pszichopata jellemű emberek többnyire úgy élnek a köztudatban, mint a közveszélyes őrültek, valójában az antiszociális személyiségzavarral küzdőket kevésbé konkrét határ választja el másoktól. Hervey M. Cleckley egykori amerikai pszichiáter meghatározása szerint például a pszichopátiás ember megjelenésében teljesen azonos bármelyikünkkel, az álca mögött azonban az őszinte érzelmek hiánya bújik meg.

Milyen egy pszichopata?

A munkaerőpiacon nem feltétlenül ütközik ki ez, a tökéletes társaságnak tartott emberről is kiderülhet: a takargatott vonások közé tartozik az őszinteség, az idegeskedés, az empátia és a megbánás hiánya, a gyenge ítélőképesség vagy éppen a túlzott egocentrizmus. Kevin Dutton kutatása szerint az alábbi szakmák képviselői között jó eséllyel előfordulhat egy ilyen jellem:

1. vezérigazgató,
2. ügyvéd,
3. médiaszereplő (TV/rádió),
4. értékesítő,
5. sebész,
6. újságíró,
7. rendőr,
8. lelkész,
9. séf,
10. hivatalnok.

4 nevetséges ok, amiért egy férfi nem akar megházasodni - Tényleg leírták

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezek a legempatikusabb állások

A kutatás tanúbizonysága szerint a legkevesebb pszichopata személyt foglalkoztató szakmákról is készült egy lista, ez pedig egészen megnyugtató eredményt sugall:

1. gondozó,
2. nővér,
3. terapeuta,
4. kézműves,
5. kozmetikus/stylist,
6. segélyszervezeti dolgozó,
7. tanár,
8. művész,
9. orvos,
10. könyvelő.

Természetesen nem lehet eléggé leszögezni, hogy az általánosítás itt is káros, a vezérigazgatók nem törvényszerűen pszichopaták, ahogy az ellenkező lista sem szentírás. Az pedig a fenti definícióból is kiderül, milyen nehéz meghatározni a csoportba tartozókat, így e kérdésre is a rejtett vagy felszínre kerülő jellemvonások adnak inkább választ. Azok pedig valóban nem feltétlenül egy hidegvérű gyilkost takarnak.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük